Tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.
De aici cumperi crypto foarte ușor →
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Se pot aplica impozite pe profituri.
Prima pagină » Blog despre criptomonede » Ce este un ICO – Ofertă Inițială de Monede
Ce este un ICO – Ofertă Inițială de Monede
O Ofertă Iniţială de Monede (ICO) este un tip de activitate de strângere de capital în industria criptomonedelor. ICO poate fi privit ca o Ofertă Publică Inițială (IPO), însă aceasta nu este cea mai precisă comparație, deoarece există unele diferențe majore între cele două activități de strângere de fonduri. În general, startup-urile folosesc un ICO pentru a strânge capital.
Lansarea unui ICO este un proces sofisticat care necesită o cunoaștere profundă a tehnologiei, a finanțelor și a legii. Ideea principală a ICO-urilor este valorificarea sistemelor descentralizate de tehnologie blockchain în activități de strângere de capital care vor alinia interesele diferitelor părți interesate.
Odată cu apariția Ethereum, conceptul de criptomonede a căpătat un nou sens, iar tehnologia blockchain sa dovedit a fi flexibilă, generând noi aplicatii. În prezent, nu putem menţiona tehnologia blockchain fără a discuta şi despre conceptul de Ofertă Iniţială de Monede – Initial Coin Offering (ICO).
Pe scurt, un ICO reprezintă o modalitate prin care o firmă ce activează în domeniul criptomonedelor poate obține capital. Prin intermediul ICO, firma oferă tokenuri cripto proprii contra unor monede tradiţionale sau criptomonede care au valoare, cum ar fi bitcoin sau ether.
Revista The Economist definește structura ICO-urilor în modul următor: Monedele din ICO sunt practic cupoane digitale, tokenuri emise prin intermediul unui registru care nu poate fi șters (blockchain), care stă la baza bitcoin şi a criptomonedelor. Asta înseamnă că respectivele tokenuri pot fi tranzacţionate, dar spre deosebire de acțiuni, ele nu conferă nici un drept de proprietate.
Investitorii speră că succesul proiectului care emite tokenurile va determina valoarea acestora să crească. Pentru a realiza un ICO, de obicei o firmă trebuie să dezvolte o declaraţie de intenție (white paper), care să explice în detaliu modul în care va funcţiona proiectul firmei, să creeze un site web pentru existența online a mărcii şi să explice cum ar putea respectivul proiect aduce beneficii şi de ce natură.
Apoi, firma care actionează în spaţiul cripto ar trebui să promoveze ICO-ul prin diverse mijloace, pentru a atrage publicul să investească în ea, urmând ca la lansarea propriu-zisă a ICO-ului investitorii să primească tokenuri. ICO reprezintă echivalentul în spaţiul criptomonedelor al Ofertei Publice Initiale de Acţiuni (Initial Public Offering – IPO) din lumea financiară clasică.
În cazul IPO, o firmă care are nevoie de fonduri pentru dezvoltare şi extindere poate obține banii necesari prin vânzarea acțiunilor sale. Este vorba de vânzarea iniţială, deoarece după acest moment acţiunile firmei vor putea fi tranzacționate (vândute şi cumpărate) şi de către terțe persoane (acţionari şi respectiv cei care doresc să devină acționari ai firmei), cu scopul de a obține profit.
În mod asemănător, în lumea virtuală, o firmă care doreşte să creeze o nouă criptomonedă, o aplicație sau un serviciu şi are nevoie de finanţare, lansează o Ofertă Inițială de Monede – ICO. Apoi, investitorii interesați vor investi monede clasice sau tokeni digitali deja existenți (cum ar fi ether) în schimbul token-urilor noii criptomonede lansate prin ICO. Aceştia speră ca respectivele criptomonede să aibă succes în viitor, generând un randament mare al investiției.
Firma care a lansat ICO utilizează fondurile astfel obţinute pentru a își atinge scopul declarat, lansarea produsului sau crearea noii criptomonede. ICO este de obicei atractivă pentru firme gen start-up, care doresc să evite dificultățile și regulile care fundamentează procesul clasic de atragere de capital prin intermediul băncilor sau fondurilor de investiții.
ICO-urile acoperă o varietate aproape infinită de idei și domenii, limita fiind doar imaginaţia şi abilităţile tehnice si de comunicare ale echipelor care doresc să dezvolte noi criptomonede sau să obțină finanțare pentru diverse proiecte.
Este important de reținut că spațiul cripto, prin natura sa nereglementată, este un fel de junglă care poate adăposti diverse specii de plante şi animale, unele drăguțe și utile, altele otrăvitoare. Un ICO poate avea în spate o echipă de tineri entuziaşti, care au muncit mult pentru a pune la punct un proiect viabil, pe care doresc să îl pună în practică, dar există și nenumărate escrocherii, al căror unic scop este să adune bani de la investitori naivi, proiectul existând doar pe hârtie.
Din păcate, nu există o poliție a ICO-urilor, care să facă diferența între cele două categorii, astfel încât rămâne strict la latitudinea celor care doresc să investească să se informeze și să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Riscul în acest domeniu este mare, iar investiţiile în ICO nu sunt pentru cei care își doresc câştiguri sigure.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.