Tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.
De aici cumperi crypto foarte ușor →
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Se pot aplica impozite pe profituri.
Ce este Zcash [ZEC] – detalii, preț și platforme de tranzacționare ZEC
- Zcash
(ZEC) - Price $43.65
- Market Cap
$658.17 M
Ce este Zcash (ZEC)
Una dintre cele mai cunoscute criptomonede axate pe confidențialitate, Zcash (ZEC) valorifică progresele în criptografie pentru a oferi utilizatorilor opțiunea anonimității atunci când tranzacționează.
Înainte de Zcash, criptomonedele erau în mare parte concepute pentru a fi „pseudonime”, precum Bitcoin (BTC), în cazul cărora datele despre suma schimbată de utilizatori, adresele către care au fost trimise fonduri și adresele de la care s-au primit fonduri au fost întotdeauna înregistrate pe blockchain, fiind vizibile pentru oricine.
De aceea, dacă auzi adesea oameni care promovează criptomonedele pentru confidențialitate, trebuie să știi că această confidențialitate nu este implicită. Datele pot fi (și de cele mai multe ori sunt) corelate cu persoanele care au efectuat tranzacții, fie de către companii, guverne sau alte entități interesate.
Lansat în 2016, Zcash a oferit un nivel mai ridicat de confidențialitate prin introducerea „adreselor protejate”, care au fost concepute pentru a cripta tranzacția și adresa datelor stocate pe blockchain-ul său.
Cu toate acestea, Zcash permite utilizatorilor să aleagă nivelul de anonimat pe care și-l doresc, oferind două tipuri de adrese: adrese transparente (care apar pe blockchain) și adrese protejate (care nu apar).
Utilizatorii pot efectua și tranzacții între cele două tipuri de adrese, deși acest lucru naște o serie de considerente suplimentare în materie de confidențialitate.
Cum a fost lansat Zcash (ZEC)
Pentru a implementa criptografia de ultimă oră, blockchain-ul Zcash a trebuit să fie configurat într-un mod unic pornind de la alte criptomonede. Acest proces (numit „ceremonia Zcash” sau „configurarea de încredere Zcash”) rămâne un element central al multor critici despre proiect.
În primul rând, a fost nevoie ca fodnatorii Zcash să aibă încredere în oameni din întreaga lume pentru a crea împreună ceea ce a fost în esență o cheie publică principală pentru blockchain-ul său, folosind fragmente de cheie privată.
Participanților li s-au dat apoi instrucțiuni pentru a distruge datele rămase, pentru a le proteja de manipulări viitoare.
Dezavantajul unei astfel de abordări este că, deși este teoretic sigur, nimeni nu poate dovedi vreodată că ceremonia a avut loc așa cum s-a intenționat. (Perspectivele asupra acestei probleme rămân diverse.)
Începând cu anul 2020, Electric Coin Company, condusă de CEO-ul Zooko Wilcox, se bazează pe o echipă mare de experți în criptografie care lucrează la dezvoltarea blockchain-ului Zcash. Această lucrare este susținută în continuare de Fundația Zcash, o entitate fără scop lucrativ.
Ambele grupuri primesc o parte din finanțarea lor prin lansarea noului ZEC prin protocolul Zcash.
Cum funcționează Zcash (ZEC)
În afară de caracteristicile sale de confidențialitate, Zcash funcționează similar cu alte criptomonede.
Ambele tranzacții Zcash (protejate și neprotejate) sunt verificate de noduri și înregistrate pe blockchain. Blocurile sunt adăugate de o rețea deschisă de computere utilizând un algoritm numit Equihash, care calculează cantitatea de RAM pe care un miner o dedică securizării blockchain-ului.
Acest design a fost menit să atenueze impactul echipamentelor miniere specializate, permițând computerelor mai mici să concureze mai bine pentru recompense. (Cu toate acestea, începând din 2018, întreprinderile miniere la scară largă au dezvoltat mașini miniere specifice Zcash.)
