Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
SCAM-uri notabile în spațiul crypto – Cum să te ferești de înșelătoriile cu criptomonede?
Potrivit Federal Trade Commission (FTC), în perioada octombrie 2020 – martie 2021 rapoartele privind înșelătoriile legate de criptomonede au explodat, ajungându-se ca aproape 7.000 de persoane să raporteze pierderi de peste 80 de milioane de dolari. Aceste cifre reflectă o creștere de 12 ori a numărului de rapoarte comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de aproape 1.000% a pierderilor raportate.
Având în vedere creșterea exponențială a înșelătoriilor raportate, conștientizarea tipurilor de escrocherii și lucrurilor pe care le poți face pentru a te proteja sunt mai importante ca niciodată.
Idei principale
- Goana nebună după criptomonede a stârnit interesul multor investitori, dar a atras și atenția escrocilor.
- Înșelătoriile din spațiul crypto urmăresc cel mai adesea să obțină tot felul de informații private (cum ar fi codurile de securitate) sau să păcălească o persoană neexperimentată să trimită criptomonede către un portofel digital compromis.
- Escrocheriile de social engineering, cum ar fi înșelătoriile giveaway, înșelătoriile romantice, phishingul, e-mailurile cu conținut referitor la extorcarea de bani și altele menționate în acest articol sunt demult o problemă în societate, dar sunt predominante atunci când vine vorba de criptomonede.
Tipuri de escrocherii cu criptomonede
În general, înșelătoriile cu criptomonede se împart în două mari categorii:
- Înșelătorii care vizează obținerea accesului la portofelul digital al unei ținte sau la datele de autentificare. Aceasta înseamnă că escrocii încearcă să obțină informații care le oferă acces la un portofel digital sau la alte tipuri de informații private, cum ar fi codurile de securitate. În unele cazuri, acest tip de înșelătorie urmărește chiar și accesul la un hardware fizic.
- Înșelătorii privind transferul criptomonedelor direct către un escroc ca urmare a uzurpării identității escrocului, a investițiilor sau a oportunităților de afaceri frauduloase ori a altor mijloace rău intenționate.
Escrocherii de social engineering
În cadrul acestui tip de înșelătorie, escrocii folosesc manipularea psihologică a țintei pentru a obține controlul asupra informațiilor vitale referitoare la conturile de utilizator. Aceste tipuri de înșelătorie condiționează oamenii să creadă că au de-a face cu o entitate de încredere, cum ar fi o agenție guvernamentală, o afacere binecunoscută, un membru al comunității, un coleg de muncă sau chiar un prieten. Când întâlnești o astfel de situație și îți sunt solicitate criptomonede, indiferent de motiv, este foarte posibil să fii ținta unei tentative de înșelătorie.
Escrocherii romantice
Escrocii folosesc adesea site-uri de dating pentru a determina țintele să creadă că se află într-o relație reală pe termen lung cu escrocul. Când încrederea a fost câștigată, conversațiile se îndreaptă adesea către oportunități profitabile din sfera criptomonedelor și eventual transferul fie al monedelor, fie al datelor de autentificare la contul țintei. Se estimează că aproximativ 20% din banii raportați ca pierduți din cauza escrocheriilor romantice au fost în criptomonede.
Escrocherii cu impostori și giveaway
Escrocii încearcă să pozeze în personalități celebre, oameni de afaceri sau influenceri din spațiul crypto. Pentru a capta atenția potențialelor ținte, mulți escroci promit să dubleze sau să ofere o cantiate mai mare de criptomonedă trimisă lor în ceea ce este cunoscut sub numele de ”escrocherie de tip giveaway”.
Mesajele bine elaborate venind din partea unui cont de rețea socială ce pare real pot crea adesea un sentiment de validitate și declanșează un sentiment de urgență. Această oportunitate mitică – „o dată în viață” – îi poate determina pe oameni să transfere rapid fonduri, în speranța unei returnări instantanee.
