Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ce înseamnă că o platformă de tranzacționare criptomonede este centralizată?
Pentru majoritatea investitorilor în criptomonede, platformele centralizate sunt principala opțiune de când vine vorba de tranzacționarea de criptomonede. Acestea nu sunt altceva decât niște platforme online utilizate pentru a cumpăra și vinde criptomonede.
Unii investitori pot considera însă că asocierea conceptului de „centralizat” cu industria cripto este oarecum înșelător, deoarece monedele digitale în sine sunt adesea catalogate ca „descentralizate”. Ce înseamnă de fapt că un astfel de exchange este „centralizat” și de ce sunt aceste exchange-uri atât de importante pentru succesul industriei criptomonedelor în ansamblu?
Utilizarea unui intermediar pentru a mijloci tranzacțiile
În denumirea „exchange centralizat de criptomonede”, ideea de centralizare se referă la utilizarea unui intermediar sau a unei terțe părți pentru a facilita efectuarea tranzacțiilor, în care cumpărătorii și vânzătorii au încredere pentru a-și gestiona activele. Acest mod de organizare a businessului este ceva firesc în domeniul bancar, acolo unde clienții trebuie să aibă încredere în bancă pentru a-și păstra banii în conturile ei.
Motivul pentru care lucrurile sunt astfel organizate este acela că băncile oferă un nivel de securitate și monitorizare pe care o persoană nu le poate realiza pe cont propriu. În cazul unui exchange de criptomonede centralizat, se aplică același principiu. Clienții au încredere nu numai că platforma cripto se va asigura de securitatea tranzacțiilor, ci și că aceasta se va ocupa de găsirea rapidă de parteneri comerciali în cadrul rețelei sale de utilizatori.
În cazul criptomonedelor, care sunt adesea stocate în portofele digitale, o persoană poate pierde sute sau mii de dolari prin simplul fapt de a uita cheia unui portofel. Un exchange nu va permite însă niciodată apariția unei asemenea situații, deoarece acesta protejează activele digitale și se ocupă de securitatea fiecărui cont de utilizator în mod individual.
Ce diferențe există între platformele centralizate și cele descentralizate
Platformele cripto centralizate pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții de la fiat-la-criptomonedă (sau invers). Ele pot fi utilizate, de asemenea, pentru a efectua tranzacții între două criptomonede diferite. Deși acestea par să acopere toate tipurile potențiale de tranzacții, există totuși și un alt tip de platforme de tranzacționare cripto, cele descentralizate (DEX).
Platformele descentralizate au eliminat practic intermediarul, adică ceea ce este adesea considerat a fi un mediu „nesigur” sau ”fără încredere”. Aceste platforme cripto funcționează ca exchange-uri de la egal la egal. Astfel, activele nu sunt deținute niciodată de un serviciu de escrow, iar tranzacțiile se efectuează în totalitate în baza unor contracte inteligente și swap-uri atomice.
Diferența majoră între platformele centralizate și cele descentralizate este dată așadar de prezența sau absența unui intermediar. Platformele descentralizate (ex. Uniswap) sunt mai puțin răspândite și mai puțin populare în comparație cu cele centralizate (ex. Binance). Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai multe platforme descentralizate sunt înființate, este posibil ca acestea să ofere în timp o serie de avantaje în comparație cu cele centralizate și o alternativă demnă de luat în considerare pentru tot mai mulți traderi.
Perechi de tranzacționare Fiat / Criptomonede
Un exchange centralizat este mult mai probabil să ofere o asociere de tip criptomonedă / criptomonedă în acest moment, în comparație cu un DEX. Acest lucru permite clienților să tranzacționeze, de exemplu, BTC cu ETH. Nu multe sunt însă exchange-urile care oferă perechi fiat / criptomonede, ceea ce ar permite, să zicem, tranzacționarea Bitcoin contra USD.
Unele dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede la nivel monial sunt tocmai cele care oferă aceste perechi fiat / criptomonede. În mare parte, unul dintre motivele pentru care aceste exchange-uri sunt atât de populare este acela că acestea servesc drept punct de acces direct pe piața criptomonedelor.
Deoarece mulți investitori în acest domeniu sunt relativ noi în ceea ce privește investițiile în criptomonede, este mai probabil ca aceștia să se orienteze tocmai către aceste tipuri de platforme. Unele dintre cele mai populare sunt Binance, Coinbase, Robinhood, Kraken și Bittrex.
Elementele cheie ale platformelor centralizate
În industria cripto aflată în plină expansiune, din ce în ce mai multe platforme centralizate sunt lansate anual pe piață. Cu toate acestea, nu toate vor avea succes și nu este deloc neobișnuit ca multe dintre acestea să fie închise din lipsă de clienți. Succesul sau eșecul unui exchange depinde de un număr foarte mare de factori, iar unul dintre cei mai importanți este fără îndoială volumul tranzacțiilor.
În general, cu cât volumul de tranzacționare este mai mare în cadrul unei platforme, cu atât volatilitatea și manipularea pieței sunt mai puțin probabil să se întâmple în cadrul acelui exchange. Iar volatilitatea este un aspect extrem de important.
Datorită timpului necesar pentru finalizarea tranzacțiilor, prețul unui token sau al unei criptomonede poate suferi modificări semnificative între momentul în care este inițiată tranzacția și momentul în care este finalizată. De aceea, cu cât volumul tranzacțiilor este mai mare și cu cât tranzacția poate fi procesată mai rapid, cu atât este mai puțin probabil ca această fluctuație de preț să devină o problemă pentru utilizatori.
Un alt element de bază al unui exchange centralizat de succes este securitatea. Deși niciun exchange nu este complet imun la anumite activități dăunătoare, cum ar fi atacurile declanșate de hackeri, unele sunt mai sigure decât altele.
Pentru investitorii care doresc să intre în industria criptomonedelor, un exchange centralizat este în continuare cea mai bună opțiune posibilă. Dacă nu ai ales unul până acum, nu strică deloc să ții cont de o serie de factori ce vor avea impact asupra experienței tale de utilizare, inclusiv care sunt perechile tranzacționate, cât de mare este volumul de tranzacționare și măsurile de securitate implementate pentru protejarea utilizatorilor.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.