Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
Ar trebui să-ți vinzi criptomonedele din cauza interdicțiilor apărute în China?
Nu o să-ți răspund direct, ce să faci sau ce să nu faci cu criptomonedele tale, însă îți voi oferi câteva elemente asupra cărora să reflectezi pentru a decide singur ce să faci atunci când China interzice Bitcoin sau criptomonedele în general.
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că, după cum ne-a demonstrat deja în ultimul deceniu, China interzice frecvent Bitcoin.
Mai exact, China a interzis Bitcoin deja de peste 10 ori în ultimii ani.
Urmărește imaginea de mai jos pentru a vedea ce s-a întâmplat de fapt în cazul celor două interdicții pe care China le-a anunțat în anul 2021:
În mai 2021, China anunța interzicerea minării Bitcoin, iar prețul acestei criptomonede a scăzut brusc (după cum se poate observa în graficul de mai sus). Asta s-a întâmplat deoarece mulți oameni intră în panică și își vând masiv activele cripto, fapt ce cauzează o scădere a prețului pentru majoritatea criptomonedelor.
Cu toate acestea, cei care au încredere în Bitcoin (și nu sunt deloc puțini), profită de acest lucru pentru a cumpăra criptomonede la un preț mult mai mic. Cu alte cuvinte, prăbușirea pieței cripto cauzată de știrile negative este un moment ideal pentru investitori, aceștia putând acumula și mai multe active.
După cum ne-am obișnuit deja, prețul Bitcoin își revine însă destul de repede, deoarece fundamentele Bitcoin rămân foarte puternice.
În septembrie 2021, prețul Bitcoin a ajuns la 52.000 de dolari. Din nou, China anunță interzicerea Bitcoin și a altor criptomonede. Mai exact, după ce a interzis minatul de criptomonede în luna mai, 3 luni mai târziu China anunță interzicerea oricăror tranzacții cu active criptografice. Prețul Bitcoin scade și de această dată, dar mai moderat.
Nimeni nu mai este surprins însă de faptul că Republica Populară Chineză, prin măsurile de interdicție pe care le anunță cu atâta înverșunare, atacă de fapt simbolul libertății, care, în domeniul financiar, este Bitcoin.
Știrile negative despre criptomonede au creat dintotdeauna panică, iar piața a cunoscut un trend descendent ori de câte ori oamenii au acționat la impuls și au vândut rapid criptomonedele deținute de teama de a nu pierde banii investiți.
În astfel de momente însă, cei care au încredere în Bitcoin acumulează și mai mult. Aceștia sunt de fapt cei care cunosc mai bine piața cripto, cu volatilitatea ei extremă, acționând pe baza unor informații pertinente, și nu controlați de emoții.
După cum o arată statisticile curente, la începutul lunii octombrie 2021 prețul Bitcoin a atins un maxim de peste 55.000 USD per unitate, reușind să recupereze masiv din deprecierea suferită în ultimele luni, după atingerea ATH-ului (All-Time High) în aprilie 2021.
Mai mult decât atât, experții din industrie se așteaptă ca prețul Bitcoin să crească și mai mult în următoarele săptămâni, marcând un trimestrul IV 2021 de-a dreptul fenomenal pentru cea mai populară criptomonedă.
Dacă ai urmărit imaginea anterioară, este posibil să fi observat și tu un model care se formează în strânsă concordanță cu știrile negative anunțate de guvernul de la Beijing.
De aceea, când China interzice Bitcoin, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rămâi un ”Bitcoin HODLer” și să îți consolidezi pozițiile acumulând mai multe criptomonede BTC.
Cei care au făcut acest lucru în 2021 au ieșit pe profit mai mult decât s-ar fi așteptat, asta și datorită mediatizării puternice a criptomonedelor în ultimul an, fapt ce a dus la creșterea adopției activelor criptografice la nivel mondial.
Pentru că nu vreau să dau sfaturi concrete, voi încheia prin a-ți spune că depinde doar de tine să observi care este cea mai bună strategie de urmat atunci când China anunță că interzice criptomonedele, mineritul sau tranzacționarea.
Având în vedere că în joc sunt banii tăi, decizia de a acționa sau nu într-o anumită direcție este numai și numai a ta.
Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.
(i) Verifică lista criptomonedelor actualizată în funcție de capitalizarea de piață.