Tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.
Prima pagină » Blog despre criptomonede » Bursa de criptomonede – Ce este, cum funcționează și cum tranzacționezi la bursă?
Bursa de criptomonede – Ce este, cum funcționează și cum tranzacționezi la bursă?
, , KuCoin, Gate.io, Kraken, Coinbase – iată doar câteva dintre cele mai importante platforme care răspund cel mai bine la întrebarea Unde pot cumpăra sau vinde active criptografice. Toate acestea nu sunt altceva decât burse de criptomonede (exchange-uri cripto), adică piețe digitale unde poți cumpăra și tranzacționa criptomonede.
Pentru că nu poți cumpăra criptomonede de la bancă sau de la o firmă de investiții, în cazul în care te-ai hotărât să cumperi Bitcoin, Ethereum sau orice altă criptomonedă, va trebui să îți creezi un cont pe o platformă de tranzacționare cripto (sau o bursă de criptomonede) pentru a schimba apoi monedele tale fiat (RON, USD, EURO etc.) cu alte active digitale.
Top 5 burse de criptomonede în acest an
Unele burse de criptomonede, cum ar fi Coinbase, au apărut încă din primele zile ale Bitcoin, când a existat o supraveghere mult mai mică a modului în care criptomonedele erau cumpărate, vândute și tranzacționate. Altele, precum Robinhood sau PayPal, sunt mai degrabă cunoscute pentru alte servicii financiare și au permis abia de curând clienților să tranzacționeze criptomonede în conturile lor.
Prin urmare, alegerea unei burse de criptomonede care să răspundă cel mai bine nevoilor tale este o etapă deosebit de importantă, existând o serie de detalii pe care trebuie să le analizezi foarte bine înainte de a lua o decizie.
Ce este o bursă de criptomonede
În esență, o bursă de criptomonede este o platformă pe care poți cumpăra și vinde criptomonede. O astfel de bursă poate fi utilizată pentru a tranzacționa criptomonede între ele – de exemplu, convertirea Bitcoin în Litecoin – sau pentru a cumpăra cripto folosind o monedă obișnuită, cum ar fi leul românesc.
Bursele reflectă întotdeauna prețurile actuale ale pieței criptomonedelor pe care le oferă. De asemenea, folosind o astfel de platformă, poți converti criptomonedele înapoi în moneda fiduciară folosită la achiziție (ex. RON) sau într-o altă monedă (USD, EUR etc.), având atât posibilitatea de a păstra un sold în contul tău (dacă dorești să tranzacționezi înapoi în cripto la un moment ulterior) cât și să retragi întreaga sumă în contul tău bancar.
Tyrone Ross, consilier financiar și CEO al Onramp Invest, o platformă de investiții cripto pentru consilieri financiari, susținea la un moment dat că nu există o bursă de criptomonede care să fie potrivită pentru fiecare tip de utilizator. În schimb, tot el spune că te ajută foarte mult să îți evaluezi propriile interese atunci când vine vorba de cripto și să găsești o bursă care să se alinieze cât mai bine obiectivelor tale.
La ce să te uiți când alegi o bursă de criptomonede:
Accesibilitate
Locația ta poate constitui uneori o piedică și te poate împiedica să cumperi și să vinzi criptomonede pe anumite burse din cauza reglementărilor țării în care locuiești. Mai nou, unele țări, precum China, au interzis total cetățenilor săi să acceseze burse de criptomonede sau servicii ce au la bază activele criptografice.
Din fericire, în România nu există nici o restricție privind achiziția, deținerea sau tranzacționarea de criptomonede. Această activitate este perfect legală, profitul obținut din tranzacționarea de criptomonede fiind impozitat cu un procent de 10%.
