Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Top 10 Criptomonede de viitor, în care merită să investești [2025]


Top 10 criptomonede de viitor, în care merită să investești atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung. Fiecare criptomonedă a fost inclusă în Top 10 după o analiză atentă a evoluției sale, precum și în funcție de criterii cum ar fi: popularitatea la nivel global, proiectul din spatele criptomonedei și evoluția prețului în ultimii 5 ani.
Top 10 criptomonede de viitor – Actualizat: ianuarie 2025:
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- XRP (XRP)
- Build and Build (BNB)
- Solana (SOL)
- Cardano (ADA)
- Tron (TRX)
- Avalanche (AVAX)
- Sui (SUI)
- Chainlink (LINK)
Top 10 criptomonede de viitor după capitalizarea bursieră
1. Bitcoin (BTC) – trecutul, prezentul și viitorul criptomonedelor
După cum era și firesc, poziția nr. 1 în top este ocupată de Bitcoin, criptomoneda cu care a început totul. Creată în 2009 de către o persoană necunoscută ce folosește aliasul Satoshi Nakamoto, Bitcoin domină și în prezent piața cripto și, din câte se pare, nu există niciun motiv pentru care nu va continua să o facă și în viitor.

De ce este Bitcoin o criptomonedă de viitor
La scurt timp după apariția criptomonedei Bitcoin, în 2009, o serie de alte criptomonede au fost lansate pe piață (cunoscute și ca ”altcoins” sau criptomonede alternative).
La data redactării acestui articol, există peste 10.000 de criptomonede alternative.
*Update 2 noiembrie 2022: numărul criptomonedelor a ajuns la 21.000.
**Update 5 ianuarie 2024: numărul criptomonedelor a depășit 2.000.000.
Cu toate acestea, Bitcoin este considerat și astăzi una dintre cele mai de succes criptomonede care au fost inventate vreodată, iar pentru asta stau dovadă capitalizarea sa de piață de peste 700 miliarde de dolari și numărul imens de utilizatori din întreaga lume (de ordinul zecilor de milioane).
Dacă te întrebi de ce este Bitcoin atât de popular și de ce are toate șansele să aibă același succes și în viitor, voi trece în revistă mai jos un număr de 3 factori principali care au declanșat creșterea acestei criptomonede.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Tehnologia descentralizată Blockchain
Unul dintre motivele de bază pentru care Bitcoin rămâne o criptomonedă de viitor este tehnologia blockchain. În esență, rețeaua blockchain a fost construită pentru a crea un mediu ce facilitează tranzacțiile BTC între utilizatorii din rețea fără interferența unei terțe părți.
Prin urmare, blockchain-ul este un sistem complet descentralizat, ceea ce înseamnă că atribute precum transparența datelor, anonimatul utilizatorilor și tranzacțiile rapide în BTC contribuie substanțial la popularitatea acestei tehnologii, respectiv a criptomonedei.
Deloc surprinzător este și faptul că Satoshi Nakamoto, fondatorul Bitcoin, a ales să rămână anonim și a dispărut cu totul din atenția publicului după ce rețeaua blockchain a atras un număr semnificativ de utilizatori în anul 2011.
Datorită tehnologiei blockchain, deciziile se iau în cadrul unui proces democratic și transparent, astfel că doar minerii care sunt responsabili pentru validarea tranzacțiilor BTC pot votea pentru orice propunere de modificare sau îmbunătățire a rețelei. Cu alte cuvinte, în afară de mineri, nimeni altcineva nu are puterea de a modifica datele din rețea și de a afecta furnizarea BTC.
Site-uri de tranzacționare online
Un alt motiv pentru care Bitcoin este foarte popular este reprezentat de exchange-urile online, cum ar fi Binance. Întrucât Bitcoin este prima criptomonedă lansată, aceasta este acceptată pe majoritatea site-urilor de tranzacționare, ceea ce a contribuit decisiv la creșterea popularității sale de-a lungul timpului.
În comparație cu Bitcoin, noile criptomonede au nevoie de timp pentru a-și câștiga locul pe piață, iar nu puține sunt cazurile când foarte multe dintre acestea ajung să fie abandonate de creatorii lor din cauza adopției reduse sau a inexistenței unei utilități reale pentru utilizatori.
Protocoale Bitcoin
Satoshi Nakamoto s-a asigurat că sistemul blockchain poate funcționa fără nicio autoritate centrală. În acest scop, acesta a programat înjumătățirea Bitcoin aproximativ o dată la fiecare 4 ani (eveniment cunoscut sub numele de Bitcoin halving).
Bitcoin halving-ul reduce la jumătate recompensa oferită minerilor, ceea ce afectează nu numai cheltuielile legate de minerit, ci și aprovizionarea cu Bitcoin. Deoarece Bitcoin este o monedă digitală complet descentralizată, oferta sa este afectată de restricțiile impuse de către Satoshi Nakamoto, care a stabilit numărul maxim de criptomonede BTC ce pot fi create vreodată la 21 de milioane.
Mai mult decât atât, reducerea la jumătate a recompenselor oferite celor care minează Bitcoin încetinește rata la care sunt lansate noi criptomonede BTC pe piață. Prin urmare, cererea de Bitcoin crește într-un ritm mult mai rapid decât oferta, ceea ce înseamnă că prețul va crește în mod exponențial de-a lungul timpului.
Un alt motiv pentru care Bitcoin halving-ul are succes în reglementarea aprovizionării cu BTC este că rețeaua blockchain a fost programată pentru a crește nivelul de dificultate al minării pe măsură ce crește numărul de utilizatori Bitcoin din rețea. Aceasta înseamnă că atunci când crește puterea de calcul colectiv pe sistemul blockchain, crește și dificultatea de minare.
Prin urmare, rețeaua blockchain, pe care funcționează Bitcoin, este o tehnologie foarte sigură, care a fost deja implementată și în alte sectoare ale societății, cum ar fi asistența medicală, sectorul public, comerțul cu amănuntul, jocurile și multe alte domenii.
Este Bitcoin o criptomonedă de viitor, în care merită să investești? În mod sigur DA. Iar dacă volatilitatea prețului BTC poate da uneori fiori reci celor care au investit în această criptomonedă, pe termen lung orice investiție se va dovedi extrem de profitabilă, cu atât mai mult pentru early adopters.
2. Ethereum (ETH) – regele aplicațiilor descentralizate
Ethereum este a doua cea mai populară criptomonedă, după Bitcoin, iar cel mai mare avantaj al său este că reprezintă rețeaua pe care sunt construite cele mai multe și mai performante aplicații descentralizate (dApps).
Judecând după utilitatea sa, Ethereum este considerat de mulți specialiști ai domeniului crypto drept o criptomonedă chiar mai importantă decât Bitcoin, fiind doar o chestiune de timp până ce aceasta va ajunge pe locul 1 în topul celor mai populare criptomonede.

