Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Interacțiunea dintre guverne și industria cripto – pot fi reglementate criptomonedele?
Acest articol se referă la interacțiunile dintre guverne și criptomoneda Bitcoin, respectiv la încercările guvernelor de a reglementa criptomoneda Bitcoin. Pentru început, vom discuta despre momentul în care guvernele au observat că amploarea fenomenului Bitcoin a devenit atât de mare încât ar putea avea un impact major asupra sitemului financiar al unei țări sau al securității naționale.
Unul dintre motivele pentru care Bitcoin a atras atenția guvernelor este acela că numerarul digital care nu poate fi urmărit, dacă există, poate pune în pericol controlul capitalului exercitat de către stat. Controalele de capital sunt reguli sau legi pe care le are o țară și sunt concepute pentru a limita fluxul de capital (bani și alte active) în sau în afara țării.
Punând controale asupra băncilor, investițiilor și așa mai departe, guvernul unei țări nu face altceva decât să reglementeze aceste fluxuri. În anumite circumstanțe, Bitcoin este o modalitate foarte ușoară de a învinge controlul asupra capitalului.
Spre exemplu, cineva poate cumpăra criptomonede Bitcoin cu capital din interiorul țării, iar apoi poate transfera aceste criptomonede în afara țării pe cale electronică, având ulterior posibilitatea să le schimbe pentru capital sau avere în afara țării. Acest lucru i-ar permite să mute capitalul sau averea din interior spre exterior și, în mod similar, din exterior în interior.
Deoarece bogăția în această formă electronică se poate deplasa atât de ușor peste granițe și nu poate fi controlată, un guvern care dorește să impună controlul capitalului în era Bitcoin trebuie să încerce să deconecteze industria Bitcoin de sistemul bancar local al monedelor fiduciare. Acest lucru ar face imposibil ca cineva să transforme cantități mari de monedă locală în Bitcoin sau cantități mari de Bitcoin în monedă locală.
Țările care încearcă să își protejeze controlul asupra capitalului exact asta fac, China fiind un exemplu notabil. China a pus în aplicare măsuri din ce în ce mai puternice pentru a încerca să deconecteze industria cripto de la sistemul bancar chinezesc de monedă fiat, împiedicând companiile să schimbe Bitcoin pentru yuani.
Un alt motiv pentru care guvernele s-ar putea îngrijora în legătură cu numerarul digital care nu poate fi urmărit este acela că facilitează anumite tipuri de infracțiuni – în special infracțiuni precum răpirea și extorcarea, care implică plata unei răscumpărări. Aceste infracțiuni devin mai ușoare atunci când plata se poate face la distanță și anonim.
În acțiunile lor îndreptate împotriva răpitorilor, de exemplu, oamenii legii s-au bazat adesea pe informații despre exploatarea banilor de la victimă sau familia victimei către criminali. Când acest lucru se poate face la distanță, într-un mod anonim, devine însă mult mai greu pentru organele de aplicare a legii să urmărească traseul banilor.
Un alt exemplu este malware-ul „CryptoLocker”, care criptează fișierele victimelor și solicită răscumpărarea în Bitcoin (sau alte tipuri de criptomonede) pentru a le decripta. Deci, infracțiunea și plata se efectuează la distanță.
În mod similar, evaziunea fiscală devine mai facilă atunci când oamenii pot să transfere bani și să se angajeze în tranzacții care nu sunt legate de o anumită persoană sau identitate. În cele din urmă, vânzarea produselor și serviciilor ilegale devine mult mai ușoară atunci când transferul de fonduri poate avea loc la distanță și fără a fi nevoie să treacă printr-o instituție reglementată.
Un bun exemplu în acest sens este Silk Road (”Drumul Mătăsii”), o „piață anonimă” auto-denumită, care a fost cunoscută și ca „eBay pentru droguri ilegale”. Drogurile ilegale au fost principalele produse puse în vânzare, iar Drumul Mătăsii le-a permis vânzătorilor să facă publicitate acestora iar celor interesați să le cumpere.
Pe Silk Road, mărfurile au fost livrate de obicei prin poștă sau prin servicii de expediere, iar plata a fost efectuată în Bitcoin. Site-ul web a funcționat ca un serviciu ascuns Tor, în acest fel locația serverului fiind ascunsă forțelor de ordine. Datorită utilizării de Bitcoin pentru plată, a fost dificil pentru oamenii legii să urmărească banii și să afle cine erau persoanele care participă la tranzacțiile efectuate pe această piață.
Silk Road a avut succes pe Dark Web deorece a ținut criptomonedele Bitcoin în garanție pe perioada în care mărfurile erau expediate. Practic, a existat un sistem inovator de escrow care a contribuit la protejarea cumpărătorilor și a vânzătorilor împotriva înșelăciunilor. Criptomonedele Bitcoin erau eliberate odată ce cumpărătorul a confirmat că au sosit mărfurile.
A existat, de asemenea, un sistem de reputație asemănător eBay, care le-a permis cumpărătorilor și vânzătorilor să obțină reputație pentru respectarea tranzacțiilor lor, iar prin utilizarea acestui sistem de reputație Silk Road a reușit să le ofere comercianților un stimulent pentru a respecta regulile.