Un alt atribut neobișnuit al Zcash a fost modul în care criptomoneda sa a fost configurată pentru a fi distribuită.
În primii patru ani de funcționare a blockchain-ului, 80% din recompensa sa de bloc a fost programată să meargă către mineri, cu un procent de 20% alocat Electric Coin Company, Fundației Zcash, precum și unora dintre angajații și părțile interesate ale acestora.
Această subvenție trebuia să expire în 2020, în perioada în care protocolul experimenta prima sa „înjumătățire”, în care s-a redus oferta de criptomonede ZEC noi pe care protocolul o poate produce.
Cu toatea acestea, la începutul anului 2020, încă nu avusese loc un vot pentru extinderea alocării recompenselor către aceste companii, acesta fiind exprimat în a doua jumătate a anului.
Cine a creat Zcash (ZEC)
Istoria Zcash datează din 2013, odată cu publicarea cărții albe Zerocoin, scrisă de către profesorii Matthew Green și Eli Ben-Sasson.
Autorii credeau că designul Bitcoin compromite confidențialitatea utilizatorilor și, ca răspuns, au oferit noi soluții. Cu toate acestea, proiectul își avea limitele sale. În primul rând, Zerocoin a fost conceput pentru Bitcoin, ceea ce ar fi necesitat o serie de modificări complexe ale blockchain-ului său.
Această lucrare a fost ulterior avansată de criptograful Zooko Wilcox în 2015, când a fondat un startup pentru a explora modul în care ideile din spatele Zerocoin ar putea fi utilizate pentru a crea o nouă criptomonedă.
Zcash a fost anunțat în 2016 și lansat publicului în luna octombrie a aceluiași an.
Ce face ca Zcash să fie privat
Ingredientul secret al lui Zcash este o tehnică criptografică prin care oricine deține date private poate convinge pe cineva care dorește să verifice că aceste date sunt adevărate, fără a dezvălui altceva decât o declarație adevărată sau falsă.
Pentru a realiza acest lucru, Zcash folosește o variantă a zero-knowledge proofs pentru tranzacțiile sale protejate, numită zk-SNARK.
Aceasta implică:
- Verificatorul nu învață nimic despre datele respective, în afară de faptul că sunt adevărate sau false.
- Dovada este suficient de mică pentru a fi verificată în milisecunde.
- Nu există nicio comunicare între prover și verificator.
- Niciun prover nu poate face un verificator să accepte informații false.
- Un prover nu poate dovedi informații decât dacă există informații verificabile de dovedit.
- Oferind aceste proprietăți, se poate spune că tranzacțiile între adresele protejate Zcash oferă utilizatorilor garanții puternice de anonimat.
De ce este ZEC o criptomonedă de succes
Deoarece a copiat și a modificat codul Bitcoin, ZEC păstrează o serie de proprietăți care dau valoare BTC și care i-au permis să servească drept bani digitali.
Ca și în cazul BTC, vor exista doar 21 de milioane ZEC. De asemenea, noile ZEC sunt introduse într-un proces numit minerit, în care computerele dedică puterea rezolvării puzzle-urilor, iar computerele câștigătoare adaugă blocuri la blockchain-ul Zcash.
Unii investitori văd criptomonedele axate pe confidențialitate ca un subgrup al clasei de active criptografice mai mari și, prin urmare, alocă o parte din portofoliile lor acestei oportunități.
Teza este că, pe măsură ce piața criptomonedelor crește, mai mulți utilizatori și aplicații vor integra sau vor căuta alternative precum blockchain-ul Zcash care oferă o confidențialitate mai mare.
De ce să investești în ZEC
Viitorul Zcash, ca al oricărei alte criptomonede, este greu de prezis. Cu toate acestea, este remarcabil faptul că Zcash, în scurta sa istorie, a atras atenția unor grupuri foarte diverse.
Ethereum (ETH), de exemplu, a încercat să își integreze caracteristicile de confidențialitate în tehnologia sa.
