Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ce este Tether [USDT] – detalii, preț și platforme de tranzacționare USDT
Ce este Tether (USDT)
Tether (USDT) este o criptomonedă cu o valoare menită să reflecte valoarea dolarului SUA. Ideea a fost de a crea o criptomonedă stabilă care să poată fi folosită ca ”dolari digitali”.
Monedele care servesc acestui scop de a fi un substitut stabil al dolarului se numesc „monede stabile”. Tether este cea mai populară criptomonedă stabilă și chiar acționează ca un înlocuitor de dolari pe multe burse populare.
Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda USDT →
Potrivit site-ului oficial, Tether convertește numerarul în monedă digitală, pentru a ancora sau „lega” valoarea monedei la prețul monedelor naționale, cum ar fi dolarul american, euro și yenul.
La fel ca alte criptomonede, Tether are la bază tehnologia blockchain. Dar, spre deosebire de alte monede, USDT este, conform site-ului oficial Tether, „100% susținut de USD” (USD este păstrat în rezervă).
Cu alte cuvinte, fiecare Tether ar trebui să fie susținut de dolari păstrați în rezervă într-un raport de 1:1. În mod ideal, acest lucru înseamnă că Tether tranzacționează la 1 USD la toate bursele și poate fi utilizat în locul unui dolar. Cu toate acestea, în practică, prețul tinde să fluctueze puțin.
Utilitatea principală a Tether este că oferă o oarecare stabilitate spațiului criptografic, altfel volatil, oferind lichidități burselor care nu pot tranzacționa în dolari.
Multe exchange-uri oferă, de asemenea, USDT ca pereche de tranzacționare, permițându-ți astfel să cumperi criptomonede cu o monedă care reflectă USD. Acest lucru este foarte util, mai ales atunci când prețul Bitcoin devine extrem de volatil.
Mergi la Binance pentru a cumpăra, vinde sau tranzacționa criptomoneda USDT.
Despre USDT
Creatorul primului și celui mai utilizat stablecoin, Tether Limited, este o companie ce operează o platformă care emite active crypto legate de prețul banilor guvernamentali (monedele fiduciare precum EUR, USD, etc.).
În prezent, Tether acceptă patru monede stabile: dolarul american (USDT), yuanul chinezesc (CNHT) și euro (EURT), precum și o criptomonedă stabilă susținută de o uncie de aur (XAUT).
În 2014, odată cu apariția USDT, ideea companiei a fost de a face banii guvernamentali mai compatibili cu noile active crypto, care erau tranzacționate 24/7 pe o piață globală activă.
Fiecare jeton USDT poate fi răscumpărat pentru un dolar SUA corespunzător, deținut în custodie de Tether Limited. Se spune că valoarea totală a tuturor criptomonedelor USDT este egală cu rezervele deținute de firmă.
Odată ce un USDT este nou creat și emis, acesta poate fi transferat, stocat și cheltuit de o varietate de companii (platforme de schimb, portofele, servicii financiare) și comercianți individuali care caută să evite volatilitatea, uneori extremă, a criptomonedelor.
Monedele stabile sunt astăzi o clasă emergentă de active criptografice care încep aibă utilizări dincolo de lumea tranzacționării, inclusiv în sectoare precum plățile tradiționale transfrontaliere.
Începând cu 2020, USDT a devenit cea mai mare și cea mai utilizată criptomonedă stabilă.
Între timp, conceptul a fost îmbrățișat de cele mai mari companii din lume. De exemplu, Facebook a anunțat în 2019 că încearcă să lanseze propria monedă stabilă, numită Libra.
Cum funcționează Tether
Tether Limited acceptă depuneri fiduciare și retrageri în numele clienților și este responsabilă pentru crearea și distrugerea jetoanelor Tether în conformitate cu rezervele pe care le administrează.
Tether pe Bitcoin
Tether a fost inițial lansat și emis pe blockchain-ul Bitcoin prin protocolul Omni Layer, o platformă utilizată pentru crearea și tranzacționarea activelor digitale în pereche cu Bitcoin.
Această tehnologie permite baterea și arderea de monede Tether pe baza sumei aflate în custodie. De asemenea, circulația criptomonedelor Tether poate fi urmărită și raportată prin protocolul Omni Layer.
Registrul Tether este stocat pe blockchain-ul Bitcoin datorită Omni, iar Omni Explorer permite utilizatorilor să vadă tranzacțiile verificate acolo. Începând cu anul 2020, Tether este disponibil și ca activ pe Liquid, un sidechain Bitcoin.