Paradoxal însă, în Statele Unite, o țară cu o democrație mult mai matură, există încă foarte multe reglementari referitoare la industria cripto, iar unele state și-au instituit propriile reguli. De exemplu, New York obligă bursele cripto să obțină o licență BitLicense înainte ca acestea să poată opera în statul respectiv. Conform licenței, numai companiile autorizate au posibilitatea să funcționeze legal, fiind permise un număr restrâns de monede pentru tranzacționare, aprobate în prealabil.
Majoritatea celorlalte state nu au reglementări la fel de stricte ca New York, dar multe dintre acestea reglementează într-un fel piața cripto sau iau măsuri pentru a face acest lucru. În total, potrivit National Conference of State Legislators, în sesiunile lor legislative din 2021 treizeci și unu de state au legislația cripto în așteptare.
Mai multe informații despre limitările geografice ale unei burse, precum și despre factorii de accesibilitate asociați, cum ar fi monedele naționale acceptate, poți găsi pe site-ul oficial al platformei, în secțiunea Termeni și Condiții de Utilizare.
Securitate
Criptomonedele nu sunt asigurate sau susținute de nicio instituție centrală, iar fondurile tale în criptomonede nu sunt protejate la fel ca banii de la bancă sau investițiile tradiționale. Unele burse, cum ar fi Coinbase sau Gemini, păstrează soldurile tale în dolari SUA în conturi bancare asigurate de FDIC. Cu toate acestea, asigurarea FDIC nu se aplică și soldurilor tale de criptomonede.
De aceea, pentru a proteja criptomonedele utilizatorilor împotriva pierderilor cauzate de hacking sau fraudă, unele burse au încheiat polițe de asigurare. De exemplu, Coinbase deține o poliță de asigurare în valoare de 255 milioane dolari. Asta înseamnă că dacă rezervele Coinbase ar fi sparte și ar fi sustrasă orice cantitate de criptomonede în valoare de până la 255 milioane dolari, deținătorii conturilor afectate ar fi protejați. În schimb, alte burse, precum Kraken, se bazează pe practicile lor de securitate, mai degrabă decât pe polițele de asigurare.
Prin urmare, fie că intenționezi să îți păstrezi activele criptografice în contul unei burse sau să le ții acolo doar pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a le muta în portofelul cripto, securitatea bursei ar trebui să fie prioritatea ta maximă. Analizează așadar foarte bine cât de mult din activele unei burse sunt păstrate offline, într-un spațiu de tip cold storage.
Acest aspect este și mai important pe măsură ce prețul criptomonedelor crește, deoarece conturile deschise pe astfel de burse devin ținte mai profitabile pentru potențialii hoți. În 2020, au existat în total nu mai puțin de 28 de atacuri asupra burselor de criptomonede, cel mai mare ducând la pierderi de 200 de milioane de dolari în active de criptomonede furate de pe bursa KuCoin din Singapore.
Pentru a face o alegere inspirată, încearcă să afli de la bun început cât de mult din activele unei burse sunt păstrate offline. Deși bursele cripto, prin natura lor, sunt nevoite să păstreze o anumită cantitate de criptomonede online, pentru a facilita tranzacțiile, este de dorit ca majoritatea activelor cripto să fie păstrate în spații de stocare offline, unde accesul hackerilor este mai dificil.
Coinbase, de exemplu, susține că stochează 98% din fondurile clienților offline, în timp ce doar 2% sunt tranzacționate activ. Acel spațiu de stocare ”rece”, combinat cu polița sa de asigurare de 255 milioane de dolari, îți oferă mai multe motive pentru a avea încredere în faptul că activele tale cripto vor fi asigurate în cazul unui hack.
O altă platformă la fel de sigură precum Coinbase este , catalogată în prezent drept cea mai mare bursă de criptomonede din lume. Deși Binance a fost ținta unui atac informatic la începutul anului 2019, când hackerii au reușit să sustragă 40 de milioane de dolari, răspunsul platformei a fost unul rapid.