Instituțiile financiare majore, cum ar fi JP Morgan, au încorporat, de asemenea, tehnologia Zcash în diferite software-uri blockchain, ideea fiind că le-ar putea permite să rămână conforme cu cerințele și reglementările comerciale atunci când utilizează blockchain-urile.
Cu toate acestea, Zcash se confruntă cu obstacole atunci când vine vorba de adoptarea mai largă.
Datorită computației implicate, blockchain-ul Zcash este mult mai mare decât cel al altor criptomonede, ceea ce înseamnă că există îngrijorări cu privire la descentralizarea rețelei.
Criptomonedele de confidențialitate rivale, cum ar fi GRIN, BEAM și XMR, sunt, de asemenea, disponibile și se poate dovedi că acestea (sau alte alternative) oferă o opțiune preferabilă utilizatorilor conștienți de confidențialitate.
Au existat și reacții adverse de la autoritățile de reglementare, care se tem că tehnologii precum Zcash pot fi utilizate în mod abuziv de către infractori. Prin urmare, unele exchange-uri crypto au mers atât de departe încât au eliminat ZEC și alte criptomonede de confidențialitate din rațiuni legate de statutul lor juridic.
Cumpără, Vinde sau Tranzacționează ZEC →
Alte criptomonede
- BCH – criptomoneda Bitcoin Cash [BCH]
- USDC – criptomoneda USD Coin [USDC]
- XLM – criptomoneda Stellar [XLM]
- LUNA – criptomoneda Terra [LUNA]
- WBTC – criptomoneda Wrapped Bitcoin [WBTC]
- DOGE – criptomoneda Dogecoin [DOGE]
- THETA – criptomoneda THETA [THETA]
- CRO – criptomoneda Crypto.com Coin [CRO]
- VET – criptomoneda VeChain [VET]
- AAVE – criptomoneda AAVE [AAVE]
- ATOM – criptomoneda Cosmos [ATOM]
- XMR – criptomoneda Monero [XMR]
- AVAX – criptomoneda Avalanche [AVAX]
- EOS – criptomoneda EOS [EOS]
- FTT – criptomoneda FTX Token [FTT]
- TRON – criptomoneda TRON [TRX]
- IOTA – criptomoneda IOTA [MIOTA]
- SOL – criptomoneda Solana [SOL]
- FIL – criptomoneda Filecoin [FIL]
- ALGO – criptomoneda Algorand [ALGO]
- XTZ – criptomoneda Tezos [XTZ]
- NEO – criptomoneda Neo [NEO]
- DAI – criptomoneda Dai [DAI]
- KSM – criptomoneda Kusama [KSM]
- HBAR – criptomoneda Hedera [HBAR]
- DCR – criptomoneda Decred [DCR]
- SNX – criptomoneda Synthetix [SNX]
- EGLD – criptomoneda Elrond [EGLD]
- DASH – criptomoneda Dash [DASH]
- SUSHI – criptomoneda Sushi [SUSHI]
- ETC – criptomoneda Ethereum Classic [ETC]
- ZEC – criptomoneda Zcash [ZEC]
- BAT – criptomoneda Basic Attention Token [BAT]
- ZIL – criptomoneda Zilliqa [ZIL]
- RVN – criptomoneda Ravencoin [RVN]
- MATIC – criptomoneda Polygon [MATIC]
- COMP – criptomoneda Compound [COMP]
- MKR – criptomoneda Maker [MKR]
- ENJ – criptomoneda Enjin [ENJ]
- GRT – criptomoneda The Graph [GRT]
- ICX – criptomoneda ICON [ICX]
- CEL – criptomoneda Celsius [CEL]
- BNT – criptomoneda Bancor [BNT]
- MANA – criptomoneda Decentraland [MANA]
- YFI – criptomoneda yearn.finance [YFI]