De ce este ETH o criptomonedă de viitor
Ether (ETH), criptomoneda rețelei Ethereum, este, fără îndoială, al doilea cel mai popular token digital după bitcoin (BTC). ETH și BTC sunt asemănătoare în multe privințe: fiecare este o monedă digitală tranzacționată prin intermediul exchange-urilor online și poate fi stocată în diferite tipuri de portofele cripto.
De asemenea, ambele criptomonede sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt emise sau reglementate de către o bancă centrală sau altă autoritate și ambele folosesc tehnologia de registru distribuit cunoscută sub numele de blockchain.
Cu toate acestea, există o serie de diferențe majore între cele două cele mai populare criptomonede, catalogate astfel în funcție de capitalizarea de piață a fiecăreia. Ca și Bitcoin, ETH este o criptomonedă ce poate fi considerată o investiție bună pentru viitor.
Iată câteva dintre aspectele care au asigurat succesul criptomonedei ETH.
Avantajele rețelei Ethereum
Tehnologia blockchain este utilizată pentru a dezvolta aplicații care depășesc cu mult simpla creare și funcționare a unei criptomonede. Lansat în iulie 2015, Ethereum este cea mai mare și mai perfromantă platformă software descentralizată.
Ethereum permite implementarea de contracte inteligente și aplicații descentralizate (dApps) ce pot fi construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență din partea unei terțe părți. Ethereum vine cu propriul limbaj de programare, care rulează pe un blockchain, permițând dezvoltatorilor să construiască și să ruleze aplicații distribuite.
Aplicațiile potențiale ale Ethereum sunt dezvoltate și alimentate tokenul său criptografic nativ, eterul (prescurtat în mod obișnuit ca ETH). În 2014, Ethereum a lansat o pre-vânzare pentru eter, care a avut un succes copleșitor. Ether este folosit drept combustibil pentru rularea comenzilor pe platforma Ethereum și pentru a construi și rula aplicații pe platformă.
Eterul este utilizat în principal în două scopuri – este tranzacționat ca monedă digitală pe exchange-uri, ca orice altă criptomonedă, și este utilizat în rețeaua Ethereum pentru a rula aplicații. Potrivit creatorilor Ethereum, „oamenii din întreaga lume folosesc ETH pentru a efectua plăți, ca depozit de valoare sau ca garanție”.
3. Binance Coin (BNB) – criptomoneda platformei cripto eToro
Tranzacționarea de criptomonede cunoaște un trend puternic ascendent de ani buni, iar dacă vrei să intri în acțiune, nu o poți face pe piața bursieră, printr-un cont de brokeraj standard. Criptomonedele precum Bitcoin sunt tranzacționate pe platforme dedicate cum ar fi Etoro, CoinBase sau Kraken.
De departe însă, cel mai mare exchange din lume este Binance. De fapt, platforma este atât de mare încât o criptomonedă „nativă” numită Binance Coin (BNB) a fost dezvoltată exclusiv pentru a facilita plata pentru tranzacțiile efectuate pe platformă.

Binance Coin face ca tranzacționarea să fie mai puțin costisitoare
este o platformă recunoscută pentru că reduce acele taxe de tranzacționare (deja mai mici cu 50% față de media pieței) dacă optezi să le plătești folosind criptomoneda nativă a exchange-ului, Binance Coin (BNB). Asta înseamnă că, în loc să plătești 10 cenți pentru o tranzacție de 100 USD, vei plăti doar 5 cenți dacă finalizezi tranzacția utilizând BNB.
Fiind un token bazat pe Ethereum (ERC-20), BNB a intrat pe piață pe 21 iulie 2017, când Binance a făcut o ofertă inițială de monede (ICO) de 100 de milioane de criptomonede BNB. În cele din urmă, BNB s-a mutat pe propriul său blockchain, Binance Chain, limitând în același timp oferta totală de BNB la 200 de milioane de criptomonede.
Pe baza considerentelor deja expuse, cât și a capitalizării de piață de peste 60 de miliarde de dolari la data redactării acestui articol, se poate afirma cu toată convingerea că Binance Coin este o criptomonedă de viitor, al cărui preț pe termen lung nu poate să cunoască decât un trend ascendent.
4. Cardano (ADA) – criptomoneda ce poate detrona Ethereum
Cardano își propune să creeze o platformă blockchain pentru așa-numitele contracte inteligente care execută automat termenii unui contract sau a unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic.
Lansat în 2017, proiectul Cardano este încă la început de drum, având locul lui în evoluția industriei de criptomonede la nivel global.
Faptul că platforma Cardano (ADA) este creată de către Charles Hoskinson, unul dintre dezvoltatorii Ethereum, conferă perechii ADA-USD o credibilitate extrem de mare în lumea cripto, fapt ce se observă cu ochiul liber prin capitalizarea sa de piață de peste 50 de miliarde de dolari.
Cardano a primit aviz favorabil din partea Universității din Zurich, care a declarat într-o lucrare oficială că rețeaua Cardano se bazează pe o tehnologie blockchain „Proof-of-Stake (PoS)” mult mai avansată față de alte proiecte similare.

De ce este Cardano (ADA) o criptomonedă de viitor
Cardano (ADA) este o platformă de tip blockchain și Dapp de a treia generație care a câștigat atenția presei internaționale ca primul blockchain ce încorporează o strategie de cercetare peer-reviewed în principiile sale de funcționare.
În prezent, ADA este una dintre cele mai populare criptomonede din spațiul cripto, având în față un viitor foarte strălucit.
Se obișnuiește ca investitorii și analiștii să se refere la Cardano ca la o criptomonedă de generația a treia.
Prima generație de criptomonede, reprezentată de Bitcoin, a introdus lumea financiară într-un sistem securizat de numerar descentralizat.
La scurt timp după lansare, Ethereum a intrat pe piață cu un accent general pe dezvoltarea Dapp. Acesta a fost scopul criptomonedelor de a doua generație.
Criptomonedele din a treia generație se bazează practic pe lecțiile învățate din conceptele Bitcoin și Ethereum și urmăresc dezvoltarea unor platforme îmbunățite.
Criptografiile generațiilor a treia, cum ar fi ADA, utilizează noi inovații tehnologice, cum ar fi arhitectura stratificată, pentru a îmbunătăți scalabilitatea, securitatea și durabilitatea. În acest fel, ADA creează mai multă utilitate, soluționează problemele tehnologiilor anterioare și înlătură deficiențele.
5. XRP – criptomoneda pe placul sistemului bancar
Dacă există un motiv principal pentru care putem considera XRP o investiție excelentă, respectiv o criptomonedă de viitor, este acela că XRP este o criptomonedă pe care până și băncile o folosesc. XRP nu este însă doar o criptomonedă, ci și un protocol de tranzacții care eficientizează transferurile de numerar între bănci. Acest lucru înseamnă că XRP are aplicații în lumea reală, fapt ce o transformă într-o opțiune de investiție demnă de luat în considerare.
Se știe deja faptul că băncile au început să folosească tehnologia XRP ca metodă de plată și transfer de bani între ele. Zeci de bănci folosesc deja XRP ca o modalitate sigură de a transfera bani, inclusiv Axis Bank, Star One Credit Union, MUFG și Cambridge Global Payments.