Binance a rambursat imediat sumele sustrase fiecărui utilizator afectat de hack, prin intermediul Fondului său de active securizate pentru utilizatori (SAFU). SAFU este un portofel de criptomonede de tip ”cold wallet”, care păstrează suficient capital pentru a acoperi eventualele pierderi. De atunci nu au existat incidente.
De asemenea, pentru identificarea unei platforme sigure, poți arunca o privire asupra măsurilor generale de securitate online cu care s-ar putea să fii deja familiarizat de pe alte platforme, cum ar fi autentificarea cu doi factori.
Aceasta înseamnă că, pe lângă numele de utilizator și parola, va trebui să îți verifici identitatea utilizând o metodă suplimentară, cum ar fi introducerea unui cod pe care îl primești prin mesaj text, de fiecare dată când te conectezi.
Binance oferă autentificare cu doi factori și o serie de alte măsuri de securitate pentru protejarea conturilor de utilizator.
În general, s-ar putea să te simți cel mai mai în siguranță utilizând burse de criptomonede mai populare, cu o bază mare de clienți, deja formată.
Optând pentru Binance ai toate argumentele pentru a nu-ți face griji cu privire la securitatea fondurilor tale. În schimb, este posibil să îți asumi un risc mai mare atunci când îți îndrepți atenția către burse mai mici sau mai noi, care nu au măsurile și ofertele lor de securitate specificate în mod clar.
Taxe
Taxele sunt un alt aspect demn de luat în considerare, dar o structură ridicată a taxelor nu ar trebui să te descurajeze din start. „Cu cât vă este mai ușor să o cumpărați, cu atât este mai mare taxa pe care o veți plăti”, spune Spencer Montgomery, fondatorul Uinta Crypto Consulting, un program educativ pentru noii investitori în cripto. Taxele mai mari pot fi, de asemenea, un compromis util pentru protecțiile și asigurările suplimentare oferite de bursele mai mari și mai populare.
Taxele percepute de unele burse pot fi sume fixe, însă cel mai adesea sunt stabilite ca procent din tranzacția pe care o efectuezi. Anumite burse, precum Cash App, percep chiar comisioane fluctuante, pe baza volatilității prețurilor. Taxele sunt adesea percepute pentru fiecare tranzacție și pot să difere în funcție de calitatea ta, vânzător sau cumpărător.
De asemenea, pot exista taxe diferite în funcție de monedele pe care le tranzacționezi. Înainte de a investi efectiv, asigură-te că înțelegi exact cum și când ve fi taxat de platforma unde vei efectua tranzacțiile criptografice.
Lichiditate
Dacă intenționezi să cumperi, să vinzi sau să tranzacționezi criptomonede, bursa pe care o alegi ar trebui să aibă un volum suficient de tranzacționare pentru a te asigura că activele tale sunt relativ lichide, ceea ce înseamnă că le poți vinde oricând dorești. De notat aici faptul că bursele mai populare sunt de regulă și cele care au cele mai mari volume de tranzacționare.
Atunci când pe o bursă există foarte multe tranzacții în aproape orice moment, aceasta înseamnă că ai șanse mai mari să cumperi sau să vinzi criptomonede la cel mai bun preț. Prețurile criptomonedelor se mișcă foarte repede, astfel încât, atunci când utilizezi o bursă care nu are un volum mare de tranzacții, ai putea ajunge în situația în care vei fi nevoit să plătești un preț mai mare decât cel de pe bursele mai populare.
De exemplu, să presupunem că te-ai hotărât să cumperi Bitcoin odată ce prețul său scade sub 50.000 USD. Dacă te afli pe o bursă cu un volum de tranzacționare scăzut, este posibil să ajungi să plătești un preț diferit decât cel la care ai putea să o faci, adică un preț minim mai mare decât cel real. Acest lucru se întâmplă pentru că volumul mic de tranzacționare va face ca prețul Bitcoin să crească din nou peste pragul de 50.000 USD înainte ca ordinul tău de cumpărare să se fi executat în întregime.
