Tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.
De aici cumperi crypto foarte ușor →
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Se pot aplica impozite pe profituri.
Prima pagină » Blog despre criptomonede » De ce se consideră că Ethereum are o valoare intrinsecă?
De ce se consideră că Ethereum are o valoare intrinsecă?
Ethereum este un blockchain descentralizat, open-source și prima rețea care a lansat funcționalitatea unui contract inteligent.
Ethereum a fost lansat în iulie 2015 și de atunci a crescut considerabil ca valoare datorită gamei sale largi de oferte de aplicații descentralizate (DApp). Creșterea explozivă a finanțelor descentralizate (DeFi) și a jetoanelor nefungibile (NFT) a contribuit, de asemenea, la succesul celei mai utilizate rețele blockchain.
Mai mult decât atât, moneda sa nativă – Ether (ETH) – și-a menținut constant a doua poziție în topul celor mai populare criptomonede prin capitalizarea bursieră și volumul zilnic de tranzacționare foarte mare.
Care este valoarea intrinsecă a rețelei Ethereum?
Înainte de a identifica ce este unic la Ethereum, să explorăm mai întâi definiția valorii intrinseci și modul în care aceasta se aplică monedelor digitale precum Ethereum.
În domeniul finanțelor, valoarea intrinsecă reprezintă valoarea percepută sau reală a unui activ sau a unei monede. Conceptul nu trebuie confundat cu prețul pieței, deoarece activele pot fi supraevaluate sau subevaluate.
Monedele fiduciare precum dolarul american sau euro au valoare intrinsecă deoarece sunt emise de autoritățile monetare precum băncile centrale și sunt utilizate în principal în economia lor.
Care este valoarea intrinsecă a monedelor digitale? Băncile centrale ale guvernelor nu susțin criptomonede precum Bitcoin (BTC) sau ETH, dar valoarea lor intrinsecă ar putea fi definită de deficitul lor, de cazurile de utilizare și de aplicarea tehnologică. De-a lungul anilor, criptomonedele și-au câștigat reputația ca depozit de valoare și există indicii tot mai clare că vor deveni și unități de schimb în viitor.
Care este adevărata valoare a Ethereum?
Având în vedere că valoarea intrinsecă este valoarea percepută sau reală de un investitor a unui activ, utilitatea este crucială pentru motivul pentru care Ethereum a atras interes și capital în comunitatea cripto.
Spre deosebire de Bitcoin, care a fost creat ca o alternativă monetară la monedele naționale, Ethereum a fost construit ca o platformă care ar putea facilita contractele și aplicațiile inteligente programatice folosind Ether.
Contracte inteligente
Contractele inteligente ale Ethereum reprezintă utilitatea principală a platformei, având în vedere că susțin cazuri de utilizare valoroase din lumea reală, cum ar fi aplicațiile DApps, DeFi și NFT. Acestea permit executarea automată a acordurilor fără intervenția intermediarilor, precum băncile, pentru tranzacții financiare sau a entităților legale, pentru aranjamentele juridice.
La momentul scrierii, active în valoare de mai multe miliarde de dolari sunt deja blocate în plăți, împrumuturi, asigurări și orice aplicație DeFi care modelează viitorul finanțelor. Contractele inteligente Ethereum vor schimba probabil modul în care sunt gestionate serviciile financiare și publice, inclusiv sectoare precum guvernanța, lanțurile de aprovizionare, piețele și identificarea digitală.
În ciuda concurenței acerbe din partea altor rețele blockchain, Ethereum rămâne cea mai populară platformă pentru DApps, găzduind cel mai mare număr de proiecte DeFi, NFT-uri și jetoane ERC-20.
Despre ce este Ethereum 2.0?
Ethereum trece de la un mecanism de guvernare proof-of-work (PoW) la un mecanism de guvernare proof-of-stake (PoS) în viitorul apropiat, rezultând astfel un blockchain mai rapid și mai eficient.
Rețeaua Ethereum a cunoscut o creștere considerabilă a volumului și dimensiunii tranzacțiilor, deoarece sectorul DeFi și NFT-urile au acaparat puternic lumea financiară și artistică. Un astfel de trafic a provocat adesea blocaje sistemice cu o creștere semnificativă a taxelor care au făcut ca blockchain-ul să fie nesustenabil.
Pentru a aduce Ethereum în mainstream și pentru a sprijini un număr tot mai mare de tranzacții, a apărut necesitatea unei transformări substanțiale. Actualizarea de la PoW la PoS va face Ethereum mai scalabil, eficient și durabil, asigurând în același timp descentralizarea fundamentală.
Upgrade-ul va avea loc exclusiv în backend, într-un cadru tehnic, fără a afecta modul în care utilizatorii tranzacționează și dețin active în rețea. Foaia de parcurs Ethereum prevede următoarele trei faze pentru finalizarea upgrade-ului:
Faza 0, cunoscută și sub numele de Beacon Chain
Această actualizare este deja live și aduce facilitatea de staking la Ethereum. Beacon Chain pune bazele actualizărilor viitoare și va coordona noul sistem.
The Merge
Mainnet-ul Ethereum, care este rețeaua actuală, va trebui să fuzioneze cu Beacon Chain la un moment dat, iar acest lucru este de așteptat să se întâmple în 2022. Fuziunea va permite stakingul pentru întreaga rețea și va indica sfârșitul exploatării miniere consumatoare de energie.
