Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Lista țărilor în care criptomoneda Bitcoin (BTC) este legală
Ce înseamnă să folosești Bitcoin ca mijloc legal de plată?
Cu excepția cazului în care cetățenii pot demonstra că nu au acces la tehnologia necesară, aceștia pot folosi Bitcoin ca formă de plată dacă BTC este tratat ca mijloc legal de plată în jurisdicția lor.
În general, băncile centrale și autoritățile de reglementare ale unei națiuni decid care sunt monedele legale în economia lor. Aceasta înseamnă că orice formă de valoare pe care o consideră potrivită pentru a fi monedă legală poate fi folosită pentru a plăti bunuri în magazine. De exemplu, bancnotele de 10 USD și monedele de 0,50 USD sunt acceptate la plată (sunt legale) în Statele Unite.
A face Bitcoin (BTC) mijloc legal de plată înseamnă că atunci când cineva dorește să plătească pentru o ceașcă de cafea, poate folosi BTC pentru a plăti pentru aceasta. Fără o bancă centrală care să declare Bitcoin ca mijloc de plată legal, riscul de a accepta BTC pentru bunurile vândute ar rămâne în sarcina comercianților. Dacă o bancă centrală declară în mod explicit Bitcoin ca mijloc legal de plată, atunci acesta devine o formă oficială de schimb de valoare în cadrul economiei.
Creșterea popularității Bitcoin și a altor câteva criptomonede descentralizate au determinat deja mai multe bănci centrale să considere monedele digitale o alternativă mai robustă la monedele fiduciare. Drept urmare, multe țări, inclusiv China, Regatul Unit, SUA și India, lucrează toate la monedele digitale ale băncii centrale (CBDC).
Rațiunea pentru adoptarea monedelor digitale este aceea de a obține o trasabilitate și un control mai bun al fiecărei unități monetare din economie. Această trasabilitate îi va ajuta să calculeze impozitele mai precis și să identifice mai ușor pe cei care spălă bani, dar, mai important, să identifice orice acumulare de avere și să vină cu politici care să o mențină în economiile lor.
Ce factori contribuie la adoptarea de către o țară a monedei Bitcoin ca mijloc legal?
Există, de obicei, o serie de factori macroeconomici pe care o țară încearcă să-i gestioneze prin adoptarea unei monede ca mijloc legal de plată. Pentru a face Bitcoin mijloc legal, acești factori ar trebui să coincidă cu viziunea celor aflați la conducerea sistemului monetar dintr-o anumită țară.
Mai multe bănci centrale din întreaga lume au început deja să lucreze la propriile monede digitale. În același timp, există țări cu probleme fundamentale pe care este posibil să nu le rezolve o simplă versiune digitală a unei monede fiduciare. De exemplu, țări precum Argentina și Venezuela s-au confruntat cu hiperinflația mai mulți ani de zile și se pot descurca mai ușor cu o formă de monedă care obține valoare dincolo de propriile lor economii. Există, de asemenea, țări precum El Salvador, Panama, Guatemala și Honduras, unde remitențele contribuie cu un procent mare din PIB. Acest lucru deschide calea pentru o formă de schimb de valori care nu este restricționată de granițele naționale. De exemplu, 24,07% din PIB-ul El Salvador în 2020 a provenit din remitențe.
O altă considerație pentru cele mai multe țări este gradul de incluziune financiară în economiile lor. În timp ce aventura cetățenilor în spațiul crypto nu este deloc ușor de gestionat, trebuie spus că experimentele locale în crearea unui ecosistem pe Bitcoin în țări precum El Salvador au înregistrat un oarecare succes. Având în vedere că remitențele contribuie în mare măsură la economie, monedele digitale nu numai că pot ajuta la incluziunea financiară, ci pot realiza economii de costuri la taxele de remitere.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că țările care lansează Bitcoin ca mijloc de plată legal pretind că aduc incluziune financiară cetățenilor săi. Cu toate acestea, incluziunea financiară trebuie adesea să fie precedată de penetrarea mobilului și a internetului. Fără infrastructura digitală, o monedă digitală nu va putea rezolva singură problema incluziunii financiare.
Așadar, ce țări au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată și cum au făcut-o?
El Salvador este prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. În afară de factorii macroeconomici descriși mai sus, țara are un lider care este dispus să experimenteze cu Bitcoin. El Salvador este considerată de atunci o țară ambasador al criptomonedei.
A doua țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată este Republica Centrafricană (CAR). CAR este bogată în resurse naturale precum aurul și diamantele și are o economie de 2,3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, incluziunea financiară este destul de scăzută și se bazează pe remitențe. Pe lângă faptul că îmbrățișează Bitcoin, țara a mai dezvăluit că 20% din trezoreria sa va deține Sango Coin (SANGO), o monedă digitală care va reflecta sănătatea resurselor naturale din țară.
Ce intenționează să obțină țările acceptând BTC ca mijloc legal de plată?
