Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
De unde cumperi Bitcoin: ATM sau exchange?
Având în vedere faptul că portofelele digitale de criptomonede păstrează doar cheia privată şi nu fondurile în sine, apare firesc întrebarea: de unde și cum poți cumpăra Bitcoin? O variantă o reprezintă bancomatele Bitcoin, care permit cumpărarea şi vânzarea de Bitcoin pe baza unui cod QR asociat portofelului digital.
Desigur, la cumpărarea de Bitcoin contra unei monede clasice (cash sau pe baza unui card de credit sau debit) bancomatul nu va elibera Bitcoin, ci va tipări un bon de cumpărare.
În cazul vânzării de Bitcoin pe care îi deținem deja, ATM-ul va elibera un tichet de remitere, cu un cod QR la care se face plata în BTC în termen de 5-10 minute.
Acest tip de bancomate există deja în multe ţări, în România existând ATM-uri Bitcoin în multe dintre oraşele mari: Bucureşti, Constanţa, Cluj- Napoca, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Galați , Sibiu , Oradea etc.
În cazul bancomatelor de Bitcoin din România, vânzarea de Bitcoin se realizează în 13 pași:
1. Utilizatorul trebuie să aibă acces la propriul portofel pentru bitcoin, dacă doreşte să îi vândă;
2. Se atinge ecranul pentru a activa ATM-ul;
3. Se selectează limba în care să fie afişate instrucțiunile;
4. Se selectează ”Vinde Bitcoin”;
5. Se alege una dintre opțiunile „Între 1.000 şi 3.000 RON” sau „Mai mult decât 3.000 RON” (în acest ultim caz va fi nevoie şi de un act de identitate);
6. Se urmează instrucțiunile afişate pe ecran ( introducerea numărului de telefon mobil şi scanarea actului de identitate la camera foto a ATM-ului, dacă s-a optat pentru o sumă mai mare de 3.000 RON);
7. Se selectează suma dorită în lei (trebuie să fie multiplu de 50 RON);
8. Se selectează ”Vinde”;
9. ATM-ul va elibera un tichet de remitere, cu un cod QR la care se face plata în BTC în termen de 5-10 minute; tichetul trebuie păstrat în bune condiţii până la eliberarea numerarului;
10. Se aşteaptă confirmarea tranzacției pe blockchain (sistemul va trimite un SMS la numărul de telefon înregistrat la pasul 6 atunci când retragerea de numerar este posibilă);
11. Se selectează „Tichet de remitere”;
12. Se scanează codul QR al tichetului de remitere la camera foto a ATM-ului;
13. ATM-ul face plata.
Cumpărarea de Bitcoin se face în 9 paşi:
1. Se atinge ecranul pentru a activa ATM-ul;
2. Se selectează limba în care să fie afişate instrucțiunile;
3. Se selectează „Cumpără Bitcoin”;
4. Se alege una dintre opțiunile „Mai puţin de 1000 RON”, ”Între 1.000 și 3.000 RON” sau „Mai mult de 3.000 RON” (în acest ultim caz va fi nevoie şi de un act de identitate); pentru sumele mai mari de 1.000 RON va urma introducerea numărului de telefon mobil şi, ulterior, a codului primit prin SMS:
5. Se scanează codul QR al portofelului, în absenţa acestuia, se poate genera un portofel de hârtie (paper wallet) (click pe „Nu aveți portofel” şi apoi pe ”Tipăreşte portofel”) – și se scanează codul astfel obținut;
6. Se introduc bancnotele în aparat, una câte una (aparatul acceptă bancnote RON de orice valoare între 1 şi 500);
7. Când se ajunge la suma dorită se dă click pe ,,Cumpără”;
8. Click pe ”Print receipt”;
9. ATM-ul va elibera un bon de cumpărare.
O altă modalitate de a obține Bitcoin este prin utilizarea site-urilor de schimb (cunoscute sub numele de exchange), unde se pot schimba între ele mai multe tipuri de monede clasice și criptomonede.
Spre exemplu, se pot schimba Bitcoin în USD şi USD în Bitcoin. Aceste site-uri de schimb sunt importante pentru funcţionarea sistemului cripto deoarece ele stabilesc preţul Bitcoin, definind valoarea de piață a criptomonedelor.
Există o mulţime de site-uri de schimb (ex. Binance, cea mai populară), unele cu reputație mai bună, altele cu reputaţie mai proastă, prin urmare informarea și alegerea site-ului pe care utilizatorul dorește să îl folosească este exclusiv responsabilitatea acestuia din urmă.
Există site-uri de schimb centralizate şi descentralizate.
Site-urile de schimb centralizate sunt ușor de utilizat şi uşor de accesat, dar ar putea fi riscante pentru fondurile utilizatorilor. Unele dintre ele au fost vizate de atacuri cibernetice notorii de-a lungul timpului (falimentul Mt. Gox sau atacul BitFinex în care au fost furați aproximativ 120.000 de Bitcoin).
Ca regulă generală, nu este niciodată sigur ca utilizatorii să îşi păstreze banii pe site-urile de schimb pe termen lung, deoarece riscul de a pierde banii în urma unui atac cibernetic este destul de mare.
Din motive de securitate, unii utilizatori preferă site-urile de schimb descentralizate, cum ar fi Bitsquare, Bitshares, Openledger, NXT, Counter Party etc. Acestea nu se bazează pe serviciile unei terțe părţi care să păstreze fondurile clientului sau să desfăşoare activitatea de gestionare a fondurilor.
În cazul acesta, tranzacţiile au loc direct între utilizatori (sistem peer to peer P2P), în general, prin crearea de token-uri proxy (active), care reprezintă o anumită sumă în monede clasice sau criptomonede.
Site-urile de schimb descentralizate nu se bazează pe încredere.
Nu trebuie să avem încredere în securitatea sau onestitatea site-ului de schimb, deoarece fondurile sunt deţinute de utilizator, în portofelul personal și nu de către o terţă parte.
Cu toate acestea, site-urile descentralizate nu prezintă un grad mai ridicat de încredere decât cele centralizate, ținând cont că site-urile de schimb centralizate mari sunt în general susţinute de companii puternice care pot investi pentru a asigura o securitate crescută.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.