Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ce înseamnă Fear and Greed Index în industria cripto?
Deși este greu de anticipat mișcările viitoare ale activelor cripto cu o acuratețe de 100%, indicatorii precum Indicele Fricii și Lăcomiei te pot ajuta.
Indexul Crypto Fear & Greed generează o singură valoare între 1 și 100. Dacă valoarea = 1, înseamnă că piața cripto va scădea, deoarece oamenii se confruntă cu o frică severă și își vând proprietățile.
Pe de altă parte, un număr mai mare de 100 înseamnă că piața trebuie să fie corectată, iar oamenii se confruntă cu o lăcomie excesivă (cumpărând foarte multe active). Așadar, cum funcționează indicele cripto Fear & Greed?
Frica extremă apare atunci când valoarea indicelui se află între 0 și 24. Orice valoare peste 24 și sub 50 reprezintă frică, iar valoarea 50 înseamnă neutralitate în piață. Dimpotrivă, lăcomia apare atunci când valoarea indicelui se situează între 51 și 74; cu toate acestea, dacă valoarea crește peste 74, cum ar fi 75 sau peste, aceasta reprezintă lăcomie extremă.
Un lucru este cert: emoțiile conduc piața criptomonedelor. Când piața crește, oamenii devin lacomi, ceea ce duce la teama de a pierde trenul (FOMO). De asemenea, atunci când oamenii văd cifrele roșii, ei își vând frecvent monedele ca o reacție impulsivă.
Cum se calculează indicele crypto Fear & Greed?
Diverse semnale ale indicelui Fear and Greed care influențează comportamentul traderilor și investitorilor includ tendințele Google, sondajele, impulsul pieței, dominația pieței, rețelele sociale și volatilitatea pieței.
Pentru a determina cât de multă lăcomie este în piață la un moment dat, examinează expresiile de căutare în tendințe (folosind Google Trends). De exemplu, un volum mare de căutări legate de Bitcoin înseamnă un grad ridicat de lăcomie în rândul investitorilor. Acest factor reprezintă 10% din valoarea indicelui. Din punct de vedere istoric, creșterile căutărilor Google specifice Bitcoin au fost corelate cu o volatilitate extremă a prețurilor cripto.
Pentru a calcula indicele Fear & Greed pentru Bitcoin ia în considerare câțiva alți factori, cum ar fi sondajele, care reprezintă 15% din valoarea indicelui. Sondajele cu participanți de peste 2.000 cresc valoarea indicelui, indicând prezența investitorilor lacomi.
”Momentul pieței” se referă la capacitatea pieței de a menține o tendință de preț pe termen lung și reprezintă 25% din valoarea indicelui. Acest indicator examinează sănătatea și direcția pieței. De asemenea, latura lăcomiei a indicelui ia în considerare impulsul.
”Dominance” examinează dominația pe piața cripto la nivel general în cadrul intregii industrii. De exemplu, cu cât dominația Bitcoin este mai mare, cu atât există mai puține criptomonede alternative în ecuație. Cu toate acestea, o scădere a dominației Bitcoin sugerează creșterea lăcomiei și reprezintă 10% din indice.
Nu este de mirare că rețelele sociale au o influență de 15% asupra indexului, deoarece în prezent este unul dintre cele mai semnificative aspecte ale vieții noastre. La capătul lacom al spectrului, sunt luate în considerare aspecte precum hashtag-urile, implicarea, temele și mențiunile din mai multe rețele de socializare.
Un sfert (adică 25%) din indice este alcătuit din volatilitatea pieței. Acesta examinează prețul actual al unei criptomonede (cum ar fi prețul Bitcoin) și îl compară cu mișcările recente ale prețurilor din ultimele 30-90 de zile pentru a determina cât de volatilă este piața. În indice, volatilitatea este folosită ca indicator de frică.
Cum faci trading on funcție de indicele de frică și lăcomie?
Indicele cripto Fear & Greed este folosit mai mult ca un indicator zilnic decât ca un instrument pentru tranzacționarea de criptomonede pe termen lung.
Folosirea indicelui ca indicator de tendință te va ajuta să investești în cripto cu înțelepciune. De exemplu, atunci când valoarea indicelui de frică și lăcomie este scăzută, aceasta poate însemna că prețul criptomonedelor va crește și poți decide mai înțelept dacă dorești să cumperi, să păstrezi sau să vinzi active cripto. De obicei, creșterea prețurilor înseamnă că este un moment bun pentru a vinde.