Tether pe alte blockchain-uri
Tether este acum disponibil pe alte blockchain-uri, inclusiv Ethereum (ETH), Tron (TRX) și EOSIO (EOS), care permit crearea de active noi în mod natural pe blockchain-urile lor.
Până în prezent, cea mai mare piață pentru USDT a rămas cea de pe Ethereum.
Cine a creat Tether
Originile Tether datează de la începutul anilor 2010, când anumiți specialiști în tehnologie au început să teoretizeze că bitcoinii ar putea fi ”modificați” astfel încât să poată reprezenta noi tipuri de active.
Astfel, startup-ul Realcoin și exchange-ul de criptomonede Bitfinex au început să lucreze la ideea că blockchain-ul Bitcoin ar putea deveni o platformă utilizată pentru emiterea de monede fiat.
În cele din urmă, cele două proiecte și-au unit eforturile sub umbrela companiei Tether Limited.
În prezent, compania permite utilizatorilor să stocheze și să transfere criptomonede Tether și contribuie la integrarea activelor Tether pentru tranzacționare pe burse majore precum Binance.
De ce este Tether (USDT) o criptomonedă de succes
Monedele stabile sunt valoroase întrucât oferă traderilor un instrument puternic pentru a evita volatilitatea uneori extremă a pieței de criptomonede.
De exemplu, prin mutarea portofoliului în USDT, un comerciant poate reduce riscul de expunere la o scădere bruscă a prețului criptomonedelor.
De asemenea, exchange-urile au descoperit că Tether este un instrument puternic care le permite să își mărească numărul de perechi de tranzacționare oferite, contribuind în același timp la facilitarea activității în statele unde tranzacționarea fiduciară poate să nu fie disponibilă.
Reține totuși faptul că valoarea Tether a fluctuat uneori deasupra și sub prețul său fix de 1 USD. De exemplu, prețul său a fost afectat uneori de îndoiala că Tether este sau nu complet susținut de active aflate în custodie la Tether Limited.
Mai mult decât atât, trebuie să fii conștient de faptul că este necesar să îndeplinești cerințele de cunoaștere a clienților (KYC) impuse de Tether Limited pentru emiterea și valorificarea activelor Tether.
De ce să utilizezi Tether
Utilizatorii ar putea fi interesați să cumpere Tether întrucât acesta facilitează tranzacțiile de active de oriunde din lume, la costuri reduse, oferind în același timp protecție împotriva volatilității prețurilor.
Dacă îți creezi un cont pe Binance, poți transfera rapid USDT în portofelul tău și poți schimba rapid cantitatea de USDT cu alte criptomonede.
Cumpără Tether [USDT] cu cardul de credit
Pentru a cumpăra Tether (USDT) cu cardul de credit, procedează în felul următor:
- Mergi la și creează-ți un cont (este gratuit)
- Din meniul principal, selectează ”Cumpărați cripto” → ”Card de credit/debit”
- Introdu suma pe care vrei să o cheltui în RON
- Selectează BTC din meniul derulant*
- Apasă butonul ”Cumpărați BTC” și introdu datele cardului
- Confirmă faptul că vrei să cumperi BTC la prețul afișat
Asta e tot!
Notă: Dacă achiziționezi criptomonede cu un card de credit/debit în RON, nu poți cumpăra USDT în mod direct. Ai însă posibilitatea de a cumpăra criptomonedele BTC, ETH, BNB, XRP sau ZIL folosind un card de credit în lei, iar apoi vei putea vinde oricare dintre aceste criptomonede pentru USDT.
Alternativ, dacă vrei să cumperi în mod direct USDT, ai nevoie de un card de credit/debit atașat unui cont bancar în USD. În acest caz, la punctul 3 de mai sus, selectează USD.
Dacă nu dispui de un card în USD, folosește cardul de credit/debit în RON, apoi tranzacționează criptomoneda cumpărată (BTC, ETH, BNB, XRP sau ZIL) pentru a obține USDT.
Dacă ai utilizat un card în USD, după procesarea plății, poți verifica în Portofelul Tether cantitatea de criptomonedă USDT pe care ai cumpărat-o.
Pentru a face asta, din meniul principal, selectează ”Portofel” → ”Spot”.
În pagina următoare se afișează logo-ul Tether alături de cantitatea de criptomonedă USDT deținută în portofel.
