Tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.
De aici cumperi crypto foarte ușor →
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Se pot aplica impozite pe profituri.
Prima pagină » Blog despre criptomonede » Cât de profitabile sunt investițiile în criptomonede? Se merită să învestești în crypto?
Cât de profitabile sunt investițiile în criptomonede? Se merită să învestești în crypto?
Luând în considerare bull run-ul de la sfârșitul acestui an, concluzia e una singură: în 2021 este foarte posibil să te îmbogățești din investițile tale în criptomonede. Dar la fel de bine îți poți pierde toți banii! Cum pot fi ambele situații adevărate? Investiția în active cripto este riscantă, însă poate fi și extrem de profitabilă.
Criptomonedele sunt o investiție bună dacă dorești să obții expunere directă la cererea de monedă virtuală, în timp ce o alternativă mai sigură, însă potențial mai puțin profitabilă, este cumpărarea acțiunilor companiilor care se expun ele însele la activele criptografice.
În cele ce urmează vom analiza avantajele și dezavantajele investiției în criptomonede.
Sunt criptomonedele active sigure?
O serie de factori ne împiedică să spunem că activele cripto sunt complet sigure, cel puțin până în prezent, însă cele mai noi știri și evenimente din spațiul crypto dau un semnal puternic pentru această industrie și ne creează convingerea că tehnologia blockchain și criptomonedele sunt aici pentru a rămâne.
Riscurile asociate criptomonedelor
Bursele de criptomonede, chiar mai mult decât bursele tradiționale, sunt uneori vulnerabile la a fi piratate și a deveni ținta altor activități criminale. Realitatea ne-a demonstrat deja că anumite breșe de securitate au dus în trecut la pierderi considerabile pentru investitorii cărora li s-au furat monedele digitale.
De asemenea, stocarea în siguranță a criptomonedelor este mai dificilă decât deținerea de acțiuni sau obligațiuni. Platformele de criptomonede, cum ar fi Binance, îți permit destul de ușor să cumperi și să vinzi active cripto, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, dar multor oameni nu le place să-și păstreze activele digitale pe burse, din cauza riscului de atacuri cibernetice și furt.
Unii proprietari de criptomonede preferă opțiuni offline de „depozitare la rece”, cum ar fi portofelele hardware sau de hârtie, dar stocarea la rece vine cu propriul set de provocări. Cel mai mare este riscul de a-ți pierde cheia privată, fără de care este imposibil să îți mai accesezi vreodată portofelul de criptomonede.
De asemenea, nu există nicio garanție că un proiect cripto în care investești va avea succes. Concurența este acerbă între mii de proiecte blockchain, iar proiectele care nu sunt decât niște înșelătorii sunt foarte răspândite în industria cripto (vezi cazul recent al criptomonedei Squid). Prin urmare, trebuie să fii conștient de faptul că doar un număr mic de proiecte de criptomonede vor avea succes pe termen lung.
Mai mult decât atât, autoritățile de reglementare pot să baneze întreaga industrie cripto, mai ales dacă guvernele încep să vadă criptomonedele mai mult ca o amenințare decât ca o tehnologie inovatoare.
În plus, deoarece criptomonedele se bazează pe tehnologie de ultimă oră, asta crește și riscurile pentru investitori. O mare parte din tehnologie este încă în curs de dezvoltare și nu și-a găsit încă o largă aplicabilitate în lumea reală.
Adoptarea criptomonedelor
În ciuda riscurilor inerente, criptomonedele și industria blockchain-ului devin în mod constant mai puternice, construindu-se infrastructura financiară necesară pentru ca investitorii să fie din ce în ce mai capabili să acceseze servicii de custodie la nivel instituțional.
De asemenea, investitorii profesioniști și individuali au un acces tot mai facil la instrumentele de care au nevoie pentru a-și gestiona și proteja activele cripto.
Pe de altă parte, piețele futures din spațiul criptografic sunt în plină expansiune, iar tot mai multe companii câștigă expunere directă la sectorul cripto. Giganți financiari precum Square și PayPal permit acum utilizatorilor să cumpere și să vândă foarte ușor criptomonede pe platformele lor, iar alte companii (inclusiv Square) au investit deja sute de milioane de dolari în Bitcoin și alte active digitale. Pentru a da numai un exemplu, Tesla a achiziționat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari la începutul anului 2021.