Potențialul de creștere al XRP este cu siguranță unul promițător, iar asta ar putea face o mare diferență în portofoliul oricărui investitor în criptomonede. Unul dintre motivele pentru care XRP este o investiție excelentă rezidă în randamentul său potențial ridicat în comparație cu alte criptomonede care au un preț de vânzare inaccesibil micilor investitori.
Să presupunem că XRP are un an de creștere relativ lent și valoarea sa se apreciază în medie cu 100% (pentru o criptomonedă, aceasta este o creștere relativ scăzută). Asta înseamnă că portofoliul XRP se dublează, ceea ce o face o investiție excelentă pentru persoanele cu bugete mici care doresc să aibă randamente mari.
Următoarele 5 criptomonede beneficiază de asemenea de un scor de încredere ridicat, motiv pentru care le-am inclus în topul celor mai bune 10 criptomonede în care merită să investești.
6. Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) este un software care încearcă să dezvolte o rețea globală de computere pentru a opera un blockchain pe care utilizatorii să își poată lansa și opera propriile blockchain-uri. Polkadot face parte dintr-o serie de blockchain-uri concurente care urmărește dezvoltarea unui ecosistem de criptomonede, cum ar fi Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) și EOS (EOS).
Mergi la eToro pentru a cumpăra, vinde sau tranzacționa criptomoneda DOT.
Lansat în anul 2020, Polkadot este printre cele mai noi proiecte de acest tip și vine cu o serie de caracteristici tehnice îndreptate în scopul atingerii cât mai rapide a obiectivului său ambițios. Din acest motiv, DOT este într-adevăr o monedă atractivă pentru investitori, o monedă cu un viitor strălucit.
Polkadot este conceput pentru a opera două tipuri de blockchain-uri. O rețea principală, numită Relay Chain, unde tranzacțiile sunt permanente, respectiv mai multe rețele create de utilizatori, numite Parachains.
Parachain-urile pot fi personalizate pentru orice număr de utilizări și pot fi introduse în blockchain-ul principal, astfel încât tranzacțiile parachain să beneficieze de aceeași securitate a lanțului principal.
Cu acest design, echipa Polkadot susține că tranzacțiile pot fi păstrate în siguranță și exacte, folosind exclusiv resursele de calcul necesare pentru a rula lanțul principal. Utilizatorii beneficiază totuși de avantajul suplimentar de a putea personaliza parachain-urile pentru mai multe utilizări diferite.
Echipa Polkadot consideră că acest design va oferi utilizatorilor posibilitatea să efectueze tranzacții în mod privat și mult mai eficient, creând blockchain-uri care nu dezvăluie datele utilizatorului în rețeaua publică sau care procesează un număr mai mare de tranzacții.
Polkadot a reușit să strângă aproximativ 200 de milioane de dolari de la investitori prin derularea a două vânzări ale criptomonedei sale DOT. Din acest punct de vedere, Polkadot este cunoscut drept unul dintre cele mai bine finanțate proiecte blockchain din istorie.
Află mai multe despre criptomoneda Polkadot (DOT) →
7. Uniswap (UNI)

Uniswap (UNI) este un software care rulează pe Ethereum, creat cu scopul de a dezvolta o rețea globală de utilizatori în jurul unei platforme de tranzacționare în care criptomonedele pot fi cumpărate și vândute direct de către comercianți, fără intermediari.
Fiind un protocol de finanțare descentralizată (DeFi), Uniswap valorifică mai multe active criptografice, inclusiv criptomoneda nativă UNI, oferind un serviciu similar cu cel al unui exchange tradițional. Diferența este că Uniswap nu are niciun operator sau administrator central.
În loc să mențină un registru central de comenzi în care cumpărătorii și vânzătorii pot plasa comenzi, Uniswap folosește în schimb o colecție de fonduri de lichidități.
Similar protocoalelor precum Balancer și Curve, furnizorii de lichidități contribuie la grupurile Uniswap prin blocarea mai întâi a două active într-un contract inteligent. De exemplu, fondul de lichidități DAI / ETH al Uniswap constă din valori egale ale depozitelor DAI și ETH.
În schimbul menținerii lichidității în aceste fonduri, furnizorii sunt recompensați cu o parte din comisioanele de tranzacționare, împreună cu criptomonedele UNI nou create.
Depozitele în aceste fonduri sunt esențiale pentru operațiunile Uniswap, deoarece utilizatorii pot cumpăra și vinde criptomonede din fondul de lichidități, schimbând un token cu altul.
Deși oricine poate lista orice tip de token pe Uniswap, atâta timp cât există un fond de lichidități pentru comercianți, Uniswap este construit pe Ethereum, ceea ce înseamnă că acesta nu listează jetoane tranzacționate pe alte blockchain-uri.
Per total, UNI se detașează clar de o serie de alte proiecte similare, fiind o criptomonedă de viitor, în care merită să investești pe termen mediu și lung.
Află mai multe despre criptomoneda Uniswap (UNI) →
8. Chainlink (LINK)

Chainlink (LINK) este o criptomonedă care încearcă să dezvolte o rețea globală de computere pentru a furniza date fiabile, din lumea reală, contractelor inteligente care rulează pe blockchain.
Contractele inteligente sunt acorduri programate pentru a se executa dacă și când sunt îndeplinite anumite condiții. Până în prezent, contractele inteligente au fost utilizate pentru aproape orice, de la crearea de produse cripto-financiare noi până la dezvoltarea de noi active criptografice.
Dincolo de aspectele pozitive ale tehnologiei smart contract, o problemă care încă persistă este accea că majoritatea contractelor inteligente trebuie să se bazeze pe un fel de sursă de date externe pentru a-și executa în mod corespunzător termenii.
De exemplu, contractele inteligente care încearcă să reproducă obligațiuni sau contracte de asigurare pot avea nevoie de acces la API-urile care raportează prețurile pieței sau datele Internet of Things.
Chainlink a fost creat pentru a aborda exact această problemă, creând mediul propice pentru ca furnizorii de date (numiți „oracole”) să acționeze ca o punte între contractele inteligente blockchain și sursele de date externe.
Fiecare oracol din cadrul rețelei Chainlink este stimulat să furnizeze date exacte, deoarece fiecăruia i se atribuie un scor de reputație. Mai mult, atunci când nodurile respectă regulile software-ului și furnizează date utile, acestea sunt recompensate în criptomoneda Chainlink, LINK.
Echipa Chainlink a reușit până în prezent să își îndeplinească mare parte din obiective, extinzându-și eforturile dincolo de Ethereum (ETH), pe fondul unei creșteri a activității pieței.
Pentru toate aceste motive, LINK ocupă în prezent un binemeritat loc în Top 10 criptomonede cu un viitor foarte bun, în care merită să investești.
Afă mai multe despre criptomoneda Chainlink (LINK) →
9. Litecoin (LTC)

Cunoscută în lumea cripto drept prima criptomonedă alternativă de succes, lansarea Litecoin în 2011 a inspirat mii de dezvoltatori care au încercat apoi să extindă baza de utilizatori de criptomonede, modificând codul Bitcoin și folosindu-l pentru a lansa noi tipuri de rețele.
Deși Litecoin nu a fost prima criptomonedă care a copiat codul Bitcoin, modificându-i caracteristicile, este totuși una dintre cele mai semnificative din punct de vedere istoric. LTC și-a câștigat o cotă de piață robustă de-a lungul timpului, deși nu de puține ori s-a confruntat cu critici vehemente pe motiv că este o criptomonedă fără o utilitate specifică.
Tehnologia pe care funcționează Litecoin se diferențiază de cea pe care este construit Bitcoin prin reducerea timpului necesar pentru ca blocurile noi de tranzacții să fie adăugate la blockchain. Acest aspect s-a dovedit atractiv pentru mulți comercianți, care uneori au fost obligați să aștepte 6 confirmări (aproximativ o oră) înainte de a considera plățile Bitcoin finalizate.
Pe măsură ce interesul comercianților asupra criptomonedelor a dispărut treptat la jumătatea anului 2010, Litecoin a adoptat atunci o abordare mai agresivă a dezvoltării, pionierând noi caracteristici, cum ar fi Lightning Network și Segregated Witness, tehnologii ce sunt acum implementate și pe Bitcoin.
În loc să stimuleze concurența între rețele, echipa din spatele proiectului a considerat în mare măsură aceste eforturi ca fiind în concordanță cu valorile Litecoin. (Proiectul diferă de multe alte criptomonede prin faptul că a fost întotdeauna poziționat ca o completare a Bitcoin.)
Litecoin este, așadar, o criptomonedă de succes, în care tot mai mulți oameni investesc sume considerabile de bani cu scopul de a obține o rată de profitabilitate sporită pe termen mediu și lung.
Află mai multe despre criptomoneda Litecoin (LTC) →
10. Stellar (XLM)