Cum tranzacționezi criptomoneda USDT pe Binance
Tether (USDT) este o criptomonedă stabilă cu valoarea de 1 USD. Întrucât criptomoneda are un preț fix, fiecare 1 USDT fiind egal cu 1 USD, aceasta nu se tranzacționează în scopul obținerii de profit din variațiile sale de preț (care nu există), ci este folosită în ordinele de vânzare/cumpărare pentru criptomonedele volatile (BTC, ETH, XRP, BNB etc.).
Cu alte cuvinte, poți folosi USDT în activitatea de trading atunci când vrei să cumperi sau să vinzi criptomonede al căror preț fluctuează, în scopul obținerii de profit din variațiile de preț.
Portofel Tether (USDT) – alege wallet-ul potrivit pentru păstrarea criptomonedelor tale USDT
Tether (USDT) este o criptomonedă stabilă, astfel că ai avea foarte puține motive să stochezi USDT pe termen lung pe un portofel. Mai mult decât atât, dacă vrei să tranzacționezi USDT contra unei criptomonede volatile, pentru a face profit din variațiile de preț, nu ai nevoie de un portofel specific.
Orice platformă de tranzacționare vine la pachet cu un portofel USDT care îți oferă oricând accesul la criptomonedele tale și beneficiază de securitatea pe care o oferă platforma în sine. La Binance poți cumpăra, vinde sau tranzacționa USDT mai simplu ca oricând.
Totuși, dacă vrei păstrezi USDT pe termen lung, ai nevoie de un portofel hardware, asta pentru că o astfel de soluție oferă mai multă securitate și previne accesul hackerilor la criptomonedele tale USDT.
Exodus – un portofel premium pentru a deține USDT în siguranță
Exodus este un portofel de criptomonede de tip desktop, foarte convenabil pentru a stoca USDT. Exodus acceptă un număr de peste 60 de criptomonede, inclusiv Tether, Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin și Zcash.
De asemenea, Exodus este unul dintre cele mai bune portofele Tether pentru începători, deoarece are o interfață ușor de utilizat cu caracteristici foarte bine integrate. Tranzacțiile cripto cu USDT pot fi făcute prin portofelul Exodus în mod direct, iar taxa de tranzacție este plătită rețelei și nu către Exodus.
Vezi detalii pe site-ul oficial Exodus →
Alte criptomonede
- BCH – criptomoneda Bitcoin Cash [BCH]
- USDC – criptomoneda USD Coin [USDC]
- XLM – criptomoneda Stellar [XLM]
- LUNA – criptomoneda Terra [LUNA]
- WBTC – criptomoneda Wrapped Bitcoin [WBTC]
- DOGE – criptomoneda Dogecoin [DOGE]
- THETA – criptomoneda THETA [THETA]
- CRO – criptomoneda Crypto.com Coin [CRO]
- VET – criptomoneda VeChain [VET]
- AAVE – criptomoneda AAVE [AAVE]
- ATOM – criptomoneda Cosmos [ATOM]
- XMR – criptomoneda Monero [XMR]
- AVAX – criptomoneda Avalanche [AVAX]
- EOS – criptomoneda EOS [EOS]
- FTT – criptomoneda FTX Token [FTT]
- TRON – criptomoneda TRON [TRX]
- IOTA – criptomoneda IOTA [MIOTA]
- SOL – criptomoneda Solana [SOL]
- FIL – criptomoneda Filecoin [FIL]
- ALGO – criptomoneda Algorand [ALGO]
- XTZ – criptomoneda Tezos [XTZ]
- NEO – criptomoneda Neo [NEO]
- DAI – criptomoneda Dai [DAI]
- KSM – criptomoneda Kusama [KSM]
- HBAR – criptomoneda Hedera [HBAR]
- DCR – criptomoneda Decred [DCR]
- SNX – criptomoneda Synthetix [SNX]
- EGLD – criptomoneda Elrond [EGLD]
- DASH – criptomoneda Dash [DASH]
- SUSHI – criptomoneda Sushi [SUSHI]
- ETC – criptomoneda Ethereum Classic [ETC]
- ZEC – criptomoneda Zcash [ZEC]
- BAT – criptomoneda Basic Attention Token [BAT]