De exemplu, în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2021, s-a raportat pierderea a peste 2 milioane de dolari în criptomonede transferate către persoane ce pretindeau că sunt Elon Musk. Potrivit FTC, criptomonedele au ajuns la un procent de 14% din pierderile raportate către impostori de toate tipurile.
Înșelătorii de tip phishing
În contextul industriei cripto, înșelătoriile de tip phishing vizează informații referitoare la portofelele online. Mai exact, escrocii sunt interesați de cheile private ale portofelului cripto, care nu sunt altceva decât cheile necesare pentru a accesa fondurile din portofel. Metoda lor de lucru este aproape identică cu a multor escrocherii standard. Ei trimit un e-mail care conduce ținta către un site web creat special pentru a escroca victima, unde există un formular care cere introducerea de informații despre cheia privată. Când hackerii au obținut aceste informații, pot fura criptomonedele păstrate în acele portofele cripto.
Escrocheriile prin phishing se numără printre cele mai frecvente atacuri asupra consumatorilor. Potrivit FBI, peste 114.700 de persoane au fost victime ale înșelătoriilor de tip phishing în 2019. În mod colectiv, s-au pierdut aproximativ 57,8 milioane de dolari prin această metodă.
Escrocherii cu șantaj și extorcare
O altă metodă populară de social engineering pe care o folosesc escrocii este trimiterea de e-mailuri de șantaj. Prin trimiterea unor astfel de e-mailuri escrocii pretind că au o evidență a site-urilor web pentru adulți sau a unor pagini web ilicite vizitate de utilizator și amenință că le va face publice, cu excepția cazului în care persoana vizată partajează cheile private ale unui portofel de criptomonede sau trimite efectiv criptomonede escrocului. Aceste tipuri escrocherii reprezintă o tentativă de extorcare și ar trebui raportate unei instituții de aplicare a legii, cum ar fi DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).
Escrocherii cu investiții sau oportunități de afaceri
„Dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, atunci probabil că așa este”. De această zicală trebuie să țină cont aproape oricine se aventurează să investească în general, dar este cu atât mai valabilă în cazul investiției în criptomonede. Din păcate, există tot mai mulți speculatori care, în goana lor după profit, apelează la site-uri web înșelătoare care oferă randamente garantate sau alte configurații pentru care investitorii trebuie să investească sume mari de bani pentru randamente garantate și mai mari. Aceste garanții false conduc adesea la un dezastru financiar atunci când indivizii care au investit încearcă să-și scoată banii și constată că nu pot.
Noi oportunități bazate pe cripto: ICO și NFT
Odată cu creșterea noilor investiții bazate pe cripto, cum ar fi ofertele inițiale de monede (ICO) și jetoanele nefungibile (NFT), există și mai multe căi pentru ca escrocii să încerce să obțină acces la banii tăi. Contextul acestor investiții depășește spațiul dedicat acestui articol, dar ceea ce este important de știut este că, deși investițiile bazate pe criptomonede sau oportunitățile de afaceri pot suna profitabile, acest lucru nu reflectă întotdeauna realitatea.
De exemplu, unii escroci creează site-uri web false pentru ICO-uri și instruiesc utilizatorii să depună criptomonede într-un portofel compromis. În alte cazuri, ICO-ul însuși poate fi de vină. Fondatorii unui proiect cripto ar putea distribui jetoane care nu sunt reglementate de legile în vigoare sau pot induce în eroare investitorii cu privire la produsele lor prin publicitate falsă.
DeFi Rug Pulls
Escrocheriile de tip rug pull în spațiul DeFi sunt cel mai recent tip de înșelătorie care a lovit piețele de criptomonede. Finanțarea descentralizată, sau DeFi, urmărește descentralizarea finanțelor prin eliminarea punctelor de control a tranzacțiilor financiare.
În ultima vreme, DeFi a devenit un magnet pentru inovație în ecosistemul cripto. Cu toate acestea, dezvoltarea platformelor DeFi este afectată de propriile probleme. Persoanele rău intenționate au deturnat astfel fondurile investitorilor folosindu-se atât de popularitatea DeFi, cât și de o inginerie tehnică de sustragere a banilor investiți. Această practică, cunoscută sub numele de rug pull, a devenit deosebit de răspândită, deoarece protocoalele DeFi au devenit populare în rândul investitorilor cripto interesați să-și mărească profitul prin urmărirea instrumentelor cripto purtătoare de randament.