Stellar (XLM) încearcă să reimagineze piața transferului de valută și active prin crearea unei rețele distribuite care acoperă absolut orice tip de tranzacții, de la o simplă plată până la tranzacționarea în cadrul unei platforme de tranzacționare a criptomonedelor.
Așa cum a promis încă de la lansarea sa din 2014, Stellar permite utilizatorilor să trimită bani și active în același fel în care ai putea-o face folosind un furnizorilor de plăți obișnuit, cu diferența că Stellar oferă aceste servicii prin stimularea unei rețele distribuite de computere să ruleze un software comun.
Ideea este că oricine folosește un serviciu oferit de Stellar ar putea transfera totul, de la monede tradiționale la jetoane care reprezintă active noi și existente. Aceste active pot fi apoi tranzacționate între utilizatori (peste granițe) cu o fricțiune mai mică utilizând criptomonedele sale, lumenii (XLM).
Din acest punct de vedere, Stellar se aseamănă cu XRP Ledger (și cu criptomoneda sa, XRP), care este conceput să ofere un protocol pentru furnizorii de plăți și instituțiile financiare.
Dar Stellar a căutat, de asemenea, să se poziționeze ca un fel de exchange descentralizat, deoarece registrul său are ceea ce este efectiv un registru de ordine încorporat care ține evidența proprietății activelor Stellar.
Dezvoltatorii au căutat tot mai mult să facă din Stellar o piață pentru activele emise pe propriul protocol, cu funcții care permit utilizatorilor să gestioneze comenzile de cumpărare și vânzare și să stabilească activele preferate atunci când decontează tranzacțiile.
Privit în ansamblul său, Stellar are în spatele său o criptomonedă de un real succes – XLM – care a câștigat foarte mult în popularitate de-a lungul timpului, o criptomonedă de viitor, ce se poate dovedi o alegere inspirată pentru orice investitor aflat în căutarea unui ROI foarte avantajos.
Află mai multe despre criptomoneda Stellar (XLM) →
Să investești în criptomonede de viitor este cea mai indicată strategie pentru a-ți maximiza profiturile pe termen lung. Totuși, cum îți dai seama care sunt criptomonedele ce vor avea un viitor strălucit pe termen lung? Care sunt detaliile la care să te uiți pentru a-ți mări șansele de a investi în criptomonede care vor crește în următorii ani? Acest articol își propune să-ți ofere o imagine clară, concisă și foarte detaliată a principalelor criterii pe baza cărora o criptomonedă poate fi considerată de viitor.
Indiferent de direcția în care se mișcă piața la un moment dat (în sus sau în jos), un lucru este cert: criptomonedele de viitor au în spate un proiect solid. Având o utilitate reală, prețul acestor criptomonede va crește în timp, în mod independent de condițiile pieței la un moment dat.
Avertisment: Informațiile oferite aici nu sunt și nu trebuie considerate sfaturi de investiții. Înainte de a face orice fel de investiție în criptomonede, trebuie să fii sigur că deținerea criptomonedelor este adecvată pentru tine, având în vedere circumstanțele tale financiare și atitudinea ta față de risc. Prețul sau valoarea criptomonedelor poate crește sau scădea rapid în orice moment (și poate chiar să scadă la zero). Riscul de pierdere la deținerea criptomonedelor poate fi substanțial.
Presupunând că înțelegi pe deplin riscurile asociate cu deținerea de active cripto, îți supunem atenției un număr de 10 criptomonede pe care noi le considerăm de viitor și despre care noi credem că vor crește foarte mult între anii 2022 – 2030. Deși nu te sfătuim să învestești în aceste criptomonede, sperăm ca informațiile furnizate să te ajute să-ți faci o imagine cât mai clară despre caracteristicile proiectelor crypto de succes.
Top 10 criptomonede de viitor (by CoinPress )
1. Bitcoin (BTC)

De ce este Bitcoin (BTC) o criptomonedă de viitor?
Bitcoin (BTC) este adesea catalogat ca fiind o monedă digitală alternativă la banii fiat controlați de guverne. Din acest motiv, prețul său a continuat să crească pe măsură ce tot mai mai mulți oameni au început să investească în Bitcoin pentru a-l tranzacționa sau cheltui pentru diverse produse și servicii.
Se poate argumenta că valoarea Bitcoin este similară cu cea a metalelor prețioase. Ambele sunt limitate în cantitate și au doar anumite cazuri de utilizare. Prețul metalelor prețioase precum aurul este determinat, la fel ca în cazul tuturor materiilor prime, de ofertă și cerere. Pe măsură ce cererea de aur crește peste ofertă, prețul aurului va crește, la fel cum este adevărat și contrariul.
În mod similar, principala sursă de valoare pentru Bitcoin este deficitul său. Argumentul pentru valoarea Bitcoin este similar cu cel al aurului, o marfă care împărtășește o serie de caracteristici ale criptomonedei Bitcoin, a cărui cantitate totală este limitată la 21 de milioane de unități.
Bitcoin are, de asemenea, o utilitate limitată, precum a aurului, care este utilizat doar în anumite sectoare ale industriei. Tehnologia de bază a Bitcoin – blockchain – este testată și folosită ca sistem de plată. Unul dintre cele mai eficiente cazuri de utilizare a tehnologiei blockchain este în remitențele transfrontaliere, pentru a crește viteza și a reduce costurile. Unele țări, precum El Salvador, pariază că tehnologia Bitcoin va evolua suficient pentru a deveni un mediu pentru tranzacțiile zilnice.
Bitcoin este o criptomonedă valoroasă în ciuda faptului că nu are sprijinul autorităților guvernamentale și nici nu are un sistem de bănci intermediare care să-i propage utilizarea. Pentru a funcționa, Bitcoin se bazează exclusiv pe o rețea descentralizată formată din noduri independente, responsabilă pentru aprobarea tranzacțiilor bazate pe consens. În plus, nu există nicio autoritate sub forma unui guvern sau a unei alte autorități monetare care să acționeze ca o contraparte pentru cazurile în care valoarea monedei s-ar deprecia foarte mult.
Cu toate acestea, criptomoneda afișează unele atribute ale unui sistem de monede fiat. Bitcoin este rar și nu poate fi contrafăcut. Singura modalitate prin care cineva ar putea crea un Bitcoin contrafăcut ar fi prin executarea a ceea ce este cunoscut ca o cheltuială dublă. Aceasta se referă la situația în care un utilizator „cheltuiește” sau transferă același Bitcoin în două sau mai multe locuri distincte, creând efectiv o înregistrare duplicat.
Ceea ce face ca dublarea cheltuirii să fie puțin probabilă este dimensiunea rețelei Bitcoin. Ar fi necesar un așa-zis atac de 51%, în care un grup de mineri controlează teoretic mai mult de jumătate din toată puterea rețelei. Controlând majoritatea puterii rețelei, acest grup ar putea domina restul rețelei pentru a falsifica înregistrările. Cu toate acestea, un astfel de atac asupra Bitcoin ar necesita o cantitate copleșitoare de efort, bani și putere de calcul, făcând astfel posibilitatea extrem de puțin probabilă.
O altă teorie pentru care prețul criptomonedei se apreciază în timp este aceea că are o valoare intrinsecă, bazată pe costul marginal de producere a unui Bitcoin. Minarea Bitcoin necesită o cantitate mare de energie electrică, iar acest lucru impune minerilor un cost real cu atât mai mare cu cât dificultatea de minare crește. Conform teoriei economice, pe o piață competitivă unde producătorii fac toți același produs, prețul de vânzare al acelui produs va tinde spre costul său marginal de producție. Dovezile empirice au arătat că prețul unui Bitcoin tinde să urmeze costul de producție.
Nu în ultimul rând, Bictoin ocupă primul loc în topul celor mai tranzacționate active digitale pe cele importante platforme de tranzacționare criptomonede, cu un volum zilnic de ordinul miliardelor de dolari. Prin urmare, dacă cererea de Bitcoin va continua să crească în același ritm cu al dezvoltării industriei crypto, ceea ce este mai mult decât posibil, atunci prețul să nu poate decât să crească.
2. Ethereum (ETH)