- ZIL – criptomoneda Zilliqa [ZIL]
- RVN – criptomoneda Ravencoin [RVN]
- MATIC – criptomoneda Polygon [MATIC]
- COMP – criptomoneda Compound [COMP]
- MKR – criptomoneda Maker [MKR]
- ENJ – criptomoneda Enjin [ENJ]
- GRT – criptomoneda The Graph [GRT]
- ICX – criptomoneda ICON [ICX]
- CEL – criptomoneda Celsius [CEL]
- BNT – criptomoneda Bancor [BNT]
- MANA – criptomoneda Decentraland [MANA]
- YFI – criptomoneda yearn.finance [YFI]
- SC – criptomoneda Siacoin [SC]
- DGB – criptomoneda DigiByte [DGB]
- FLOW – criptomoneda Flow [FLOW]
- WAVES – criptomoneda Waves [WAVES]
- REV – criptomoneda Revain [REV]
- ZRX – criptomoneda 0x [ZRX]
- REN – criptomoneda Ren [REN]
- NEAR – criptomoneda NEAR Protocol [NEAR]
- KABY – criptomoneda Kaby Arena [KABY]
- BSV – criptomoneda Bitcoin SV [BSV]
- XEM – criptomoneda NEM [XEM]
- BUSD – criptomoneda Binance USD [BUSD]
- CHZ – criptomoneda Chiliz [CHZ]
- HT – criptomoneda Huobi Token [HT]
- LEO – criptomoneda UNUS SED LEO [LEO]
- TFUEL – criptomoneda Theta Fuel [TFUEL]
- BTT – criptomoneda BitTorrent [BTT]
- NEXO – criptomoneda Nexo [NEXO]
- UMA – criptomoneda UMA [UMA]
- OMG – criptomoneda OMG Network [OMG]
- CELO – criptomoneda Celo [CELO]
- LRC – criptomoneda Loopring [LRC]
- NANO – criptomoneda Nano [NANO]
- 1INCH – criptomoneda 1inch [1INCH]
- QTUM – criptomoneda Qtum [QTUM]
- CRV – criptomoneda Curve DAO Token [CRV]
- OCEAN – criptomoneda Ocean Protocol [OCEAN]
- SAND – criptomoneda The Sandbox [SAND]
- AXS – criptomoneda Axie Infinity [AXS]
- CUBE – criptomoneda Somnium Space [CUBE]
- HERO – criptomoneda Metahero [HERO]
- ATLAS – criptomoneda Star Atlas [ATLAS]
- SHIB – criptomoneda Shiba Inu [SHIB]
- FTM – criptomoneda Fantom [FTM]
- ICP – criptomoneda Internet Computer [ICP]
- HNT – criptomoneda Helium [HNT]
- KLAY – criptomoneda Klaytn [KLAY]
- GALA – criptomoneda Gala [GALA]
- CAKE – criptomoneda PancakeSwap [CAKE]
- ONE – criptomoneda Harmony [ONE]
- STX – criptomoneda Stacks [STX]
- QNT – criptomoneda Quant [QNT]
- AR – criptomoneda Arweave [AR]
- XEC – criptomoneda eCash [XEC]
- AMP – criptomoneda Amp [AMP]
- KDA – criptomoneda Kadena [KDA]
- RUNE – criptomoneda THORChain [RUNE]
- XDC – criptomoneda XDC Network [XDC]
- HOT – criptomoneda Holo [HOT]
- IOTX – criptomoneda IoTeX [IOTX]
- IMX – criptomoneda Immutable X [IMX]
- LPT – criptomoneda Livepeer [LPT]
- VGX – criptomoneda Voyager Token [VGX]
- SCRT – criptomoneda Secret [SCRT]
- AUDIO – criptomoneda Audius [AUDIO]
- ANKR – criptomoneda Ankr [ANKR]
- ALPHA – criptomoneda Alpha Finance Lab [ALPHA]
- ANT – criptomoneda Aragon [ANT]
- ARPA – criptomoneda ARPA Chain [ARPA]
- BAL – criptomoneda Balancer [BAL]
- BAND – criptomoneda Band Protocol [BAND]
- FARM – criptomoneda Harvest Finance [FARM]
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Criptomonede adăugate recent
- VR - criptomonede Victoria VR [VR]
- APE - criptomoneda Ape Coin [APE]
- GMT - criptomoneda Stepn [GMT]
- RNDR - criptomoneda Render Token [RNDR]
- ACA - criptomoneda Acala [ACA]
- CVX - criptomoneda Convex Finance [CVX]
- USDN - criptomoneda Neutrino USD [USDN]
- PAX - criptomoneda Paxos Standard [PAX]
- AGLD - criptomoneda Adventure Gold [AGLD]
- AERGO - criptomoneda Aergo [AERGO]
- TON - criptomoneda Toncoin [TON]
Toate criptomonedele →
(i) Verifică lista criptomonedelor după capitalizarea de piață.