Cu toate acestea, atunci când valoarea indicelui este mare, acest lucru poate indica faptul că prețul criptomonedelor va scădea în curând și va reprezenta un moment bun pentru a cumpăra. Prin urmare, ”sentimentele cripto” conduc atunci când are loc creșterea prețurilor sau o scădere locală pe piață.
Pe măsură ce indicele intră în zona de anxietate acută, tinde să se inverseze. Acesta este punctul în care frica se transformă în primele indicii de lăcomie înainte de a exploda în ”lăcomie cu drepturi depline”.
Indicele de frică și lăcomie în cripto ajută la urmărirea schimbărilor în sentimentul pieței. De exemplu, variațiile mari ale pieței îți pot oferi șansa de a intra sau de a ieși înainte ca restul pieței să urmeze exemplul.
Indicele nu funcționează bine pentru analiza pe termen lung a pieței cripto. În schimb, există runde repetate de frică și lăcomie în interiorul unei piețe bull sau bear pe termen lung. Cu toate acestea, traderii swing vor beneficia de această mișcare a pieței. O strategie speculativă în care investitorii cumpără și dețin active pentru a profita de pe urma mișcărilor de pe piață se numește swing trading.
Indicele fricii și lăcomiei oferă informații fiabile despre prețul viitor al criptomonedelor?
Indicele de frică și lăcomie se preocupă doar de analiza sentimentelor; Analizele tehnice și fundamentale nu sunt afectate de emoțiile participanților la piață și, prin urmare, sunt metodele mai preferate de a prezice o mișcare a pieței.
Dacă ești un investitor pe termen lung și te bazezi pe indicele cripto Fear and Greed, este posibil să ratezi creșteri semnificative ale prețurilor. Pe de altă parte, indicele de frică și lăcomie este un instrument valoros pentru un day trader care joacă diferite poziții de cumpărare și vânzare într-un timp scurt.
Dacă ai ales să fii day trader (pe baza indicelui de frică și lăcomie), atunci ar trebui să fii, de asemenea, conștient de faptul că orice venit din tranzacționarea cripto este supus impozitului pe câștigurile de capital (pe termen scurt).
Dacă ești un trader fundamental și dorești să utilizezi indicele Fear and Greed pentru a-ți ghida deciziile de investiții, s-ar putea să ajungi să-ți pierzi banii, deoarece indicele nu este potrivit pentru traderii tehnici.
Deși indicele Fear and Greed oferă informații despre starea pieței cripto la momentul exact pe care îl prezintă, traderii sau investitorii individuali ar trebui să-și facă propriile cercetări cu privire la instrumentele potrivite pentru obiectivele lor de investiții.
Cum să echilibrezi lăcomia și frica de a fi un trader de succes?
Scăderea dimensiunilor pozițiilor tale de tranzacționare, întocmirea unui plan de tranzacționare, înregistrarea unui jurnal de trading și învățarea de la alții te va salva de influența fricii extreme sau a lăcomiei extreme.
Schimbările de preț sunt mai puțin vizibile la tranzacțiile proeminente (sau mari) și acest lucru face ca tranzacțiile mari să fie mai stresante. Prin urmare, este crucial să reduci dimensiunea tranzacției pentru a-ți echilibra emoțiile și deciziile de tranzacționare.
A avea un plan de tranzacționare criptomonede clar este calea către un trader de succes. Fără un plan bine pus la punct, un trader ar putea risca să piardă bani din cauza supra-levierului portofoliului său cripto.
Înregistrarea activităților de tranzacționare pentru a înțelege ce funcționează pentru tine și ce nu funcționează te ajută să iei decizii raționale. De asemenea, jurnalul de tranzacționare te ajută să înveți din propriile greșeli și te va transforma într-un trader mai bun pe termen lung.
De asemenea, poți citi rapoarte publicate de surse credibile precum Binance sau PayPal pentru a-ți îmbunătăți permanent cunoștințele despre piață. De exemplu, Binance trimite din când în când alerte despre scăderi sau creșteri de preț, care te pot ajuta să iei decizii raționale de investiții.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.