De ce este Ethereum (ETH) o criptomonedă de viitor?
Ethereum este considerată o monedă virtuală de viitor deoarece are o utilitate foarte mare, chiar mai mare decât a criptomonedei Bitcoin. În timp ce Bitcoin a câștigat adoptarea pe scară largă ca investiție, progresul său ca monedă alternativă a fost mai lent. În prezent, aproximativ 15.000 de companii din întreaga lume acceptă Bitcoin. Poate părea mult, dar este doar aproximativ 1 din 10.000 raportat la sutele de milioane de companii.
Ethereum nu este la fel de larg acceptat de afacerile din lumea reală precum Bitcoin, dar este lider în spațiul în care criptomonedele câștigă teren în fiecare zi – în metavers, în domeniul NFT și al aplicațiilor descentralizate.
De fapt, Ethereum a devenit mediul de facto pentru cumpărarea și vânzarea de NFT, deoarece blockchain-ul său permite contracte inteligente, în timp ce Bitcoin nu. Ethereum a fost conceput pentru a susține contractele inteligente, care execută automat tranzacții fără ajutorul unui intermediar. Această tehnologie a Ethereum are aplicații dincolo de jetoanele nefungibile, inclusiv în tranzacțiile imobiliare și orice alte achiziții de acest gen în care succesul tranzacției depinde de îndeplinirea anumitor condiții.
După cum arată Ethereum, viitorul criptomonedei nu se referă la înlocuirea monedelor fiduciare, ci la acoperirea nevoilor pe care moneda fiat nu le poate satisface singură.
Pe de altă parte, Ethereum este o rețea care atrage mai mulți dezvoltatori decât oricare alta. În lumea tehnologiei, interesul dezvoltatorilor este adesea un indicator principal al direcției în care se îndreaptă aceasta. Tehnologia sau platforma cu cei mai mulți dezvoltatori tinde să câștige pe termen lung, deoarece atragerea dezvoltatorilor creează un ciclu care atrage și mai mult interes, ceea ce duce la mai multe îmbunătățiri ale platformei respective.
Când vine vorba de dezvoltatorii care lucrează pe platforma sa, Ethereum este un deschizător de drumuri în spațiul cripto. Potrivit unui raport al companiei de risc Electric Capital, Ethereum avea o medie de aproape 2.300 de dezvoltatori în al treilea trimestru al anului 2020, în timp ce Bitcoin avea mai puțin de 400. De asemenea, raportul a dezvăluit că mai mult de 300 de dezvoltatori noi se alăturau Ethereumului în fiecare lună. În prezent, beneficiind de creșterea masivă a sectorului cripto din 2021, Ethereum și-a consolidat foarte mult poziția de lider al aplicațiilor descentralizate, fiind foarte puțin probabil să fie surclasat de orice alt competitor.
Cu o bază semnificativ mai mare de dezvoltatori decât Bitcoin, Ethereum va fi mult mai agil și mai capabil să se adapteze la noile cazuri de utilizare. Dezvoltatorii săi lucrează în prezent la upgrade-ul Eth2, care va face Ethereum mai durabil, mai sigur și mai scalabil, susținând mii de tranzacții pe secundă.
Nu în ultimul rând, având în vedere că de-a lungul anului 2021 s-a dezvoltat un impuls pentru NFT, organizațiile autonome descentralizate (DAO), finanțele descentralizate (DeFi) și metavers, toate aceste aplicații favorizează Ethereum în detrimentul Bitcoin și probabil că vor continua să o facă și în 2022.
Decentraland, o lume virtuală, a cunoscut o explozie a bazei de utilizatori, cunoscând o creștere de zece ori în ultima perioadă, până la 300.000 de utilizatori activi lunar. Multe dintre jetoanele cripto utilizate în cea mai populară lume virtuală, cum ar fi MANA de la Decentraland și SAND de la Sandbox, sunt construite pe blockchain-ul Ethereum, demonstrând că Ethereum s-a impus deja ca o platformă de bază în metavers.
Anul 2021 ne-a arătat că activele cripto au aplicații dincolo de ceea ce oferă Bitcoin, iar această tendință va continua în 2022. Pe măsură ce interesul și adoptarea în domenii precum NFT-urile, DeFi și metaversul continuă să crească, Ethereum va beneficia din plin și va cunoaște o apreciere din ce în ce mai mare a criptomonedei sale native, ETH.
3. Binance Coin (BNB)

De ce este Binance Coin (BNB) o criptomonedă de viitor?
Înainte de a răspunde la întrebare, să vedem în primul rând ce este Binance. Pe scurt, Binance este cea mai mare și mai populară platformă de criptomonede din lume. Exchange-ul s-a lansat în iulie 2017 și în decurs de numai un an ajuns la aproximativ 10 milioane de utilizatori. Spre deosebire de mulți dintre concurenții săi, Binance nu a oferit inițial piețe fiat-to-crypto (de exemplu, USD-to-Bitcoin). În schimb, a oferit o varietate de piețe crypto-to-crypto (de exemplu, BTC-to-BAT). Această caracteristică a atras utilizatorii care nu au putut obține aceste monede pe alte schimburi.
La momentul lansării platformei, Binance a creat Binance Coin (BNB), o monedă proprie platformei, cu o mulțime de cazuri de utilizare. Având în vedere că BNB este moneda celei mai populare platforme crypto, a ajuns rapid una dintre cele mai tranzacționate la nivel mondial și ocupă un loc fruntaș în topul celor 10 criptomonede de viitor.
Pentru a înțelege mai bine care sunt motivele pentru care BNB este o monedă în care merită să investești, să trecem în revistă câteva dintre numeroasele sale cazuri de utilizare.
Ca în cazul oricărei alte criptomonede, valoarea BNB crește pe măsură ce mai mulți oameni o dețin (și scade pe măsură ce mai mulți oameni o schimbă pentru alte monede). Din acest motiv, Binance oferă mai multe stimulente celor care dețin BNB:
Taxe de tranzacționare reduse. Dacă utilizatorii Binance optează să plătească taxele de schimb în BNB, aceștia primesc o reducere. Mai exact, utilizatorii care dețin criptomonede Binance Coin în cont vor economisi 25% la fiecare tranzacție. Cu alte cuvinte, vor plăti doar 0,075% comision pentru fiecare tranzacție.
Recompense pentru afiliați. Utilizatorii care dețin 500 BNB sau mai mult primesc un comision dublu în cadrul programului de recomandare al Binance (40% față de 20%).
Loteria Launchpad. Launchpad-ul Binance le permite utilizatorilor să investească în noi proiecte cripto care au fost verificate de Binance (un fel ca Kickstarter-for-crypto, dar cu un proces de selecție mai riguros). Anterior, Binance permitea utilizatorilor să investească în proiecte pe principiul primul venit, primul servit, dar a trecut la un sistem de loterie destinat exclusiv deținătorilor BNB.
Potențial mare pentru recompense viitoare. De la lansarea BNB, Binance a adăugat continuu noi beneficii celor care dețin moneda (creșterea comisioanelor afiliaților în mai 2018, lansarea Launchpad în martie 2019 etc.). Având în vedere acest lucru, este foarte probabil că Binance va continua să ofere mai multe stimulente pentru deținătorii criptomonedei BNB. Și pentru că nimeni nu știe prețul viitor al BNB, investitorii se vor simți obligați să cumpere moneda cât mai devreme.
4. Terra (LUNA)