În timp ce alți factori încă influențează riscurile asociate criptomonedelor, ritmul tot mai mare de adoptare este un semn al unei industrii în curs de maturizare. Investitorii individuali și companiile caută deopotrivă să obțină expunere directă la criptomonede, considerându-le suficient de sigure pentru a investi sume mari de bani.
Sunt criptomonedele o investiție bună pe termen lung?
Criptomonede precum Bitcoin și Ethereum au fost lansate cu obiective foarte mari, care pot fi atinse pe orizonturi de timp destul de lungi. Deși succesul unui proiect de criptomonedă nu este niciodată garantat de la bun început, dacă un proiect își atinge obiectivele, atunci investitorii timpurii ar putea fi recompensați foarte consistent pe termen lung.
Cu toate acestea, indiferent de cât de ambițios este un proiect de criptomonedă, obținerea adoptării pe scară largă este o condiție necesară pentru asigurarea unui succes pe termen lung.
Bitcoin ca investiție pe termen lung
Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, beneficiază de efectul de rețea, ceea ce se traduce prin aceea că tot mai mulți oameni doresc să dețină Bitcoin deoarece Bitcoin este deținut de foarte mulți oameni.
Bitcoin este văzut în prezent de mulți investitori drept „aur digital”, dar ar putea fi folosit și ca formă digitală de numerar.
Investitorii în Bitcoin au convingerea că această criptomonedă va câștiga valoare pe termen lung, deoarece oferta sa este fixă, spre deosebire de monedele fiduciare precum leul românesc, dolarul american sau yenul japonez.
Oferta de Bitcoin este limitată la puțin sub 21 de milioane de monede, în timp ce monedele controlate de o bancă centrală pot fi tipărite în funcție de voința politicienilor. De asemenea, tot mai mulți investitori se așteaptă ca Bitcoin să câștige valoare pe măsură ce monedele fiduciare se depreciază.
Cei care sunt optimiști cu privire la utilizarea pe scară largă a Bitcoin, ca numerar digital, cred că, pe termen lung, Bitcoin are potențialul de a deveni prima monedă cu adevărat globală.
Ethereum ca investiție pe termen lung
Ether este moneda nativă a platformei Ethereum și poate fi achiziționată de investitorii care doresc să câștige expunere la Ethereum. În timp ce Bitcoin poate fi privit ca aur digital, Ethereum construiește o platformă globală de calcul care acceptă multe alte criptomonede și un ecosistem masiv de aplicații descentralizate („dapps”).
Numărul mare de criptomonede construite pe platforma Ethereum, combinat cu natura open-source a dapp-urilor, creează oportunități reale pentru Ethereum de a beneficia și de efectul de rețea și de a crea valoare durabilă, pe termen lung. Platforma Ethereum permite utilizarea „contractelor inteligente”, care se execută automat pe baza termenilor înscriși direct în codul contractelor.
Rețeaua Ethereum colectează Ether de la utilizatori în schimbul executării de contracte inteligente. Tehnologia smart contract are un potențial semnificativ de a perturba industrii masive, cum ar fi sectoarele imobiliar și bancar, inclusiv să creeze piețe complet noi.
Pe măsură ce platforma Ethereum devine din ce în ce mai utilizată la nivel mondial, tokenul Ether crește în utilitate și valoare. Investitorii optimiști cu privire la potențialul pe termen lung al platformei Ethereum pot profita în mod direct învestind în Ether.
Ar trebui să investești în criptomonede?
Deținerea unor criptomonede poate crește diversificarea portofoliului tău de investiții, deoarece criptomonede precum Bitcoin nu au prezentat aproape nicio corelație de preț cu bursa din SUA. Dacă ai convingerea că utilizarea criptomonedelor va deveni din ce în ce mai răspândită în timp, atunci probabil că are sens să cumperi criptomonede ca parte a unui portofoliu diversificat. Pentru fiecare criptomonedă în care investești, asigură-te că ai o imagine foarte clară despre motivul pentru care moneda respectivă va rezista testului timpului.
Dacă cumpărarea criptomonedelor pare prea riscantă, poți lua în considerare alte modalități de a profita de pe urma creșterii pieței cripto. De exemplu, poți cumpăra acțiuni ale unor companii precum Coinbase, Square și PayPal sau poți investi într-o bursă precum CME Group (NASDAQ:CME), care facilitează tranzacționarea cu contracte futures cripto. Cu toate acestea, deși investițiile în aceste companii pot fi profitabile, ele nu au același potențial de creștere ca și investiția directă în criptomonede.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.