CoinMarketCap, un site de urmărire a prețurilor criptomonedelor, analizează în timp real volumul tranzacțiilor a sute de burse cripto din întrega lume. În prezent, conform acestui site, Binance, Coinbase și Kraken sunt cele mai populare exchange-uri în funcție de volumul de tranzacționare.
Monede oferite
Nu toate bursele oferă oricare dintre miile de criptomonede care există în prezent pe piață (aprox. 13.000 criptomonede la data scrierii acestui articol).
Dacă ești interesat de o monedă populară precum Bitcoin sau Ethereum, probabil o vei găsi cu ușurință la orice bursă pe care o vei lua în considerare. Dar monedele mai noi, monedele virtuale cu o capitalizare de piață foarte mică sau monedele meme pot necesita un efort mai mare din partea ta în vederea identificării unei burse cripto unde le poți cumpăra.
Indiferent de bursa aleasă, înainte de a investi în criptomonedele nou apărute pe piață, amintește-ți faptul că aceste tipuri de monede sunt adesea precum jocurile de noroc (uneori chiar mai riscante) în comparație cu criptomonedele deja foarte speculative, consacrate.
De aceea, pentru mai multă siguranță, foarte mulți experți recomandă să ne axăm în principal pe monede cu vechime, precum Bitcoin și Ethereum. De asemenea, îndiferent de moneda virtuală pe care dorești să o cumperi, investește întotdeauna doar suma de bani pe care îți permiți să o pierzi.
Instrumente educaționale
O mare prioritate pentru cei aflați la început de drum în industria cripto, în mod special atunci când vine vorba de alegerea unei burse, este oportunitatea de a afla mai multe despre diferite monede, active digitale și tehnologia blockchain
De exemplu, Binance Academy de la Binance oferă o mulțime de cursuri și articole pe site pentru a te ajuta să afli mai mule despre piețele criptografice, despre istoria criptografiei și cele mai noi inovații.
Stocarea criptomonedelor
Stocarea activelor cripto este încă un subiect controversat printre entuziaștii criptomonedelor. Mulți sunt încă tributari convingerii că utilizatorul ar trebui să fie singura persoană care deține cheile publice și private asociate cu criptomonedele deținute, în detrimentul păstrării acestora în contul online al unei burse.
Cu toate acestea, o bursă cripto care îți permite să îți păstrezi activele cripto în contul de utilizator accesibil online poate fi o alegere bună, mai ales ca începător. Mai târziu, după ce ai aflat mai multe despre opțiunile de stocare sau ai deja o investiție consistentă în cripto, poți alege să-ți păstrezi criptomonedele în propriul portofel.
Informații fiscale
Ca și cum procedura de impozitare a veniturilor tale nu ar fi fost deja suficient de complicată, raportarea profitului din criptomonede poate constitui o nouă provocare pentru completarea declarației tale de impozit.
Conform legislației din România, trebuie să raportezi în declarația unică orice profit obținut din tranzacționarea de criptomonede, în secțiunea ”alte venituri”, profit ce va fi impozitat cu 10%. Asta înseamnă că va trebui să ai o reprezentare foarte clară asupra a ceea ce ai investit, respectiv ai retras, astfel încât să fii în măsură să calculezi cu precizie ce profit ai obținut în urma tranzacționării criptomonedelor la bursă.
Concluzie
Există desigur o serie de criterii suplimentare pe care le poți lua în considerare la alegerea unei burse de criptomonede, în funcție de propriile preferințe. Am putea enumera aici asistența oferită clienților, cât de mult îți place interfața de utilizare sau aplicația mobilă a platformei și cât de ușor de utilizat este bursa respectivă.
În general, înainte de a opta pentru o bursă anume, gândește-te în primul rând la cât de cunoscută este în rândul utilizatorilor, aruncă o privire asupra volumului de tranzacționare și interesează-te de structura de taxe, respectiv de măsurile de securitate implementate de compania care operează platforma.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.