Țările se bazează pe o politică monetară eficientă ca pârghie cheie pentru a-și gestiona economiile. Prin urmare, au nevoie de o monedă credibilă și de capacitatea de a manevra politicile în jurul monedei proprii în vremuri de criză.
Atât El Salvador cât și CAR au declarat că vor să facă transferurile de bani în țară mai ieftine. Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a proiectat o economie de 400 de milioane de dolari cu remitențe pe măsură ce țara trece la infrastructura Bitcoin. Folosind rețeaua Bitcoin lightning, plățile ar putea fi mai ieftine decât decât în cazul utilizării metodelor existente.
Pe o bază macroeconomică, monedele acestor țări s-au luptat în general să-și mențină valoarea în raport cu dolarul american. El Salvador a trecut la utilizarea USD ca monedă, dar în curând și-a dat seama că majoritatea exporturilor sale au fost către SUA și că o slăbire a dolarului a făcut mai mult rău decât bine poporului său. Spre deosebire de alte economii latino-americane, El Salvador nu a avut o inflație foarte mare înainte de a îmbrățișa dolarul.
În plus, țara nu avea niciun control asupra politicii monetare în jurul USD, care este controlat de o entitate centralizată din altă țară. Prin urmare, El Salvador crede că BTC va contribui la rezolvarea problemelor cheie legate de remitențe în economia sa, fără a fi afectată de fluctuațiile dolarului american.
Care sunt provocările adoptării Bitcoin ca mijloc legal de plată?
Există riscuri de lichiditate și de reglementare în jurul pieței cripto pe care o țară și le va asuma atunci când va folosi criptomoneda ca mijloc legal. Deoarece piața cripto este foarte corelată cu piețele de acțiuni din SUA, schimbările de politică ale Rezervei Federale vor avea un impact asupra prețurilor cripto.
Narațiunea pe care majoritatea acestor țări o au pentru adoptarea Bitcoin este costul mai scăzut al remitențelor către o populație foarte nebancarizată. Acesta ar putea fi un motiv superficial, deoarece majoritatea acestor țări au o penetrare digitală și mobilă foarte scăzută. Prin urmare, cu excepția cazului în care pot configura ATM-uri Bitcoin în toată țara, nu ar fi practic pentru ei să scaleze BTC ca monedă implicită.
Cealaltă provocare este natura volatilă a pieței cripto. Deoarece BTC a scăzut cu peste 70% față de cel mai mare record, din noiembrie 2021, El Salvador a făcut mai multe achiziții ale criptomonedei. Cu toate acestea, scăderea prețurilor Bitcoin a fost necruțătoare și majoritatea acestor poziții sunt deținute în prezent în pierdere.
Faptul ca trezoreria unei țări să fi consumat banii cetățenilor într-un activ volatil care poate pierde 70-80% din valoarea sa în șase luni nu poate fi văzută ca o politică economică solidă. Din cauza pozițiilor de numerar slabe, capacitatea țării de a împrumuta mai mult de pe piețele internaționale este, de asemenea, grav afectată.
Pe de altă parte, reglementările Bitcoin sunt în mare măsură conduse de autoritățile naționale de reglementare. Datorită naturii descentralizate a criptomonedei, interzicerea BTC într-o jurisdicție națională nu afectează în mod direct statutul său juridic într-o altă jurisdicție. Cu toate acestea, atunci când o țară precum SUA instituie reglementări în zona cripto, piața reacționează la asta. Acțiunea de preț care rezultă poate afecta toate țările care folosesc Bitcoin ca mijloc legal sau ca monedă de rezervă.
Ce țări interzic Bitcoin și alte criptomonede?
Interzicerea unei tehnologii globale și a unei paradigme economice precum BTC nu este cea mai bună abordare a guvernelor pentru a-și proteja cetățenii de riscurile acestei clase de active.
Până în prezent în întreaga lume s-au instituit mai multe interdicții pentru BTC, precum și pentru alte criptomonede și în special pentru mineritul de criptomonede, blamat pentru consumul său uriaș de energie electrică. China a interzis criptomonedele în 2021, deși lucrează la propria monedă digitală, fapt ce a afectat, de asemenea, mineritul Bitcoin. Drept urmare, rata de hash BTC a scăzut în 2021. Cu toate acestea, industria a fost readusă pe picioare de o creștere a mineritului de Bitcoin în Statele Unite.
În 2022, India a adoptat o atitudine dură față de criptomonede. Cu toate acestea, așa cum a demonstrat-o istoria de atâtea ori, de fiecare dată când există o interdicție a acestei clase de active într-o parte a lumii, o altă regiune profită de oportunitate. Prin urmare, până când nu va exista o interdicție coordonată a criptomonedelor în întreaga lume, este extrem de greu ca cineva să stopeze creșterea BTC și a activelor digitale în general.
Țările care doresc să interzică criptomonedele pentru a-și proteja cetățenii, cum sunt investitorii de retail, probabil că nu vor reuși. Cu toate acestea, o abordare mai colaborativă și democratică îi va ajuta poate să își atingă obiectivul de a-și proteja investitorii de retail.
Citește și: Țări în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.