- SC – criptomoneda Siacoin [SC]
- DGB – criptomoneda DigiByte [DGB]
- FLOW – criptomoneda Flow [FLOW]
- WAVES – criptomoneda Waves [WAVES]
- REV – criptomoneda Revain [REV]
- ZRX – criptomoneda 0x [ZRX]
- REN – criptomoneda Ren [REN]
- NEAR – criptomoneda NEAR Protocol [NEAR]
- KABY – criptomoneda Kaby Arena [KABY]
- BSV – criptomoneda Bitcoin SV [BSV]
- XEM – criptomoneda NEM [XEM]
- BUSD – criptomoneda Binance USD [BUSD]
- CHZ – criptomoneda Chiliz [CHZ]
- HT – criptomoneda Huobi Token [HT]
- LEO – criptomoneda UNUS SED LEO [LEO]
- TFUEL – criptomoneda Theta Fuel [TFUEL]
- BTT – criptomoneda BitTorrent [BTT]
- NEXO – criptomoneda Nexo [NEXO]
- UMA – criptomoneda UMA [UMA]
- OMG – criptomoneda OMG Network [OMG]
- CELO – criptomoneda Celo [CELO]
- LRC – criptomoneda Loopring [LRC]
- NANO – criptomoneda Nano [NANO]
- 1INCH – criptomoneda 1inch [1INCH]
- QTUM – criptomoneda Qtum [QTUM]
- CRV – criptomoneda Curve DAO Token [CRV]
- OCEAN – criptomoneda Ocean Protocol [OCEAN]
- SAND – criptomoneda The Sandbox [SAND]
- AXS – criptomoneda Axie Infinity [AXS]
- CUBE – criptomoneda Somnium Space [CUBE]
- HERO – criptomoneda Metahero [HERO]
- ATLAS – criptomoneda Star Atlas [ATLAS]
- SHIB – criptomoneda Shiba Inu [SHIB]
- FTM – criptomoneda Fantom [FTM]
- ICP – criptomoneda Internet Computer [ICP]
- HNT – criptomoneda Helium [HNT]
- KLAY – criptomoneda Klaytn [KLAY]
- GALA – criptomoneda Gala [GALA]
- CAKE – criptomoneda PancakeSwap [CAKE]
- ONE – criptomoneda Harmony [ONE]
- STX – criptomoneda Stacks [STX]
- QNT – criptomoneda Quant [QNT]
- AR – criptomoneda Arweave [AR]
- XEC – criptomoneda eCash [XEC]
- AMP – criptomoneda Amp [AMP]
- KDA – criptomoneda Kadena [KDA]
- RUNE – criptomoneda THORChain [RUNE]
- XDC – criptomoneda XDC Network [XDC]
- HOT – criptomoneda Holo [HOT]
- IOTX – criptomoneda IoTeX [IOTX]
- IMX – criptomoneda Immutable X [IMX]
- LPT – criptomoneda Livepeer [LPT]
- VGX – criptomoneda Voyager Token [VGX]
- SCRT – criptomoneda Secret [SCRT]
- AUDIO – criptomoneda Audius [AUDIO]
- ANKR – criptomoneda Ankr [ANKR]
- ALPHA – criptomoneda Alpha Finance Lab [ALPHA]
- ANT – criptomoneda Aragon [ANT]
- ARPA – criptomoneda ARPA Chain [ARPA]
- BAL – criptomoneda Balancer [BAL]
- BAND – criptomoneda Band Protocol [BAND]
- FARM – criptomoneda Harvest Finance [FARM]
Criptomonede adăugate recent
- VR - criptomonede Victoria VR [VR]
- APE - criptomoneda Ape Coin [APE]
- GMT - criptomoneda Stepn [GMT]
- RNDR - criptomoneda Render Token [RNDR]
- ACA - criptomoneda Acala [ACA]
- CVX - criptomoneda Convex Finance [CVX]
- USDN - criptomoneda Neutrino USD [USDN]
- PAX - criptomoneda Paxos Standard [PAX]
- AGLD - criptomoneda Adventure Gold [AGLD]
- AERGO - criptomoneda Aergo [AERGO]
- TON - criptomoneda Toncoin [TON]
Toate criptomonedele →
(i) Verifică lista criptomonedelor după capitalizarea de piață.