Prin urmare, Drumul Mătăsii a fost inovator în rândul infractorilor cibernetici, ajutându-i să găsească modalități de aplicare a regulilor pieței criminale la distanță, ceea ce pe piețele criminale din trecut a fost un deziderat imposibil. Silk Road a fost condus de o persoană care se numea Dread Pirate Roberts – evident un pseudonim, referință la eroul romanului / filmului Princess Bride.
Silk Road a funcționat din februarie 2011 până în octombrie 2013, fiind închis după arestarea operatorului său Ross Ulbricht, care a fost ulterior identificat drept Dread Pirate Roberts. Ulbricht încercase să-și acopere urmele operând conturi pseudonime și folosind Tor, remaileri anonimi și alte asemenea tehnici. Cu toate acestea, guvernul a reușit să ”conecteze punctele” și să-l lege de activitatea Silk Road prin serverele și criptomonedele Bitcoin pe care le controla ca operator al Silk Road.
Ross Ulbricht a fost condamnat pentru diferite infracțiuni legate de operarea Drumului Mătăsii. De asemenea, el a fost acuzat de tentativă de crimă prin mijlocirea tranzacțiilor ilegale, chiar dacă, din fericire, a fost suficient de incompetent încât nimeni nu a fost ucis.
În cursul închiderii Silk Road, FBI a confiscat aproximativ 174.000 de bitcoini, în valoare de peste 30 de milioane de dolari la acea vreme. Ca și în cazul veniturilor provenite din săvârșirea oricărei infracțiuni prevăzute de legislația SUA, acestea au putut fi confiscate de guvern. Mai târziu, guvernul a scos la licitație o parte din criptomonedele Bitcoin confiscate.
Există câteva lecții ce pot fi învățate din modul de funcționare Silk Road și din întâlnirea dintre forțele de ordine și Ulbricht. În primul rând, se pare că este destul de greu să separi lumea reală de lumea virtuală. Ulbricht credea că își poate trăi viața reală în societate și, în același timp, să aibă o identitate secretă în care gestiona o infrastructură tehnologică și de afaceri considerabilă.
Este însă dificil să ții aceste lumi complet separate și să nu creezi accidental o legătură între ele. Este greu să rămâi anonim mult timp, în timp ce ești activ și interacționezi cu alte persoane. Dacă există vreodată o legătură între două identități – de exemplu, dacă faci o eroare și folosești numele uneia în timp ce porți masca altuia – acea legătură nu poate fi niciodată distrusă și, în timp, diferitele identități sau masca anonimă pe care cineva încearcă să le folosească tind să se conecteze.
Exact asta s-a întâmplat cu Ulbricht – el a făcut câteva greșeli la început, folosind aceleași computere pentru a-și accesa conturile personale și conturile Dread Pirate Roberts și acest lucru a fost în cele din urmă suficient pentru ca anchetatorii să-i descopere identitatea offline.
O altă lecție este că forțele de ordine pot urma traseul banilor. Chiar înainte de arestarea lui Ulbricht, guvernul știa că anumite adrese Bitcoin erau controlate de operatorul Silk Road și urmărea acele adrese. Rezultatul este că Ulbricht, deși bogat conform lanțului de blocuri, nu a putut efectiv să beneficieze de acea bogăție, deoarece orice încercare de a transfera aceste active în dolari ar fi dus la un eveniment trasabil și probabil ar fi dus la arestare.
Deci, deși Ulbricht era proprietarul a aproximativ 174.000 de bitcoini, în lumea reală nu trăia ca un rege. Locuia într-un apartament cu un dormitor din San Francisco, în timp ce aparent nu reușea să ajungă la averea pe care o controla.
Pe scurt, dacă intenționezi să operezi o afacere ilegală în domeniul criptomonedelor – deși, evident, nu îți recomandăm această cale – acest lucru este mult mai greu de făcut decât ai putea crede. Tehnologii precum Bitcoin și Tor nu sunt antiglonț, iar forțele de ordine au încă la dispoziție suficiente instrumente pe care le pot folosi să ajungă la tine.
Deși a existat o anumită panică în lumea forțelor de ordine în legătură cu creșterea Bitcoin, aceștia încep să-și dea seama că pot urmări banii până la un punct și încă au o capacitate substanțială de a investiga infracțiunile și de a face viața dificilă pentru persoanele care doresc să se angajeze în comiterea unor astfel de infracțiuni.
În același timp, nu vreau să sugerez că prin eliminarea Drumului Mătăsii forțele de ordine au închis definitiv piețele ascunse bazate pe Bitcoin pentru facilitarea tranzacțiilor de droguri ilegale. De fapt, după dispariția Drumului Mătăsii, a avut loc o creștere a unor astfel de piețe. Unele dintre cele mai proeminente sunt Sheep Marketplace, Silk Road 2, Black Market Reloaded, Evolution și Agora. Cele mai multe dintre acestea sunt acum închise, fie ca urmare a acțiunilor de aplicare a legii, fie din cauza furtului, adesea de către persoane din interior.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.