Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Facebook și Microsoft confirmă faptul că metaversul este un subiect extrem de fierbinte în ultima perioadă. Dar ce este, de fapt, metaversul? Și când vom putea face parte din metavers?
Inventarea termenului „metavers” îi este atribuită lui Neal Stephenson, termenul apârând pentru prima dată în romanul său științifico-fantastic din 1992 – „Snow Crash” – în care autorul și-a imaginat avataruri realiste care se întâlnesc în clădiri 3D și în alte medii de realitate virtuală.
Ideea a evoluat de atunci foarte repede pe drumul către un metavers real, o lume virtuală online care încorporează realitatea augmentată, realitatea virtuală, avatare holografice 3D și alte mijloace de comunicare. Pe măsură ce metaversul se extinde, acesta va oferi o lume alternativă hiper-reală în care oamenii pot să coexiste la fel ca în lumea reală.
Indicii ale metaversului existau deja în universurile de jocuri online, cum ar fi Fortnite, Minecraft și Roblox, companiile din spatele acestor jocuri având ambiția de a face parte din evoluția metaversului.
Ce este metaversul?
Metaversul este o combinație de mai multe elemente de tehnologie, inclusiv realitate virtuală, realitate augmentată și video în care utilizatorii „trăiesc” într-un univers digital.
Susținătorii metaversului își imaginează că utilizatorii vor ajunge să lucreze, să se joace și să rămână conectați cu prietenii prin orice tip de activitate din lumea virtuală, de la concerte și conferințe până la călătorii virtuale în jurul lumii.
Într-un eseu din februarie 2021, Matthew Ball, managing partner al companiei de capital de risc Epyllion Industries, a spus că „în acest moment suntem în pragul următorului internet”.
Cât timp va mai dura până vom putea face parte din metavers
Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Meta (fostul Facebook), estimează că ar putea dura de la 5 până la 10 ani până când caracteristicile cheie ale metaversului devin mainstream. Cu toate acestea, aspecte ale metaversului există și în prezent. De exemplu, vitezele broadband ultra-rapide și căștile de realitate virtuală (VR) sunt deja disponibile, chiar dacă este posibil să nu fie accesibile tuturor.
Iată o privire asupra unor evenimente recente care ar putea constitui bazele metaversului de mâine:
♦ Meta. Gigantul tehnologic cunoscut anterior ca Facebook a făcut deja investiții semnificative în realitatea virtuală, inclusiv prin achiziția Oculus în 2014. Meta imaginează o lume virtuală în care avatarurile digitale se conectează prin muncă, călătorii sau divertisment folosind căști VR. Zuckerberg este optimist cu privire la metavers, crezând că acesta ar putea înlocui internetul așa cum îl cunoaștem astăzi.
♦ Microsoft. Gigantul software folosește deja holograme și dezvoltă aplicații de realitate mixtă și extinsă (XR) cu platforma sa Microsoft Mesh, care combină lumea reală cu realitatea augmentată și realitatea virtuală. La începutul acestei luni, Microsoft și-a arătat planurile de a aduce realitatea mixtă, inclusiv holograme și avatare virtuale la Microsoft Teams, în 2022. De asemenea, în lucru pentru anul viitor sunt și spațiile virtuale conectate 3D. Armata S.U.A. lucrează în prezent cu Microsoft la un set de căști Hololens 2 cu realitate augmentată pentru ca soldații să se antreneze, să repete și să lupte în mod virtual cu aceleași rezultate ca și în lumea reală. În plus, Xbox Live conectează deja milioane de jucători de jocuri video de pe tot globul.
♦ Epic Games. Tim Sweeney, CEO-ul companiei care a dezvoltat Fortnite, a spus: „Nu este un secret că Epic este implicat în construirea metaversului”. Compania se află în spatele unor concerte ale unor oameni ca Ariana Grande și Travis Scott, trailere de filme și debuturi muzicale, fiind apreciată și pentru faptul că a re-imaginat într-un mod „captivant” discursul istoric „I Have A Dream” al lui Martin Luther King Jr. din 1963.
♦ Roblox. Fondată în 2004, platforma Roblox găzduiește zeci de jocuri generate de utilizatori, inclusiv jocuri de rol precum Bloxburg și Brookhaven, unde utilizatorii își pot construi case, pot lucra și pot juca diverse scenarii. Roblox este evaluat în prezent la peste 45 de miliarde de dolari. În ziua IPO-ului său din martie, fondatorul și CEO-ul Roblox, David Baszucki, a transmis pe Twitter un mesaj de mulțumire tuturor celor care au adus platforma „cu un pas mai aproape de îndeplinirea viziunii noastre despre #Metaverse”. De atunci, Roblox a făcut echipă cu compania de pantofi pentru skateboarding – Vans – creând Vans World, un parc virtual de skateboarding, în care jucătorii se pot îmbrăca cu echipamente Vans. De asemenea, a pus bazele Gucci Garden, un loc în care poți cumpăra îmbrăcăminte și accesorii virtuale.
♦ Minecraft. Un alt univers virtual îndrăgit de copii, Minecraft, deținut de Microsoft, este, în esență, echivalentul digital al Legos, unde jucătorii își pot crea propriul personaj digital și pot construi orice doresc. În luna noiembrie 2021, Minecraft avea peste 150 de milioane de utilizatori activi lunar. În timpul pandemiei însă, popularitatea sa a explodat în rândul copiilor care au fost nevoiți să se bazeze mai mult pe conexiunile virtuale.
De asemenea, unele companii mai puțin cunoscute și-au lansat și ele propriile lumi online. De exemplu, fantastica lume online Second Life, fondată în 2003, se află la al doilea deceniu ca realitate alternativă.
Paradisul online Nowhere dispune de spații virtuale persistente și temporare – pentru uz public sau privat – ideale pentru a organiza concerte, festivaluri, reuniuni și conferințe virtuale. De asemenea, The Windmill Factory, o companie de producție din New York care a început să-și dezvolte platforma în urmă cu mai bine de un an, a realizat proiecte inedite pentru Lady Gaga și Nine Inch Nails.
Nu în ultimul rând, la începutul acestui an, Sensorium Galaxy a deschis primele două galaxii planificate din diverse „lumi” online conectate pentru a le explora cu căști VR sau computere desktop.
Critici aduse metaversului
Confidențialitatea informațiilor este încă o preocupare majoră în metavers, deoarece companiile implicate vor colecta informațiile personale ale utilizatorilor prin intermediul dispozitivelor portabile și interacțiunilor utilizatorilor. Pentru a da numai un exemplu, Facebook (Meta) intenționează să continue publicitatea direcționată în metavers, acest demers creând o serie îngrijorări legate de răspândirea dezinformării și pierderea confidențialității personale.
Dependența utilizatorilor și utilizarea problematică a rețelelor sociale este o altă preocupare a celor care nu sunt fanii metaversului. Problemele cauzate de dependența de internet, rețele sociale și jocuri video pot avea repercusiuni mentale și fizice pe o perioadă îndelungată de timp, cum ar fi depresia, anxietatea și obezitatea. De asemenea, experții sunt îngrijorați de faptul că metaversul ar putea fi folosit ca o „evadare” din realitate într-un mod similar cu aceea creată deja de tehnologiile existente pe internet.
Mai mult decât atât, metaversul poate crește impactul social al spațiilor de alienare digitală. Deoarece evoluția metaversului se poate îndrepta în direcția adaptării algoritmice a lumii virtuale pe baza convingerilor fiecărei persoane, metaversul poate distorsiona și mai mult percepția utilizatorilor asupra realității.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.