De ce este Terra (LUNA) o criptomonedă de viitor?
Terra se descrie ca o rețea de plată blockchain de ultimă generație. Din punct de vedere tehnic, Terra este un protocol blockchain de nivel 1 cu funcționalitate de contract inteligent. Acesta funcționează ca un ecosistem fintech orientat către plăți, utilizând monede stabile algoritmice. Caracteristica distinctivă a proiectului este că aceste stablecoin-uri sunt menținute la o valoare stabilă prin intermediul unor algoritmi interni.
Blockchain-ul Terra a fost imaginat de către Daniel Shin și Do Kown, care au fondat în 2018 și Terraform Labs, compania sud-coreeană din spatele ecosistemului Terra. Proiectul a demarat după ce Terraform Labs a asigurat o finanțare de 32 de milioane de dolari. Printre investitorii principali s-au numărat Binance Labs, OKEx, Huobi Capital și Dunamu & Partners, brațul de investiții al schimbului de criptomonede Upbit din Seul.
Cartea albă a proiectului descrie Terra ca un ecosistem de monede stabile, bazat pe creștere, care atinge stabilitatea prețurilor printr-o ofertă de bani elastică, activată de stimulente miniere stabile. Protocolul folosește profitul generat din emiterea monedei pentru a încuraja tranzacțiile și pentru a facilita adoptarea sa la scară largă.
Proiectul s-a dovedit foarte popular pe piețele de comerț electronic din Asia și are o bază mare de utilizatori în Coreea de Sud, unde se află și sediul său. Întrucât monedele stabile Terra Protocol pot fi legate de orice monedă fiat din lume, Terra creează astfel o gamă mult mai largă de monede stabile în comparație cu alternativele „tradiționale”, cum ar fi USDT și USDC, care reprezintă de obicei doar dolarul american. Aceste jetoane bătute pe platformă sunt cunoscute sub numele de monede Terra și există alături de tokenul propriu al rețelei – moneda LUNA – care acționează ca token de guvernare și utilitate.
Datorită acceptării la scară largă a monedelor stabile emise pe Terra, monedele native LUNA ocupă locul 10 în top 100 criptomonede, cu o capitalizare actuală de piață de peste 21 miliarde USD. Recenta creștere a prețurilor LUNA a reușit chiar să depășească protocoalele de contracte inteligente populare și proeminente, cum ar fi Avalanche (AVAX) și Binance USD (BUSD).
Potrivit datelor Defi Llama, Terra este în prezent a doua cea mai mare platformă de contracte inteligente după valoarea totală a tranzacțiilor finalizate. Având în vedere creșterea activelor gestionate din ultima perioadă, protocolul Terra a depășit foarte multe dintre proiectele de finanțare descentralizată construite pe Ethereum.
În ciuda condițiilor dificile din piața crypto, această evoluție fundamental pozitivă este probabil motivul pentru care prețul LUNA continuă să crească fără ezitare, în timp ce marea majoritate a criptomonedelor abia dacă reușesc să țină pasul. Moneda nativă Terra demonstrează că piața cripto este în mod constant plină de oportunități, chiar și în vremuri nu tocmai bune pentru această industrie.
Portivit celor mai frecvente speculații, prețul Terra ar putea atinge și chiar depăși pragul de 100 USD per unitate în 2022, motiv pentru care îndeplinește toate condițiile pentru a o putea numi o criptomonedă de viitor, în care merită să investești.
5. Polygon (MATIC)

De ce este Polygon (MATIC) o criptomonedă de viitor?
Până la lansarea versiunii 2.0, ce va avea loc probabil undeva în Q2 2022, Ethereum are încă o problemă mare pe partea de scalabilitate. După cum știm cu toții, taxele de gaz pot deveni foarte scumpe în momentele de congestionare a rețelei, ajungând uneori la sute de dolari pentru o singură tranzacție.
Aici intervine Polygon (MATIC), o rețea blockchain care permite utilizatorilor să acceseze Ethereum DApps fără a fi nevoiți să se confrunte cu taxe mari de gaz și tranzacții lente. Polygon este o soluție de scalare Layer 2 pentru Ethereum, care funcționează totodată și ca o platformă pentru construirea și conectarea rețelelor blockchain compatibile Ethereum.
Polygon a fost lansat în 2019 sub numele „Matic Network”, având drept obiectiv principal să extindă funcționalitatea și scalabilitatea Ethereum. Protocolul a fost redenumit ulterior „Polygon”, în 2021, iar de atunci viziunea sa include construirea și conectarea blockchain-urilor compatibile Ethereum.
Polygon reduce taxele de tranzacție în rețeaua Ethereum în același timp cu creșterea drastică a vitezei tranzacțiilor. Mai exact, protocolul permite tranzacții instantanee la un cost de numai o fracțiune de cent (0,002 USD).
Accentul asupra scalabilității Polygon este ceea ce îl face foarte atractiv pentru aplicațiile descentralizate care rulează pe blockchain-ul Ethereum, iar criptomoneda sa nativă – MATIC – ocupă un binemeritat loc în topul celor mai bune criptomonede. MATIC este într-adevăr o criptomonedă de viitor, în care merită să investești pe termen lung.
Finanțele descentralizate au găsit în rețeaua Polygon o oportunitate datorită taxelor sale foarte mici și vitezei de neegalat. Aceste caracteristici pot crește adoptarea Polygon deoarece, potrivit Bloomberg, DeFi este acum o industrie care valorează peste 100 de miliarde de dolari.
Iată doar câteva dintre aplicațiile DeFi populare din rețeaua Polygon:
- Uniswap V3 – implementat pe Polygon la data de 22 decembrie 2021
- QuickSwap – DEX foarte popular ce folosește rețeaua Polygon
- Aave – Platformă de împrumuturi și economii purtătoare de dobândă
- Curve Finance – Pool-uri de lichiditate și tranzacționare cu stablecoin-uri
- Adamant Finance – Optimizator și autocompounder pentru creșterea randamentului
- AutoFarm – Optimizator și autocompounder pentru cultivarea randamentului
- Beefy Finance – Optimizator și autocompounder pentru cultivarea randamentului
- 1 inch – DEX cu fonduri de lichiditate
- SushiSwap – DEX cu fonduri de lichiditate
- DFYN – DEX cu fonduri de lichiditate
După cum am menționat mai devreme, Uniswap V3 a fost implementat recent pe Polygon, iar acest lucru va direcționa un număr mare de utilizatori DeFi de la Ethereum la ecosistemul Polygon, unde aceștia vor putea profita de taxele extrem de mici.
Având în vedere toate aceste caracteristici, apreciem că MATIC – tokenul nativ al rețelei Polygon – va avea un succes promițător în anii ce vor urma.
6. Cosmos (ATOM)

