Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Portofelele online de criptomonede și platformele de tranzacționare
Un portofel online de criptomonede se aseamănă foarte mult cu un portofel hardware pe care l-ai putea gestiona singur, cu excepția informațiilor stocate în cloud și pe care le accesezi utilizând o interfață web de pe computer sau folosind o aplicație de pe smartphone.
În 2021, unele dintre cele mai utilizate servicii de portofel online de criptomonede sunt cele oferite de platformele de tranzacționare, cum ar fi Binance.
Din punct de vedere al securității, este foarte important de reținut faptul că site-ul furnizează codul care rulează pe browserul tău sau în aplicație și îți stochează și cheile. Cu alte cuvinte, site-ul sau aplicația are capacitatea de a-ți accesa în orice moment cheile portofelului.
În mod ideal, site-ul va cripta acele chei sub o parolă pe care doar tu o știi, astfel că trebuie să optezi întotdeauna pentru o platformă de încredere. Mai exact, trebuie să ai încredere deplină în platforma pe care o alegi și în măsurile de securitate utilizate de aceasta pentru a preveni furtul cheilor private ale portofelului sau parola.
Un portofel online vine cu o serie de avantaje și este foarte convenabil prin aceea că îl poți folosi direct din browser, fără a fi necesar să instalezi ceva pe computer. În cazul în care folosești o aplicație pe telefon, nu trebuie decât să o instalezi pentru a beneficia de toate funcționalitățile platformei, inclusiv cele care țin de gestionarea și administrarea portofelului de criptomonede.
Pe de altă parte, utilizarea unui portofel online de criptomonede poate veni la pachet cu o serie de probleme de securitate. Pentru a da numai un exemplu, dacă platforma sau persoanele care o administrează se dovedesc a fi rău intenționate sau sunt compromise în vreun fel, accesul la fondurile tale ar putea fi în pericol sau, în cel mai rău caz, fondurile îți vor putea fi sustrase.
În mod normal, site-ul sau platforma sunt operate și administrate de profesioniști în domeniul securității, care sunt mai bine pregătiți și mai sârguincioși decât tine în ceea ce privește menținerea securității la un nivel înalt. Așadar, ai putea spera că vor face o treabă mai bună și că monedele tale sunt de fapt mai în siguranță decât dacă le-ai stoca și gestiona de unul singur.
Pentru a înțelege cum funcționează platformele de tranacționare a criptomonedelor (cum ar fi Binance), vom vorbi mai întâi despre cum funcționează băncile sau serviciile de tip bancar în economia tradițională.
Atunci când depui o anumită sumă de bani la bancă – un depozit – banca promite să îți dea înapoi acei bani oricând vei dori aceasta. Desigur, după cum probabil ai intuit, banca nu îți ia banii și îi pune într-o cutie din camera din spate. Tot ce face banca este să promită că, dacă te prezinți la moment dat cu o cerere de retragere, o va onora de îndată.
Cu toate acestea, banca va lua banii tăi și se va folosi de ei, adică îi va investi. Banca va păstra probabil niște bani ”în rezervă” pentru a se asigura că poate plăti cererea de retrageri cu care se va confrunta într-o zi obișnuită sau poate chiar într-o zi neobișnuită. Multe bănci folosesc de regulă ceva cunoscut sub numele de rezervă fracțională, unde păstrează o anumită fracțiune din toate depozitele la vedere în rezervă, pentru orice eventualitate.
Platformele de tranzacționare cripto sunt companii care funcționează în mod similar cu băncile, cel puțin din punct de vedere al interfeței cu utilizatorul. Acestea acceptă depozite de criptomonede (cum ar fi Bitcoin) și vor promite, la fel ca o bancă, să le dea înapoi la cerere, mai târziu.
De asemenea, poți transfera moneda fiat (valuta tradițională, cum ar fi dolarul, euro etc.) într-un exchange, efectuând un transfer din contul tău bancar. Platforma de tranzacționare (exchange-ul) promite să ramburseze la cerere oricare sau ambele tipuri de monedă.
Totodată, platforma îți permite să faci o serie de tipuri de tranzacții, înclusiv să efectuezi și să primești plăți în criptomonede. De asemenea, aceasta îți permite să schimbi criptomonede pentru monedă fiat sau invers. De obicei, platformele fac acest lucru identificând un client care dorește să cumpere criptomonede cu dolari și un alt client care dorește să vândă criptomonede pentru dolari, la un preț care să fie acceptat de ambele părți. Cu alte cuvinte, platformele de tranzacționare încearcă să găsească clienți dispuși să ia poziții opuse într-o tranzacție. Dacă există un preț reciproc acceptabil, acestea vor finaliza tranzacția respectivă.
Pentru a exemplifica, să presupunem că dețin în contul meu Binance suma de 10.000 de dolari și trei criptomonede ETH. Folosind serviciile platformei, am deschis un ordin de cumpărare pentru a achiziționa 3 ETH pentru 2.200 de dolari fiecare, iar platforma găsește pe cineva care este dispus să vândă criptomonedele la acest preț. Când platforma a identificat un partener comercial dispus să vândă 3 ETH pentru suma de 2.200 USD fiecare, ordinul de cumpărare se executa automat iar eu voi avea în contul platformei 6 ETH și suma de 3.400 USD.
Cel mai important lucru de remarcat aici este că, atunci când tranzacția are loc între mine și un alt utilizator al platformei Binance, nu are loc de fapt nicio tranzacție în blockchain-ul Ethereum. Platforma nu trebuie să meargă în lanțul de blocuri pentru a transfera ETH sau dolari dintr-un cont în altul. Tot ceea ce se întâmplă în această tranzacție este că platforma îmi face acum o promisiune diferită. Dacă înainte spunea, „îți voi oferi 10.000 USD și 3 ETH”, acum va spune că „îți voi oferi 3.400 USD și 6 ETH”. Este practic doar o modificare în promisiunea lor, neavând loc nicio mișcare efectivă a banilor în economia dolarului sau prin lanțul de blocuri.
Există întotdeauna atât avantaje cât și dezavantaje în ceea ce privește utilizarea platformelor de tranzacționare. Iar unul dintre cele mai mari avantaje este că platformele de tranzacționare ajută la conectarea ecosistemului cripto și a fluxurilor de criptomonede cu economia valutară fiat, astfel încât să fie cât mai ușor să transferi valoarea între cele două. Dacă am dolari și ETH sau orice altă criptomonedă în contul meu, pot tranzacționa între aceste active destul de ușor, iar acest lucru este foarte util.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.