Shard Chains
Lanțurile de fragmente sunt de așteptat să fie inițiate în 2023. Cu toate acestea, fragmentarea este o actualizare în mai multe faze pentru a îmbunătăți scalabilitatea și capacitatea Ethereum. Lanțurile de fragmente permit soluțiilor de nivel 2 să ofere comisioane mici de tranzacție, îmbunătățind în același timp performanța rețelei.
Sharding-ul este procesul care permite unor seturi mai mici de noduri să proceseze tranzacțiile în paralel fără a fi nevoie să se obțină un consens în întreaga rețea. Ethereum 2.0 promite să ducă viteza tranzacțiilor până la 100.000 de tranzacții pe secundă (TPS) prin implementarea lanțurilor de shard, față de cele 30 de TPS existente în prezent.
Tranziția Ethereum la PoS a generat o dezbatere aprinsă în cadrul comunității cripto. Deși unele dintre beneficiile sale sunt clare, inclusiv scalabilitatea și durabilitatea datorită unui sistem mai eficient din punct de vedere energetic, mulți se tem că descentralizarea ar putea fi în pericol din cauza implementării sale.
Procesul de validare PoS se poate împiedica de validatori mari care pot avea o influență excesivă asupra verificării tranzacțiilor, impactând astfel adevărata natură a descentralizării. De asemenea, detractorii tranziției văd sharding-ul ca o amenințare la adresa securității rețelei. Deoarece vor fi necesari mai puțini validatori pentru a securiza lanțurile de fragmente multiple și mici, există un risc mai mare ca aceștia să fie mai expuși actorilor rău intenționați.
Cum va afecta Ethereum 2.0 valoarea intrinsecă a criptomonedei Ether?
Mulți experți în cripto cred că 2022 va fi un an favorabil pentru prețul Ether-ului. Moneda digitală a cunoscut o creștere extraordinară de la lansarea sa în 2015, trecând de la doar 0,30 USD la un maxim de 4.800 USD în 2021, existând mișcări extrem de volatile pe parcurs.
Va ține oare Ether pasul cu creșterea masivă a rețelei prin trecerea la ETH 2.0? Deși este imposibil de prezis prețul oricărui activ pe baza analizei tehnice sau fundamentale, investitorii cripto cred în unanimitate că ETH 2.0 va avea un impact asupra valorii intrinseci a Ether-ului și multe aspecte vor depinde de implementarea fără probleme a upgrade-ului.
Ca și în cazul oricărei transformări semnificative, implementarea inițială a ETH 2.0 ar putea fi o cauză directă a volatilității. Până când upgrade-ul este testat, aprobat și eficient în întreaga rețea, experții prevăd luni de incertitudine care va afecta inevitabil prețul ETH.
Pe termen lung, tranziția către un PoS mai durabil și mai eficient va beneficia de adoptarea Ethereum din partea utilizatorilor și companiilor care se bazează pe platformă. Cu toate acestea, modul și momentul în care se vor desfășura toate acestea este un motiv de ezitare în rândul investitorilor, care dau semne de prudență până când va exista o perspectivă mai precisă.
De asemenea, prețul ETH va fi cel mai probabil influențat de succesul upgrade-ului rezultat în ceea ce privește cererea și funcționalitatea și dacă platforma reînnoită își va putea păstra poziția de lider printre toți ceilalți concurenți inovatori.
Poate fi Ethereum un depozit de valoare?
Competiția cu BTC ca depozit de valoare este deschisă. Datorită utilizării sale în lumea reală, ETH are potențialul de a deveni moneda digitală dominantă, potrivit analiștilor financiari.
Atât BTC, cât și ETH au fost considerate de mult timp un fel de acoperire împotriva inflației datorită descentralizării și ofertei programabile. În timp ce oferta limitată de 21 de milioane de monede a Bitcoin este o caracteristică clară, oferta Ether nu este limitată, fiind considerată dezinflaționistă.
Oferta dezinflaționistă
Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum are o aprovizionare nelimitată de Ether. Cu toate acestea, circulația sa este limitată în fiecare an prin procesul de minare. Acest mecanism se numește dezinflaționist deoarece oferta este ajustată la cerințele rețelei pe măsură ce progresează, iar inflația încetinește temporar.
Cu noul mecanism de consens PoS al Ethereum, validatorii sunt recompensați cu o taxă de tranzacție pentru fiecare tranzacție verificată, în loc ca minerii să fie recompensați cu noi blocuri, așa cum este cazul pentru PoW.
Mecanismul de staking garantează faptul că Ether-ul este blocat și cu cât sunt mizate mai multe monede, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să devină mai valoroase, deoarece sunt mai puține în circulație. Într-un fel, acest proces face ca criptomoneda să fie mai rară, chiar dacă într-un mod diferit de Bitcoin.
Viitorul criptomonedei Ether
În februarie 2021, CME Group a adăugat Ether în oferta sa de criptomonede, alături de Bitcoin. Această realizare semnificativă înseamnă că există mai multe criptomonede ETH tranzacționate pe piețele cripto, ceea ce ar putea contribui la creșterea valorii sale.
În decembrie 2021, Grupul CME a lansat și contracte pentru futures micro Ether, care nu sunt altceva decât versiuni ale popularelor contracte futures pe indicele bursier E-mini ale Grupului CME. Sunt contracte mai mici decât contractele investitorilor instituționali și, prin urmare, sunt mai accesibile pentru investitorii de retail.
Se preconizează ca toate aceste realizări vor contribui la valoarea Ether, pe măsură ce tot mai mulți participanți, atât instituționali cât și investitori de retail, obțin mai multă expunere la criptomonede.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.