Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ce implicații are FOMO în tranzacționarea de criptomonede și cum poate fi evitată
Tranzacționarea de criptomonede poate fi uneori o provocare mai dificilă decât ți-ai putea imagina și se datorează în mare parte faptului că prețurile criptomonedelor pot crește și scădea foarte mult de la o zi la alta, sau chiar de la un minut la altul, din cauza volatilității extreme a acestor active digitale. Prin urmare, niciun trader nu trebuie să se aștepte la obținerea unui profit constant din activitatea de trading.
În viața reală, pentru a nu pierde controlul, oamenii ar trebui să facă față urcușurilor și coborâșurilor cu foarte mult calm și stăpânire de sine. În caz contrar, de cele mai multe ori, reacția inadecvată în astfel de situații poate duce la decizii iraționale, alimentate de frică și lăcomie.
Cât privește tradingul de criptomonede, aproape oricine a experimentat situații generatoare de stres, unele mai solicitante decât altele. Și dacă unii au reușit să adopte tehnici pentru a face față acestor evenimente, aceasta este dovada clară a faptului că implementarea unor strategii eficiente de management a riscului poate fi soluția optimă pentru a trece cu brio peste perioadele cele mai dificile.
Emoțiile se pot dovedi cel mai mare dușman al oricărui trader. S-a demonstrat deja faptul că atunci când un trader observă creșterea accelerată a prețului unei criptomonede din portofoliul deținut, creierul său transmite semnale instantanee de panică pentru a le vinde. Pe de altă parte, atunci când prețul unei criptomonede crește parabolic, același trader se confruntă cu o presiune emoțională foarte mare, care îl determină să cumpere.
Cea mai frecventă greșeală în cripto este însă „cumpărarea la un preț ridicat și vânzarea la un preț redus”, greșeală pe care o fac cei mai mulți traderi începători, contrar logicii care le spune că ar trebui să facă exact opusul.
Toată lumea a auzit măcar o dată că o criptomonedă „pompează” și a simțit imediat acea urgență de a intra. Odată ce te afli într-o astfel de poziție, te confrunți practic cu două opțiuni. Poți aștepta o retragere a prețului, profitând de o eventuală consolidare înainte de a cumpăra sau poți cumpăra imediat, în stilul YOLO (You Only Live Once).
A doua opțiune, desigur, este cea care prezintă un risc mai mare. De obicei, creșterea bruscă a prețului va fi urmată de o scădere a sa, în aceeași proporție sau uneori chiar mai mare. Acest lucru ține de regulă de latura psihologică a tranzacționării, deoarece primii cumpărători încep să profite, vânzând către cei care au venit mai târziu.
Copleșit de emoții, traderul iese rapid din poziție (vânzând în panică), reușind să obțină exact opusul „cumpărării la un preț redus și vânzării la un preț ridicat”. Cum se poate evita o asemenea situație?
Într-adevăr, oamenii nu sunt roboți, dar atunci când vine vorba de tranzacționare, aceștia ar trebui să-și pună întrebări logice:
S-a schimbat ceva la această criptomonedă, care ar putea justifica această creștere a prețului? Ar putea fi vorba de știri, un anunț sau depășirea unei rezistențe importante? Vreau să cumpăr o cantitate semnificativă din acea criptomonedă? Care este dimensiunea pierderilor pe care o pot tolera dacă prețul scade foarte mult la scurt timp după ce am cumpărat?
Dacă poți identifica un motiv rațional pentru care prețul criptomonedei va continua să crească, tocmai ai făcut un pas foarte important în direcția unei decizii corecte de buy. În același timp, dacă reușești să nu îți supraexpui întregul portofoliu la riscul unei singure tranzacții, vei putea să îți gestionezi poziția de tranzacționare cu o liniște sufletească mult mai mare.
Atunci când iei decizii sub presiunea timpului, este foarte ușor să uiți imaginea de ansamblu, însă acest lucru poate fi evitat prin planificarea în avans a strategiei tale de tranzacționare.
Este întotdeauna de o importanță vitală să acționezi doar în baza unui plan de tranzacționare bine pus la punct. Spre exemplu, dacă ești HODLer și vezi că prețul BTC scade, cea mai bună reacție este să continui HODLing-ul și să nu vinzi. Practic, după ce ai stabilit deja un plan, nu ar trebui să te abați de la acesta din cauza recesiunii pieței. Cel mai adesea, vei descoperi că o scădere similară a prețului a mai avut loc în trecut și că este ceva natural ca prețul criptomonedelor să sufere modificări frecvente, din cauza volatilității.
În industria cripto, este ceva firesc ca prețul fiecărei criptomonede să crească și să coboare de mai multe ori într-un anumit interval de timp. Pentru a gestiona mai bine situațiile când prețul scade foarte mult, ca urmare a unei posibile corecții, o abordare proactivă ar putea fi pregătirea în avans pentru situația în care piața se confruntă cu o cădere. O soluție în acest sens este ordinul de vânzare stop-loss.
Configurarea unui stop-loss este una dintre cele mai eficiente modalități de gestionare a riscului pentru protejarea portofoliului tău. Folosind un astfel de ordin de vânzare, când prețul atinge un anumit nivel, stop-loss-ul se declanșează, prevenind pierderile suplimentare antrenate de continuarea scăderii prețului. Dacă nu ești un trader profesionist, utilizarea ordinului stop-loss este de o importanță vitală pentru minimizarea pierderilor, presupunând că platforma de tranzacționare îți permite să utilizezi o astfel de funcție.
Dacă tranzacționezi pe Binance, poți seta stop-loss-uri pe baza unei logici de tipul If-This-Then-That. În cazul unei prăbușiri a pieței, factorul emoțional este eliminat iar ordinul de vânzare se va executa automat la prețul prestabilit și îți va proteja fondurile.
„Cumpără ieftin, vinde scump” este un principiu în tranzacționare, nu o strategie în sine. Acest principiu trebuie însă transpus într-un set specific de instrucțiuni pentru a gestiona tranzacțiile în cel mai eficient mod posibil. Ca idee de bază, adoptarea unei strategii de tranzacționare automată este singura acțiune capabilă să elimine complet aspectul emoțional din activitatea de tranzacționare.
Există desigur mai multe strategii care corespund principiului „cumpără ieftin, vinde scump”.
”Dollar-cost averaging” este una dintre cele mai frecvente strategii atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Această abordare permite împărțirea investiției pe mai multe ordine. În timp, cumpărarea (sau vânzarea) reduce efectul volatilității pe termen scurt și exclude complet riscul de FOMO (Fear of Missing Out).
Strategiile care includ indicatori tehnici, cum ar fi RSI sau Moving Averages, ajută, de asemenea, la identificarea celui mai bun moment pentru cumpărare și vânzare. Reține însă faptul că, la fel ca în cazul oricărui alt indicator tehnic, acestea sunt supuse unei marje de eroare generate de însuși modul cum au fost concepute. De aceea, combinarea mai multor indicatori într-o singură strategie poate crește șansa de a obține rezultate generale mai bune, minimizând totodată riscurile.
Ceea ce trebuie să reții este că, în general, emoțiile pot duce la luarea de decizii proaste, ce pot cauza pierderi mari. Automatizarea tranzacțiilor se poate dovedi însă o abordare corectă pentru evitarea stresului și eliminarea urgenței de a lua decizii ”la fața locului” și poate fi realizată în doar câțiva pași simpli, grație interfeței ușor de utilizat a celor mai multe dintre platformele de tranzacționare.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.