De ce este Cosmos (ATOM) o criptomonedă de succes?
Interoperabilitatea este, fără îndoială, viitorul industriei cripto. Din păcate însă, atât de multe proiecte sunt profund greșite în ceea ce privește acest deziderat. Există o idee proeminentă în spațiul cripto, conform căreia este în interesul unui proiect să creeze un token care să obțină valoare funcționând ca o entitate de reglementare care se infiltrează în fiecare blockchain din ecosistem, forțând utilizarea jetonului și comportându-se ca un colector de taxe. Această greșeală inerentă inhibă creșterea ecosistemului, provoacă preocupări de centralizare și obstrucționează încrederea la nivel general.
S-ar putea argumenta că, deși aceste proiecte se pot prezenta drept soluția de interoperabilitate de care spațiul cripto are atât de multă nevoie, după o privire mai atentă, ele par a fi o încercare de a crea un mediu care atrage investitorii entuziasmați de stakingul unui token centralizat.
Acesta este locul în care Cosmos apare ca soluție de interoperabilitate predominantă pentru a crea un internet cu adevărat nerestricționat și fără limite la nivel de blockchain.
Fiecare lanț din ecosistemul Cosmos este suveran, ceea ce înseamnă că toți paticipanții la rețea sunt autonomi și au controlul deplin asupra activităților lor în lanț.
SDK-ul Cosmos este o resursă pe care oricine o poate utiliza pentru a dezvolta un blockchain independent care se poate conecta la ecosistem.
Aceste caracteristici cheie ale rețelei sunt factori determinanți care vor aduce în mod natural la adoptarea sa. Din acest punct de vedere, ATOM este una dintre cele mai populare criptomonede, al cărei viitor pare mai mult decât promițător.
Devreme ce spațiul cripto este încă la începuturile sale, puternic motivat de hype, investitorii sunt atrași în proiecte influențați de campaniile media agresive și promisiuni ce cu greu ar putea fi respectate. Totuși, când piața se va maturiza, va fi doar o chestiune de timp până ce investitorii își vor face propriile cercetări și vor căuta să își investească fondurile în proiecte cu fundamente care promovează securitatea și inovația pe termen lung.
La data scrierii acestui articol, ATOM securizează mai mult de 120 de miliarde de dolari în active, o performanță extrem de importantă pentru un token. În plus, cu fiecare lanț nou care se conectează la IBC și contribuie la extinderea ecosistemului, ATOM devine și mai important pentru integritatea și securitatea întregului ecosistem.
De remarcat faptul că Hub-ul Cosmos găzduiește acum protocolul Gravity Dex. Acest lucru permite oricărui token conectat la IBC să fie schimbat sau pus în comun cu un alt token din ecosistem, oferind efectiv o expunere crucială pe piață fără a fi nevoie de un schimb centralizat. Taxele de tranzacție sunt plătite în ATOM.
Pe lângă securizarea Cosmos Hub, ATOM va avea în curând capacitatea de a securiza noi lanțuri care nu au încă resursele pentru a-și coordona propriul sistem de validatori. Acest lucru îi conferă criptomonedei ATOM nu numai rolul de a securiza întregul ecosistem Cosmos, ci și de a securiza blockchain-urile individuale în cadrul ecosistemului.
Important de observat este că nimic din toate acestea nu este forțat. Există și alte schimburi descentralizate ce pot fi utilizate (de exemplu, Osmosis), securitatea partajată fiind pur și simplu o opțiune. Întrucât ATOM obține valoare naturală din adoptarea rețelei și dependența de funcționalitatea tokenului, acest concept este ceea ce face din Cosmos o soluție de interoperabilitate extrem de eficientă și poziționează proiectul în topul celor mai promițătoare pe termen mediu și lung.
7. NEAR Protocol (NEAR)

De ce este NEAR Protocol (NEAR) o criptomonedă de succes?
Blockchain-ul NEAR Protocol este un concurent al Ethereum în sensul că permite dezvoltarea de aplicații descentralizate. Caracteristica principală a protocolului NEAR este fragmentarea. Această tehnică permite ca blockchain-ul principal să fie împărțit în sub-blockchain-uri, ceea ce permite o scalabilitate mare.
NEAR Protocol estimează că va ajunge cu tehnologia sa de fragmentare la o scalabilitate de 100.000 de TPS-uri. Conform foii de parcurs a companiei, ecosistemul protocolului NEAR ar trebui să implementeze pe deplin sharding-ul până la sfârșitul anului 2022.
Tokenul nativ al blockchain-ului NEAR Protocol este NEAR. În prezent, prețul unei criptomonede NEAR este de aproximativ 10,5 USD, în scădere cu aprox. 50% față de ATH-ul înregistrat în 16 ianuarie 2022. NEAR Protocol este unul din cele mai performante token-uri din lume, cu o capitalizare a pieței de aproape 7 miliarde de euro (locul 23 în top 100 criptomonede conform CoinMarketCap).
NEAR este o platformă pentru dezvoltarea de aplicații concepută cu scopul de a oferi mediul perfect pentru aplicațiile descentralizate (dApps). Protocolul NEAR are la bază mai multe inovații implementate cu scopul de a crește scalabilitatea și a reduce costurile pentru utilizatorii finali și dezvoltatori.
NEAR își propune să dezvolte un blockchain pe care utilizatorii să construiască și să lanseze dApps în sectorul DeFi, unde aceștia pot să obțină profit prin staking și sharding în rețeaua blockchain. Nucleul designului NEAR Protocol este conceptul de fragmentare. Acest proces are ca scop împărțirea infrastructurii rețelei în mai multe segmente cunoscute sub numele de noduri pentru a gestiona o fracțiune din tranzacția rețelei. În loc să distribuie întregul blockchain între participanții la rețea, distribuția nodurilor blockchain ajută la deschiderea drumului către o modalitate mai eficientă de a prelua date și de a scala platforma descentralizată.
Blockchain-ul protocolului NEAR este sigur și permissionless. Inovațiile rețelei constau într-un nou mecanism de consens numit „Doomslug”. Protocolul NEAR poate fi utilizat atât pentru a plăti taxe de stocare a datelor și procesare a tranzacțiilor, cât și pentru a rula noduri de validare în rețea prin stakingul de criptomonede.
8. Chainlink (LINK)

