Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ce sunt altcoin-urile și cât de profitabilă este învestiția în criptomonedele alternative
Altcoin-urile (eng. altcoins) sunt criptomonede lansate după apariția Bitcoin, termenul „altcoins” făcând referire la toate criptomonedele existente pe piață, altele decât Bitcoin. În martie 2021 erau în circulație peste 9.000 de criptomonede altcoin, iar conform CoinMarketCap, acestea reprezentau peste 43% din piața totală a criptomonedelor.
Despre altcoins, pe înțelesul tuturor
Termenul „altcoin” este o combinație a două cuvinte – „alt” și „coin” – și include toate criptomonedele alternative la Bitcoin. Succesul Bitcoin, ca prima monedă digitală peer-to-peer, a deschis calea proliferării criptomonedelor alternative și a pus bazele unei expansiuni puternice a întregului fenomen cripto. Cele mai multe altcoin-uri se doresc a fi o alternativă mai bună a Bitcoin, venind cu avantaje și facilități unice, pe care Bitcoin nu le poate oferi.
O bună parte dintre altcoin-uri sunt construite pe baza structurii puse la dispoziție de Bitcoin. Acestea sunt criptomonede peer-to-peer care încearcă să ofere modalități eficiente și ieftine de a efectua tranzacții pe internet. De asemenea, altcoin-urile sunt de mai multe tipuri.
Tipuri de criptomonede ”altcoin”
Pe măsură ce altcoin-urile au evoluat, au apărut o serie de categorii distincte. Unele dintre principalele tipuri de monede alternative includ criptomonede bazate pe minerit, monede stabile (sablecoin), jetoane de securitate și jetoane de utilitate. Există, de asemenea, o tendință actuală înspre separarea conceptului de altcoin, iar dacă aceasta va continua, în viitor altcoin-urile ar putea face referire doar la criptomonede bazate pe minerit, altele decât Bitcoin.
Altcoin-uri ce se bazează pe minerit
Aceste criptomonede alternative au la bază un proces de minare, noile monede fiind generate prin rezolvarea unor probleme provocatoare pe blockchain. În comparație cu alte altcoin-uri, acestea se aseamănă mai mult cu criptomoneda Bitcoin, Ethereum fiind în prezent cel mai popular altcoin bazat pe minerit.
Criptomonede stabile (stablecoins)
Stablecoin-urile urmăresc creșterea popularității Bitcoin și a industriei cripto în general, prin reducerea volatilității. În practică, acest lucru se realizează prin legarea valorii criptomonedelor stablecoin la monedele tradiționale (FIAT). Cele mai populare opțiuni pentru susținerea altcoin-urilor includ dolarul american, moneda euro și aurul.
Jetoane de securitate
Aceste altcoin-uri sunt legate de o afacere în sine și se lansează adesea într-o ofertă inițială de monede (ICO). Jetoanele de securitate seamănă cu acțiunile tradiționale și promit adesea un anumit tip de dividende.
Jetoane de utilitate
Jetoanele de utilitate furnizează o cerere privind serviciile și uneori sunt vândute ca parte a unui ICO. Filecoin este un exemplu excelent de jeton de utilitate oferit în cadrul unui ICO. Criptomonedele Filecoin sunt concepute să poată fi oferite la schimb pentru spațiu de stocare descentralizat.
Avantajele și dezavantajele altcoin
Altcoin-urile sunt privite de regulă ca alternative promițătoare la Bitcoin, deși ocupă o cotă mult mai mică din piață și au adesea cazuri de utilizare diferite. Întrucât Bitcoin domină piața criptomonedelor în industria blockchain-ului, multe companii încă se bazează exclusiv pe Bitcoin atunci când interacționează cu lumea criptomonedelor.
Cu toate acestea, altcoin-uri ca Ethereum concurează puternic împotriva Bitcoin și câștigă din ce în ce mai mult teren odată cu trecerea timpului. De asemenea, multe dintre criticile tradiționale aduse monedei Bitcoin au fost abordate de altcoin-uri.
Două exemple de criptomonede alternative
Criptomoneda Namecoin este cel mai vechi altcoin care s-a bazat pe codul Bitcoin și a folosit același algoritm proof-of-work. La fel ca Bitcoin, Namecoin este limitat la 21 de milioane de monede. Lansat în aprilie 2011, Namecoin s-a detașat de Bitcoin prin asigurarea unei anonimități îmbunătățite și prin aceea că le-a permis utilizatorilor să-și înregistreze propriile domenii .bit cu scopul de a-și spori anonimatul și rezistența la cenzură.
Lansată în octombrie 2011, Litecoin este o altă criptomonedă alternativă, foarte populară și în prezent. Deși este similară la nivel de cod și funcționalitate cu Bitcoin, Litecoin diferă de acesta în mai multe moduri esențiale. În primul rând, Litecoin permite aprobarea mai rapidă a tranzacțiilor, un aspect la care Bitcoin nu stă deloc bine. De asemenea, vor exista în total un număr de 84 de milioane de monede Litecoin, adică exact de patru ori limita de 21 de milioane de monede a Bitcoin. Există voci care susțin cu tărie că Litecoin ar putea fi o investiție chiar mai bună decât Bitcoin.
Viitorul criptomonedelor pare foarte promițător, din ce în ce mai multe altcoin-uri noi făcându-și apariția pe piață, fiecare cu propria provocare pentru Bitcoin. Pentru investitorii care doresc să-și diversifice portofoliul în spațiul criptomonedelor, altcoin-urile sunt alegerea ideală pentru a spori gradul de rentabilitate, existând cazuri de-a dreptul uimitoare în care criptomonede alternative și-au mărit valoarea de 40 – 50 de ori într-un timp relativ scurt de la lansare.
Cele mai populare 10 criptomonede alternative sunt Ethereum, Binance Coin, Tether, Cardano, Polkadot, XRP, Uniswap, THETA și Litecoin. În ceea ce privește prețul unui altcoin, acesta variază de la 1 USD sau chiar mai puțin, până la aproximativ 2.100 USD pentru un Ethereum (preț aferent lunii martie 2021), sau chiar mai mult în cazul unor criptomonede cu o capitalizare de piață mare și un fond total redus.
Care este cel mai bun altcoin pentru investiții
Dacă ne raportăm la capitalizarea pieței și popularitatea în rândul utilizatorilor, Ethereum este principala opțiune când vine vorba de criptomonede alternative. ETH este cel mai important altcoin, ocupând de mai mulți ani locul 2 în topul celor mai bune criptomonede, după Bitcoin.
În concluzie, devreme ce altcoin-urile reprezintă peste 40% din piața totală a criptomonedelor, acestea reprezintă o provocare continuă pentru dominația Bitcoin și nu este decât o chestiune de timp până când raportul se va inversa. Iar dacă despre Ethereum a auzit practic oricine, majoritatea celor aproape 9.000 de monede alternative își păstrează propriile oportunități de investiții potențial atractive pe termen mediu și lung. Nu trebuie decât să faci propria cercetare de piață și să identifici cele mai bune oportunități de investiții pentru tine.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.