Concluzie
Pentru mulți oameni, goana nebună după criptomonede este o aventură demnă de Vestul Sălbatic. Iar pe măsură ce ecosistemul cripto continuă să câștige în amploare și complexitate, va rămâne, fără îndoială, un obiectiv de top al escrocilor. Cu toate acestea, înțelegând mai bine modurile obișnuite în care escrocii încearcă să fure informațiile (și în cele din urmă banii) utilzatorilor, vei putea identifica în timp util o înșelătorie legată de cripto, împiedicând astfel producerea consecințelor.
Pentru referință, am adăugat mai jos o listă de site-uri SCAM din spațiul crypto.
Această listă, întocmită minuțios de către Crypto Chain University (https://cryptochainuni.com/scam-list/) și asistată de FortuneZ, cuprinde oferte inițiale de monede (ICO) înșelătoare și alte servicii cripto frauduloase, toate informațiile, dovezile și investigațiile venind de la diferiți utilizatori ai Bitcointalk.org (https://bitcointalk.org/), cărora le pasă de comunitatea cripto.
*Poți verifica toate link-urile de referință și arhivele în care utilizatorii și-au postat dovezile acestor SCAM-uri pe forumul Bitcointalk..
Toate creditele aparțin utilizatorilor forumului Bitcointalk sau oricărei persoane care a trimis rapoartele. Această listă întocmită de Crypto Chain University și FortuneZ este postată aici pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la toate aceste escrocherii și a ajuta în special investitorii în proiectele ICO.
Lista site-urilor web SCAM în spațiul crypto
A
- abeonacoin.com
- airbitclub.com
- airbon.io
- aircraft.travel
- aizeus.net
- alfacoin.io
- arabinvest.io
- atkcoin.org
B
- Bignetwork.club
- bitblender.me
- bitblendr.io
- Bitdouble.casino
- bitgamecash.io
- bitmonk.coinmonkey.io
- Bitraw.io
- blockkonnect.com
- Blockmall.store
C
- camolcoin.net
- changenow.io
- cointroops.com
- crowdif.com
- cryptoexpo.net
- cryptolux.io
- cryptoriya.io
D
- darkpicocoin.co
- dcattoken.com
- dexma.info
- dibbs.co
- Digithoth.com
- dojitoken.io
- doublediamoncoinico.lantcing.com
- dunemining.pro
E
- easytradingplatform.com
- elitetreum.com
- Elrun.org
- ethereumwhite.online
- etherfin.tech
- Ethernet.cash
- Expocrypt.com
- Expohills.com
F
- FoxBtc.io
G
- gdcleaders.com
- Gec-coin.io
- genisyscoin.org
- getbitmoney.us
- globfone.net
- GLOBO.in
- greeneminer.com
H
- hadfyx.org
- histoken.online
- hkk.io
- Hoverex.io
I
- ico.htfx.online
- ico.inspem.com
- invest4g.in
K
- koalatoken.io
- koilop.com
- koinstreet.com
L
- laxarcoin.com
- less-chain.com
- loomnetwork.site
M
- modorr.io
- MoonMarket.io
- morh.io
N
- neofinance.io
O
- officium.cc
- omcmarkets.com
P
- penchant.network
- piedpipercoins.com
- plasmium.io
- pornx-official.com
- posya.io
- powerburstico.com
- pumpkinpro.io
R
- regixium.io
S
- sliclide.pw
- Smartweb.network
- SOCIBIT.com
- span-coin.com
- strixglobal.co
- sunflowertoken.io
- superfruit.io
- superstreamtoken.co
- supportchain.su
T
- tkeycoin.com
V
- veio.io
- vertix.tech
- virtualcard.us
Y
- yudi.io
Z
- zantepay.com
Ai cunoștință despre un proiect sau un site web SCAM din sfera Crypto sau Blockchain? Raportează-l aici.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.