De ce este Chainlink (LINK) o criptomonedă de viitor?
Chainlink (LINK) este o criptomonedă ce beneficiază de multă atenție datorită tehnologiei și modelului său unic de afaceri. LINK a înregistrat o creștere de peste 66% în 2021, iar analiștii prevăd că, dacă impulsul optimist continuă, Chainlink va exploda în 2022. Care sunt însă factorii care ar putea determina moneda să explodeze până la sfârșit anului 2022?
Chainlink este un proiect care își propune să aducă interoperabilitate în industria blockchain. Modelul său de afaceri se concentrează exclusiv pe crearea de contracte inteligente pentru lumea exterioară. LINK, tokenul nativ al rețelei blockchain, a atras multă atenție din partea investitorilor și este pregătit pentru un rally optimist în 2022.
Capitalizarea bursieră a LINK a depășit 9 miliarde de dolari și și-a consolidat locul ca a 16-a cea mai valoroasă criptomonedă în clasamentul CoinMarketCap. Să vedem câțiva dintre factorii care susțin predicția că Chainlink va exploda în 2022.
Odată cu creșterea rapidă a prețurilor, mai mulți entuziaști și analiști criptografici prevăd că Chainlink va înregistra o creștere fulminantă în 2022. În ianuarie 2021, criptomoneda LINK s-a tranzacționat la un preț de aprox. la 11,45 USD. Prețul a crescut apoi la 52,88 USD, atingând un maxim istoric la data de 10 mai. Experții prevăd că prețul LINK poate ajunge la aproximativ 30-40 USD până la sfârșitul anului 2022.
Longforecasts se așteaptă ca LINK să se tranzacționeze la un preț între 34,73 USD și 43,11 USD în 2022. Pe termen lung, aceștia susțin că prețul poate depăși pragul de 100 USD, până în 2025, dacă trendul ascendent al pieței cripto se va menține până atunci.
După cum este menționat în cartea sa albă lansată recent, LINK se îndreaptă spre următoarea actualizare, Chainlink 2.0. Aceasta va permite construirea unor rețele off-chain pentru a executa contracte inteligente într-un mod mult mai eficient. De asemenea, Chainlink 2.0 va face contractele inteligente mai ieftine, mai rapide și mult mai securizate.
„Problema oracolului”, o chestiune abordată cu atenție de Chainlink, se referă la anumite probleme inerente, inclusiv cele referitoare la încrederea și fiabilitatea oracolelor. Un pas decisiv în crearea unui blockchain este introducerea datelor, acestea fiind imuabile și rezistente la cenzură. Dacă informațiile introduse sunt incorecte, este aproape imposibilă rectificarea lor pe blockchain-uri. Prin integrarea protocoalelor de generație următoare, Chainlink abordează cu succes astfel de probleme, îmbunătățind întreaga rețea blockchain.
9. Hedera (HBAR)

De ce este Hedera (HBAR) o criptomonedă de viitor?
Hedera este o alternativă la tehnologia blockchain (Distributed Ledger Technology) care utilizează algoritmul Hashgraph pentru a procesa și finaliza tranzacțiile. Algoritmul este asincron Byzantine Fault Tolerant (aBFT), adică poate atinge consens chiar și cu câteva noduri defecte.
Blockchain-ul este unul dintre exemplele principale de tehnologie a registrului distribuit (DLT). Cu toate acestea, există câteva probleme întâmpinate de cele mai faimoase rețele de criptomonede bazate pe tehnologia blockchain. În primul rând, sunt rețele cu latență mare și viteză redusă a tranzacțiilor. O modalitate interesantă de a rezolva această problemă este inovarea DLT-ului în sine. Aceasta este ceea ce face Hedera Hashgraph.
Hedera Hashgraph a fost prezentată ca alternativă la blockchain. Cu toate acestea, la fel ca un blockchain, este și o tehnologie de registru distribuit (DLT), adică acționează ca un registru distribuit al tranzacțiilor. Ceea ce îl face pe Hedera diferit de blockchain-ul convențional este Hashgraph, noul său algoritm de consens.
Folosind algoritmul Hashgraph, Hedera poate procesa și finaliza mai multe tranzacții decât o rețea convențională Proof-of-Work. Cu alte cuvinte, Hedera este mai rapidă și mai eficientă decât rețelele cu latență mare și viteză redusă a tranzacțiilor. În timp oferă o securitate extrem de solidă grație sistemului asincron Byzantine Fault Tolerant (aBFT), Hedera folosește mai puțină energie și permite costuri de tranzacție mai ieftine.
Hedera pune la dispoziția utilizatorilor săi Hedera Consensus Service (HCS) și Hedera Token Service (HTS). HCS asigură comunicarea între clienți și rețea pentru marcarea temporală și atingerea consensului, iar HTS permite utilizatorilor să se bucure de tokenizarea nativă. Utilizatorii acestui serviciu pot emite și jetoane native. Aceste jetoane vor avea aceeași performanță, securitate și eficiență ca HBAR, tokenul nativ. De asemenea, oferă prețuri scăzute și previzibile pentru costurile de tranzacție.
În plus, jetoanele fungibile și nefungibile de pe HTS se bucură de programabilitate nativă. Hedera este susținută și guvernată de cele mai importante organizații din lume, inclusiv Boeing, Google, London School of Economics (LSE), Wipro, IBM, IIT Madras, Tata Communications, Standard Bank și altele.
10. VeChain (VET)

De ce este VeChain (VET) o criptomonedă de succes?
Vechain este o companie pe deplin dedicată rezolvării uneia dintre cele mai comune probleme din lumea afacerilor: trasabilitatea lanțului de aprovizionare și asigurarea calității.
În timpul pandemiei, am văzut cu toții că lanțul de aprovizionare a fost puternic perturbat, mai ales când a fost vorba de trasabilitatea alimentelor. Cazurile în care au fost descoperite cantități impresionante de carne, fructe și legume expirate au devenit destul de comune în această perioadă, iar faptul că lucrătorii din unitățile de procesare a păsărilor s-au infectat cu Covid19 într-un ritm alarmant au făcut aceste produse o alegere periculoasă pentru consumatorul mediu.
Potrivit unui studiu IBM, „71% dintre cei chestionați au indicat că trasabilitatea este foarte importantă și ar fi dispuși să plătească o primă medie de 37% pentru mărcile care o furnizează”. Aici intervine Vechain.
Dintre miile de proiecte cripto care există în acest ecosistem, Vechain este unul dintre singurele două care și-au concentrat modelul de afaceri pe utilizarea tehnologiei blockchain ca serviciu (BAAS) prin intermediul platformei VeChain ToolChain™. În timp ce majoritatea proiectelor cripto se află într-o concurență acerbă între ele pentru descentralizarea finanțelor (proiecte defi), tokenizarea activelor sau pentru a transfera în siguranță valoare de la un individ la altul (Bitcoin), Vechain s-a plasat într-o poziție unică pentru a deveni o un deschizător de drumuri în spațiul cripto.
Vechain este un pionier în utilizarea tehnologiei blockchain pentru a rezolva problemele din viața reală cu care se confruntă zilnic atât de multe companii din întreaga lume. Indiferent cât de mici sau de mari sunt aceste afaceri, VeChain are o soluție șablon pentru fiecare dintre ele.
Vechain aplică tehnologia blockchain în următoarele cinci domenii: managementul ciclului de viață al produsului, controlul procesului lanțului de aprovizionare (trasabilitatea lanțului de aprovizionare și asigurarea calității), depozitul de date, certificarea datelor și certificarea procesului.
De la furnizorul brut, până la consumatorul final, fiecare parte a lanțului de aprovizionare este înregistrată meticulos în cadrul blockchain-ului. Cum face Vechain asta? Prin furnizarea de date imuabile de încredere, ceea ce înseamnă că datele unui produs sunt înregistrate în blockchain și nu pot fi modificate. Fiecare lucrător/manager/angajat este responsabil pentru propria sa parte din lanțul de aprovizionare. Interacțiunea lor cu produsul, precum și ora și data la care a avut loc interacțiunea, rămân pentru totdeauna în blockchain.
VeChain îmbină tehnologia blockchain și IoT (internetul lucrurilor) pentru a realiza această performanță. Potrivit unui raport al Cointelegraph, dacă această tehnologie este adoptată în întreaga lume, lanțul de aprovizionare ar putea beneficia de economii de 155 de miliarde de dolari pe an. În plus, utilizarea acestei tehnologii va stimula comerțul global cu alimente cu 100 de milioane de dolari pe an.
În concluzie, proiectul VeChain și criptomoneda sa nativă VET au toate șansele să crească pe termen lung, fiind o alegere inspirată pentru orice investitor din spațiul cripto.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.